The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Tim

Advies over rekenmachines

Wat voor soort rekenmachine je nodig hebt hangt geheel af van wat je met de machine gaat doen. Vervolgens is het weer belangrijk wat voor soort berekeningen je met de rekenmachine gaat maken. Hieronder kan je aan de hand van jouw type gebruiksituatie en soort berekening bepalen welke rekenmachine het best geschikt is voor jouw gebruik.

Welk type rekenmachine?

Er zijn grofweg 5 typen rekenmachines te onderscheiden: grafische rekenmachines, bureaurekenmachines, telmachines, financiële rekenmachines en wetenschappelijke rekenmachines. Allemaal hebben ze eigen specifieke functionaliteiten voor het gebruik. Heb je de rekenmachine nodig voor zakelijke activiteiten, bekijk dan de rekenmachines voor zakelijk gebruik. Heb je de rekenmachine nodig voor school, bekijk dan de rekenmachines voor school of studie.

School of studie

Als scholier of student moet je elke dag gebruik kunnen maken van je rekenmachine en moet je ervan op aan kunnen. Vaak is er één bepaald model verplicht gesteld en adviseren we je natuurlijk deze dan te kopen. Tik in dat geval de modelnaam bovenaan in de zoekbalk of selecteer hem links in de lijst met modellen.

De grafische rekenmachines die zijn toegestaan door het CvTE voor de Centraal Schriftelijk Eindexamens in Nederland vanaf examens havo 2018 en vwo 2019:

 • Texas Instruments TI-84+ CE-T (alle 3 kleuren)
 • Texas Instruments Nspire CX (zonder CAS)
 • HP Prime
 • Casio FX-9860GII (en SD)
 • Casio FX-CG20
 • Casio FX-CG50

Is er geen model geadviseerd? Lees onderstaand waar je op kan letten bij het kopen van jouw rekenmachine.

Grafische Rekenmachine

Grafische rekenmachine

Kijk goed naar het uiterlijk van de rekenmachine, aangezien inhoudelijk de verschillen minimaal zijn. De verschillen tussen de rekenmachines worden gemaakt op de onderstaande punten.

 • Alle grafische rekenmachines
 • Alle grafische rekenmachines voor eindexamens

Opletten op: | kleurenscherm, oplaadbare accu versus batterijen, aansluiting op computer, aansluiting op andere rekenmachine, formaat en vorm van de knoppen, touchscreen, CAS (Computer Algebra System), gewicht.

Wetenschappelijke rekenmachine

Wetenschappelijke rekenmachine

Kijk goed naar de functionaliteiten van de rekenmachine. De verschillen tussen de rekenmachines worden gemaakt op de onderstaande punten.

Opletten op: | Aantal displayregels, menuknop, aantal functionaliteiten voor wetenschappelijke berekeningen, somnotatie, aantal variabele geheugensen zonnecel.

Zakelijk gebruik

Als zakelijke gebruiker wil je dagelijks op jouw rekenmachine kunnen vertrouwen. Bekijk bij de onderstaande kopjes om te kijken welke rekenmachine bij jouw gebruik past. Bij elk stukje staat ook "opletten op". Dit zijn de functionaliteiten die beschikbaar zijn en dus onderscheid maken binnen dat type rekenmachine. Je moet hier opletten welke functie(s) je wilt gebruiken en bij de rekenmachine kijken of hij over deze functie(s) beschikt.

Bureaurekenmachine

Bureaurekenmachine

Doe jij veel met het berekenen van BTW, marge, belasting of met het omrekenen van valuta: dan ben je op zoek naar een bureaurekenmachine. Alle bureaurekenmachines bezitten basisfunctionaliteiten (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen). Daarnaast kan je op de onderstaande functionaliteiten letten.

Opletten op: | Zonnecel, geheugenfunctie, kostenberekening, margeberekening, procentberekening, TAXberekening, valuta omrekenfunctie, zelf ingevoerde berekening, meerdere cijfers achter de komma, dubbele nul en driedubbele nul.

Telmachine

Wil jij nog eens nakijken op een papierrol hoe jouw berekeningen eruit zien: dan ben je op zoek naar een telmachine. Een telmachine (ook wel telrolmachine, bon-printmachine of printrekenmachine) is een bureaurekenmachine met de extra functionaliteit dat hij elke som uitprint als de printfunctie is ingeschakeld.

Opletten op: | voeding via batterijen of netsnoer, printen in alléén zwart of in zwart en rood, alle functionaliteiten van een bureaurekenmachine (zie boven).

