The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Advies over petroleumkachels

Een petroleumkachel is heel gebruiksvriendelijk. Je hebt namelijk geen gas of afvoer nodig om de kachel aan te sluiten. Sterker nog: voor sommige petroleumkachels heb je niet eens stroom nodig. Hierdoor zijn ze mobiel. Met 1 druk op de knop start je de kachel en al binnen 5 minuten voel je de temperatuur in je ruimte toenemen.

2 soorten petroleumkachels

Niet iedere petroleumkachel is hetzelfde. Er zijn namelijk 2 verschillende typen petroleumkachels. Het grootste verschil is de manier van aansluiten. De één werkt namelijk zonder stroom, voor de ander heb je wel wat stroom nodig.

Kouskachel vs. laserkachel

Kouskachels

Een kouskachel is een petroleumkachel waar je naast gas of een afvoer, niet eens stroom voor nodig hebt. Wat je wel nodig hebt? Een paar batterijen om de kachel te ontsteken. Je plaatst hem dus op iedere plek die je wilt. Je hoeft immers geen rekening te houden met een stopcontact. Een kouskachel gaat gemiddeld 25 jaar mee. Het kan voorkomen dat je de kous een keer moet vervangen. Maar deze gemakkelijke klus is binnen enkele minuten geklaard.

  • Om de kouskachel te ontsteken heb je geen stroom nodig.
  • Omdat je geen rekening hoeft te houden met stroomkabels, is een kouskachel mobiel.
  • Een kouskachel beschikt niet over een thermostaat, waardoor de temperatuur niet regelbaar is.
  • Kouskachels zijn minder zuinig dan laserkachels.

Laserkachels

Laserkachels werken met een elektronisch gestuurde brander. Om deze brander aan te sturen, heb je wel stroom nodig. Daarentegen heeft een laserkachel dan wel weer het comfort van een cv. Een laserkachel heeft namelijk extra functies zoals een timer en een ingebouwde thermostaat. Zo stel je zelf de gewenste temperatuur in en houd je de temperatuur in je ruimte constant. Daarnaast heeft een laserkachel een ventilator die de warmte gelijkmatig door je ruimte verspreidt.

  • Een laserkachel heeft vaak extra functies zoals een timer, spaarstand en thermostaat, die zorgen voor extra comfort.
  • Dankzij een ventilator wordt de warmte beter door je ruimte verspreid.
  • Voor een laserkachel is wel een stroomaansluiting nodig, dit maakt hem minder mobiel.

Energie besparen

Je centrale verwarming is voor 75 procent van je totale gasverbruik verantwoordelijk. Om energie te besparen kun je dus het beste je cv lager zetten of hem op sommige momenten zelfs helemaal uitzetten. Met een petroleumkachel zorg je er toch voor dat je ruimte op een aangename temperatuur is. Je verwarmt alleen de ruimte waar jij je op dat moment bevindt. Je verspilt dus geen energie, waar je dat met je cv soms wel doet. Daarnaast zijn petroleumkachels erg zuinig. Ze hebben een spaarzaam brandstofverbruik waardoor het energieverbruik erg laag is. 20 liter petroleum zorgt voor ongeveer 100 uur warmte. Combineer dit met het gericht verwarmen van je ruimtes en je gaat zeker geld besparen op je energierekening.

Conclusie

Een petroleumkachel is een gebruiksvriendelijke kachel waarmee je flink kunt besparen op je energierekening. Dit doe je door alleen de ruimte waar jij je bevindt te verwarmen, in plaats van gelijk je centrale verwarming aan te zetten. Daarbij komt nog dat het brandstofverbruik van een petroleumkachel erg spaarzaam is. Niet alle petroleumkachels zijn hetzelfde. Het verschil? Dat zit hem in de manier van aansluiten. Een kouskachel werkt namelijk zonder stroom, een laserkachel niet.

Dewy
Artikel van:
Dewy Verwarmingspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.525 beoordelingen