The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Giovanni

PlayStation 4 Pro VS Xbox One X

In dit artikel helpen we met de vraag: welke console moet je kopen? PlayStation en Xbox strijden al jaren om die felbegeerde plek op je tv meubel, maar hoe staat het ervoor met de 4K consoles? Is PlayStation heer en meester? Of is een Xbox wat voor jou?

Console kiezen

Het is een aardige kluif: ga je voor een PS4 of kies je toch voor de Xbox One? Om tot de juiste beslissing te komen moet je jezelf het volgende afvragen:

  • Welk design vind je mooi?
  • Welke controller ligt lekker in de hand?
  • In wat voor beeldkwaliteit wil je spelen?
  • Let op de koeling van de console
  • Bedenk welke exclusieve titels je wil spelen

Design

Het ontwerp van de consoles

Een console krijgt vaak een prominente plek in je huis- of gaming kamer, dus het is wel van belang dat je console dan wel een beetje in het plaatje past. Gelukkig zien we bij de One X en PS4 Pro allebei een matzwart, minimalistisch ontwerp dat niet al te veel ruimte in neemt. Het design zal dan ook niet snel doorslaggevend zijn voor je keuze, maar wie weet: smaken verschillen.

Controller

De Dualshock en Xbox One X controller naast elkaar.

Het ontwerp van de Dualshock 4 en de Xbox One controller zijn ondertussen welbekend. Functioneel zijn ze nagenoeg identiek, maar waar Sony de kleine, zelden geïmplementeerde touchpad heeft toegevoegd heeft Microsoft geïnvesteerd in bouwkwaliteit. De Xbox controller voelt steviger aan en is groter en zwaarder, wat voor mijn grote handen geen overbodige luxe is. De Dualshock 4 is uitstekend, maar de Xbox One controller is wat mij betreft beter.

Graphics

Het detail van Red Dead Redemption 2

De One X en Pro generatie draaien eigenlijk om 1 ding: 4K gaming. Op papier doet de Xbox One X dit een stukje beter, maar deze heeft dan ook nieuwere hardware. De PS4 Pro tovert eveneens prachtige 4K HDR beelden op je 4K HDR tv, al gebruikt het daar soms wat slimme trucjes voor die de One X niet nodig heeft. Al met al ligt de kwaliteit zo dicht bij elkaar dat ik dit geen doorslaggevende factor vind.

Geluidsproductie

Het koelsysteem van de Xbox One X

Een console moet tijdens het spelen wel koel blijven. Speel je een intensieve game op 4K met HDR op je PS4 Pro, dan klinkt de luchtkoeling soms wel echt alsof er een vliegtuig opstijgt. De Xbox One X is hiernaast dan weer fluisterstil dankzij de vapor chamber koeling. De PS4 haalt hier wel op in, want de hardware update van modellen na november 2018 produceert 8 decibel minder geluid, wat in de praktijk neerkomt op een halvering van de geluidsproductie.

Exclusive titels

God of War, een van de beste PS4 Exclusives

Playstation

Dit is waar Sony in een vroeg stadium de zogenaamde console oorlog heeft gewonnen. de PS4 heeft een steengoede lineup, met pareltjes als Horizon Zero Dawn en Uncharted 4. Ook dit jaar kwamen daar met God of War en Spider Man nog klassiekers bij. Alleen deze games zijn het al waard om met de PS4 Pro aan de slag te gaan, want je kan jezelf bijna geen gamer noemen als je deze titels niet onder je riem hebt.

De Spartans uit Halo blijven echte bad-asses

Xbox

Ook bij Xbox liggen er een stapel parels op de plank. Zo zijn er kleurrijke exclusives als Sunset Overdrive en Sea of Thieves. Toch waren het helaas veel experimenten of deeltjes 4 en 5 binnen bestaande series als Halo en Gears of War die 'gewoon' goed zijn, maar toch niet uitblinken. Met de acquisitie van verschillende grote studios pakt Microsoft het voor de volgende generatie goed aan, maar dat komt voor het aanbod exclusives op de Xbox One X helaas te laat.

De knoop doorhakken

Kiezen voor de PS4 Pro

Voor de twijfelaars is de PS4 Pro een veilige keuze. Op een luide ventilator na is het namelijk een stijlvolle console met een uitstekende controller en een breed aanbod exclusieve titels die zonder twijfel de geschiedenisboeken ingaan in een lijstje beste games ooit gemaakt. De graphics zijn top en dankzij de populariteit is het geen moeite om een vriend(in) te vinden om samen mee online een potje te spelen.

Kiezen voor de Xbox One

Met de Xbox One X is de One lijn eindelijk een volwassen premium product te noemen. De controller is de beste op de markt, de koeling en pasvorm is een grote vooruitgang voor consoles. Ook heeft de Xbox One X geen trucjes nodig om 4K te spelen en is hij ook onder zware belasting fluisterstil. Met haar eigen steengoede klassiekers biedt de Xbox One X nagenoeg eindeloos multiplayer plezier met de grootste titels van het moment.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen