The website is in Dutch. Would you rather see it in English?Geschreven door Giovanni

Gerucht: Alles over de PlayStation 5 (PS5)

Nu de PlayStation 4 Pro al een tijd op de markt is en de cpu en gpu technologie grote stappen heeft gemaakt, lijkt het ondertussen tijd voor een nieuwe console vanuit het blauwe kamp. De geruchtenmolen is op internet al aardig op gang, waarbij er gekke, vette en best geloofwaardige geruchten de ronde gaan over de komst van de PS5.

Geruchten

Het zal waarschijnlijk nog wel een tijdje duren voordat we de nieuwe PlayStation op onze TV meubels mogen plaatsen en tot die tijd houd ik je op de hoogte van wat de vogeltjes op internet allemaal over de nieuwste console van Sony, de PS5 te zeggen hebben.

PS5 Pro

PS5 Pro

De nieuwe generatie van Playstation zou net als de PS4 een Pro versie krijgen. Dit zou het antwoord van Sony zijn op Microsoft, die naar verluid ook een tweede krachtigere versie uitbrengen van hun nieuwe console. Het gerucht gaat dat de PS5 Pro nog krachtiger moet worden dan de standaard editie, die volgens de geruchten al heel krachtig is. Over de prijs en hardware die erin zou moeten zitten is nog niks bekend gemaakt.

Controllers

PS5 controller lijkt op PS4 controller

Sony heeft officieel aangekondigd dat de nieuwe controllers worden voorzien van haptische (voelbare) feedback. Ook krijgen de controllers triggers met weerstand die zich aanpast aan de game die je speelt. Kwa uiterlijk lijken de controllers erg op de huidige dualshock V2 controller. Daarnaast gaan er geruchten dat de nieuwe controller een lcd schermpje moet krijgen en mogelijk knoppen op de achterzijde van de controller. De naam van de controller zou DualShock 5 moeten zijn, als opvolger van de huidige DualShock 4.

Opslaggeheugen

NVMe SSD M2

De nieuwe PlayStation 5 zou voorzien moeten worden van NVMe SSD geheugen. Dit is een hele snelle vorm van opslaggeheugen, tot wel 20x sneller dan een harde schijf. Daarmee zouden de laadtijden van games van de PS5 mogelijk 20x sneller zijn dan van de PS4. Nu komt NVMe SSD veelal voor in high-end gaming pc's. Dat dit geheugen zou worden geplaatst in een console, zou een doorbraak zijn.

Backwards compatibility

De evolutie van Solid Snake

Iets waar PlayStation fans al sinds de launch van de PS4 over klagen, namelijk het tekort aan backwards compatibility, is op de PS5 misschien wel aanwezig. En dat is mooi, want dat betekent dat je jouw digitale game library via je PS account eenvoudig meeneemt naar de nieuwe console van Sony!

De vorm

PS5 ontwerp

De vorm van de PlayStation 5 is mogelijk gelekt. Er is een patentaanvraag geplaatst door Sony, voor de vorm van een console die hiernaast te zien is. Deze afbeelding is gemaakt door Let's Go Digital. Het is dus mogelijk dat deze futuristische vorm, de vorm is van de PS5. Voor nu is het nog even afwachten.

Krachtige hardware

Ryzen processor

Het internet gonst weer van het enthousiasme, want op reddit heeft een bekende lekker, die ook al het uitblijven van Sony op E3 voorspelde, weer wat sappige details voor ons. Zo meldt deze gebruiker, "RuthenicCookie", dat de PS5 een speciale Ryzen 8 core processor gaat krijgen en dat Sony met deze generatie écht de 4K bij 60 FPS gaat halen. Veel gamers beschouden dit als de heilige graal van gaming. Daarbij zijn er geruchten dat de nieuwe Playstation 8K gaming gaat ondersteunen. Kom maar op!

Cheaten

Assassins Creed puzzel

Veel gamers kennen het wel: je zit op een doodlopend stuk en je hebt geen idee wat je moet doen. De ene gamer ziet er een uitdaging in om net zo lang te zoeken naar de oplossing. Maar er zijn ook zat spelers die YouTube opstarten om een tutorial te kijken. Er gaat een gerucht dat Sony voor de PS5 PlayStation Assist heeft. Dat geeft in-game aanwijzingen als jij dat wilt, waardoor je niet meer naar YouTube hoeft.

Rekenkracht

Potentieel ontwerp PS5 2

Bij de komst van een nieuwe console is het altijd afwachten: hoe veel sneller is de nieuwe console? Fabrikant AMD heeft al door laten schemeren dat ze voor de PS5 specs iets speciaals hebben bedacht, een 8-core AMD Ryzen CPU. Daar zou AMD een grafische kaart met de naam Radeon Navi naast stoppen die ray tracing ondersteunt. We mogen er in ieder geval vanuit gaan dat de nieuwe console er grafisch weer een flinke schep bovenop doet, met uiteraard ondersteuning voor hoge resoluties. Ook komt er een SSD in die zo'n 20x sneller is als de harde schijf die in je PS4 zit. Spannend!

Releasedatum PS5

potentieel ontwerp ps5

De PlayStation 5 zal uitkomen in 2020, tijdens de feestdagen. Hiermee wordt bedoeld rond de kerstdagen. Noteer voor volgend jaar in je kalender alvast dat in december de nieuwe PlayStation 5 uit is. De prijs ligt volgens geruchten bij de release rond de €500.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 6.869 beoordelingen