The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Hoe installeer ik mijn cartridges?

Met huismerkcartridges print je voordelig en gemakkelijk. Het installeren van je huismerkcartridges in je printer werkt in de meeste gevallen hetzelfde als bij originele cartridges. Loop je toch ergens tegenaan? Op deze pagina's vind je enkele tips voor het plaatsen van je nieuwe huismerkcartridges.

In het kort

Wat ga je doen? Ervoor zorgen dat je huismerk cartridges door je printer herkend worden
Voor welke printer is deze uitleg geschikt? Elke printer
Wat heb je nodig? Een printer, één of meer huismerk cartridges en een wattenstaafje of droge doek
Hoe lang duurt het? Afhankelijk van de oplossing tussen de 2 en 10 minuten

Plaats je cartridge

Cartridge plaatsen

Het plaatsen van je huismerk inktpatronen doe je op dezelfde manier als dat je een originele cartridge plaatst. Per merk en type printer werkt het soms iets anders.

 1. Open de kap van je printer. De cartridges komen naar voren. Als je de cartridges niet ziet, kijk dan in het menu van je printer of er een optie "cartridge vervangen" is. Kies voor deze optie. Je ziet nu de inktpatronen verschijnen.
 2. Verwijder de oude cartridges door ze voorzichtig omhoog te halen. Kijk goed uit dat je daarbij geen inkt op je kleding of bureau knoeit!
 3. Verwijder beschermmateriaal van je huismerkcartridges en plaats ze op de juiste plaats in de printer. Zorg dat je de cartridge goed vastklikt.

Uiterlijk van de cartridge

Uiterlijk huismerkcartridge

Omdat een huismerkcartridge niet door de fabrikant van je printer gemaakt wordt, ziet hij er soms iets anders uit dan de originele cartridge. Zo heeft de huismerkcartridge een andere verpakking en kan de kleur van de buitenkant van de cartridge zelf anders zijn dan je gewend bent. Ook de vorm van de cartridges kan net iets afwijken van de originele variant. Maak je geen zorgen, de huismerkcartridge past gewoon in je printer. Druk de cartridge wel goed aan, zodat de cartridge vastklikt en je printer de cartridge herkent.

Mijn printer print lege pagina's

Als de printer lege pagina's print, komt dat waarschijnlijk omdat er oud inkt in de printkop of spuitkanaaltjes vast zit. Dit is eenvoudig op te lossen door de volgende stappen uit te voeren:

 1. Open de instellingen van de printer via het display van je printer.
 2. Veeg naar 'Onderhoud' of 'Instellingen'.
 3. Kies voor 'Printkop reinigen' of 'Spuitkanalen controleren'. De optie die je kiest verschilt per printer.
 4. De printer zal enkele geluiden maken en begint hierna met het reinigen van de printkop of spuitkanalen. Dit proces zorgt ervoor dat eventuele verstoppingen worden opgelost.

Printer herkent de cartridge niet

 1. Soms geeft een printer een foutmelding zoals "geen originele cartridge" of "cartridge niet compatibel". Dat komt omdat de fabrikant van je printer het liefst wil dat je originele accessoires gebruikt. In de meeste gevallen kun je deze foutmelding wegklikken door op 'vorige' of 'OK' te drukken.
 2. Gebruik je de printer voor het eerst, dan kan het zijn dat je eerst een afdruk moet maken met een originele cartridge. Plaats de (meegeleverde) standaard cartridges en print een pagina vanaf je laptop, pc of smartphone. Vervang de originele inktpatronen daarna door je nieuwe huismerkcartridges.
 3. Controleer of je de goede cartridge besteld hebt. Er zijn voor alle merken printers veel verschillende cartridge-lijnen en nummers. Kijk naar het nummer van de huismerkcartridge en vergelijk deze met de originele cartridge.
 4. Controleer of je beschermmateriaal zoals een beschermkapje of stukje tape hebt verwijderd.
 5. Het kan zijn dat je de firmware van je printer moet updaten. Dit doe je door op de printer naar de instellingen te gaan (settings), vervolgens naar 'printer update' of 'product update' en daarna kies je 'check product update' of 'update'. Doorloop de stappen en laat de printer zichzelf updaten.
 6. Bekijk of de metalen contactpunten van de cartridge goed schoon zijn (meestal aan de achterkant of onderkant). Eventueel kun je ze met een zachte droge doek voorzichtig schoonmaken.

Problemen bij of na installatie

Je hebt nu als het goed is je printer je nieuwe cartridges te laten herkennen. Loop je toch nog ergens tegenaan? Bekijk op onze adviespagina's hoe je het probleem oplost. Bijvoorbeeld hoe je strepen bij het printen kunt voorkomen of hoe je paperjam kunt oplossen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.027 beoordelingen