Financiële rekenmachine

Financiële rekenmachine

Wil je dagelijks een grote veelzijdigheid aan praktische financiële berekeningen maken: dan ben je op zoek naar een financiële rekenmachine. Financiële rekenmachines beschikken over een extreme veelzijdigheid aan functionaliteiten die nodig zouden kunnen zijn bij zakelijk gebruik en gebruik door financials. De verschillen worden gemaakt tussen het aanwezig zijn van onderstaande functies.

Opletten op: | Procentberekeningen, valutaberekeningen, tijd en waardeberekeningen zoals cashflow en afschrijvingen, interest, obligaties, afschrijvingen, variabelen berekeningen, rekenkundige tijd en datumberekeningen, vergelijkingen oplossen, printen, leningen of spaargelden berekenen en gebruik van RPN-modus (Reverse Polish Notation).

Rekenmachines die zijn toegestaan op het CFA-examen:

 • HP 12C Financial
 • HP 12C Platinum
 • TI BA II Plus
 • TI BA II Plus Pro

Wat voor energievoorziening?

AA- of AAA-batterijen

Voordelen: op veel plekken verkrijgbaar, goedkoop Nadelen: kunnen gaan lekken met het risico op corrosie op de elektronica wat zorgt voor onherstelbare schade.

Knoopcelbatterijen

Voordelen: lange levensduur, lekken minder snel dan AA- en AAA-batterijen Nadelen: kunnen kwik bevatten, geven minder stroom af dan AA- en AAA-batterijen

Accu of netsnoer

Voordelen: Geen nieuwe batterijen kopen Nadelen: Opladen is noodzakelijk en in sommige gevallen kan er niet eens zonder netstroom-aansluiting worden gewerkt.

Zonne-energie

Voordelen: energiezuinig, geen of minder kosten aan batterijen Nadelen: kan even duren voordat de machine aan gaat, er is licht nodig

Waarom zou ik meerdere schermregels gebruiken?

schermregels rekenmachine

Je rekenmachine wordt er groter en duurder van, maar daarmee zijn alle nadelen van meerdere schermregels ook direct opgesomd. Met een rekenmachine met meerdere schermregels kan je oude berekeningen terugkijken als je per ongeluk in de berekening een fout hebt gemaakt, zonder dat je daarvoor hoeft terug te zoeken. Verder zie je het vorige antwoord óf de opgave staan, waardoor je direct door kunt rekenen of kan zien wat je fout hebt gedaan. Dit is vooral handig als je meerdere berekeningen achter elkaar maakt.

Waarom een kleurenscherm ipv een normaal scherm?

Rekenmachine kleurenscherm

Het belangrijkste voordeel dat je bij een rekenmachine met kleur hebt is duidelijkheid. Doordat jouw haakjesfuncties of sommen met haakjes worden gemaakt met verschillende kleuren haakjes, kan je precies zien met welke kleur je bent begonnen en dus ook met welke kleur je moet eindigen. Verder werk je met verschillende kleuren grafieken, waardoor geplotte grafieken met meerdere kleuren veel duidelijker worden weergegeven waardoor de kans op fouten minimaal wordt.

Wat is RPN?

RPN staat voor Reverse Polish Notation, wat de betekenis eigenlijk maar gedeeltelijk duidelijk maakt. "Polish notation" staat voor een andere manier van noteren van de opgave, welke is bedacht door de Pool Hab Kujasuewicz. Het 'reverse' schema is pas jaren na het normale 'Polish notation' ontwikkeld, maar na een beetje oefening werkt het stukken gemakkelijker en sneller dan de normale 'algebraïsche' methode. Je hoeft hierbij niets uit de som te onthouden of op te slaan.

Voorbeeld RPN: Je wilt 5.5 + 4.5 delen door 3 + 2. Geschreven als (5.5 + 4.5 ) / (3 + 2)

De verschillen tussen algebraïsch en RPN

Algebraïsch

 • Typ in: 5.5 + 4.5 ENTER
 • Schrijf het antwoord op (of sla het op): 10
 • Typ in: 3 + 2 ENTER
 • Schrijf het antwoord op (of sla het op): 5
 • Typ de antwoorden in: 10 / 5
 • Hij geeft nu direct het antwoord: 2

RPN

 • Typ in: 5.5 ENTER
 • Typ in: 4.5 +
 • Typ in: 3 ENTER
 • Typ in: 2 +
 • Typ in: /
 • Hij geeft nu direct het antwoord: 2
Tim
Artikel van:
Tim Rekenmachinespecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen