The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Iris

Welke kies je: de percolator of de cafetière?

Is een percolator hetzelfde als een Italiaanse moka en mag je een cafetière zomaar een french press noemen? Het antwoord is ja. Wat ze verder gemeen hebben is het feit dat ze stekkerloos zijn. Qua koffie is het een ander verhaal, want de percolator heeft een andere maalgraad nodig dan de cafetière en het eindresultaat qua koffiesmaak is beduidend verschillend.

Vergelijking Percolator en Cafetière

Percolator Cafetière
Geschikt voor espresso Ja Nee
Geschikt voor een flinke kop koffie Nee Ja
Benodigdheden Gasfornuis Waterkoker
Soort koffiebonen Verse koffiebonen medium gemalen Medium tot grof gemalen koffiebonen
Bereidingstijd koffie Minimaal 8 minuten 3 tot 5 minuten
Materiaal behuizing Metaal Glas

Koffiezetten met een percolator

Wil jij weten hoe je koffie zet met een percolator? Bekijk dan snel dit filmpje. Hierin leggen we stap voor stap uit hoe het koffie zetten precies werkt.

Koffiezetten met een cafetière

Ben je benieuwd naar hoe een cafetiere werkt? Dan kom je daar gemakkelijk achter door dit filmpje te bekijken. We leggen hier precies uit hoe jij koffie zet met een cafetiere.

Welk soort koffie?

Percolator koffiemaling

Percolator

In een percolator gebruik je een middelgrove koffiemaling. Waarom? Een espressomaling is te fijn voor een percolator. Espressomachines werken vaak met een hoge druk en hebben dus een fijne maling nodig voor wat weerstand. Anders zou het water te gemakkelijk door de koffie gestuwd worden en zo kan er geen goede extractie plaatsvinden. Een percolator daarentegen gebruikt maar een lage druk en daarom is een middelgrove- of mokamaling geschikter. Het water loopt hier gemakkelijker doorheen. Je kunt de koffie gewoon in de supermarkt kopen, maar voor de juiste maling en bonensoort ga je naar een speciaalzaak. Want zeg nou zelf, dat is al de helft van het plezier.

Cafetiere koffiemaling

Cafetière

In een cafetière gebruik je een middelgrove tot grove koffiemaling. Dit heeft te maken met de manier van koffiezetten. In de eerste fase van het bereidingsproces bevindt de koffie zich in het warme water. In een later stadium scheid je de koffie van het water door de zeef naar beneden te duwen. Hierdoor blijft er al snel koffiegruis achter in het water en dat wil je niet. Onthoud dus: hoe fijner de maling, hoe meer gruis je zult terugvinden in je koffie. Ga dus op zoek naar een koffiesoort met de structuur van zand, niet van poeder.

De voorbereiding

Koffie zetten met een percolator

Percolator

Vul het onderste gedeelte van de percolator met drinkwater en plaats het zeefje er bovenop. Vul deze vervolgens met bij voorkeur versgemalen koffie (medium maling). Strijk de koffie losjes af met je vinger, maar druk deze beslist niet aan. Dan loopt het water moeilijker door de koffie en dat komt de smaak niet ten goede. Nu is het alleen nog een kwestie van het bovenste gedeelte stevig vastdraaien en de percolator op een zacht vuurtje op het fornuis zetten. Let er als je een inductiekookplaat hebt wel op dat je percolator daar ook geschikt voor is.

Koffie zetten met een cafetiere

Cafetière

Schep koffie van een medium tot grove maling in de cafetière en houd hierbij ongeveer 7 gram koffie per kopje aan. Giet hier vervolgens gekookt water op waar de ergste hitte vanaf is. Door het water een minuut te laten afkoelen voorkom je dat de koffie verbrand en bitter wordt. Roer het geheel door en sluit af met het deksel, zo blijft de koffie warm. Laat de cafetière nu 4 minuten rustig staan. Wist je trouwens dat je de cafetière ook kunt gebruiken voor de bereiding van verse thee? Gebruik dan wel grove theebladeren, zodat je geen gruis opdrinkt.

Het bereidingsproces

Koffie zetten met een espressopotje

Percolator

Als de percolator op het fornuis boven een medium vuurtje staat, zal het water in het onderste gedeelte gaan koken en dus neemt de druk in dat compartiment toe. Hierdoor wordt het water omhoog gestuwd. Eerst door de koffie, en dan door het pijpje in het bovenste compartiment heen. En dat is het gelukzalige moment dat er een fonteintje van geurige espresso in het bovenste deel van de percolator wordt opgevangen, waarna jij deze meteen uitschenkt.

Koffie zetten met een french press

Cafetière

Het eerste deel van het extractieproces dat in een cafetière plaats vindt, is te vergelijken met het trekken van thee. De smaken komen vrij in het warme water, en essentiele olien - die anders in een filter zouden blijven hangen - maken de koffie dik en pikant. Om dit effect te versterken roer je het geheel even door. Je maakt de koffie klaar voor het uitschenken door het koffiedik van het water te scheiden met de zeef. Na 4 minuten duw je de zuiger met het zeefje rustig naar beneden, zodat de het koffieresidu van de koffie gescheiden wordt.

De beste voor jou?

Als jij van een echte Italiaanse espresso wilt genieten en je bovendien ook een beetje Italiaans wilt voelen is een percolator voor jou een goede keuze. Jij houdt immers van de ambachtelijke manier van koffiezetten, kunt wat Italiaans design waarderen en je hebt bovendien de tijd. Koffiedrinken is voor jou een beleving, een proces. Geen druk op de knop. Als jij liever een grote kop koffie drinkt die dik en pikant is, maar ook een liefhebber bent van thee, is de cafetière meer iets voor jou. De juiste combinatie van het ambachtelijke gevoel van zelf koffie zetten (zonder teveel knopjes) en gemak. Bovendien gaat het in vergelijking met een percolator snel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen