The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jonna

Specialisten review van de Garmin Fenix 5

Begin 2017 bracht Garmin de opvolger van de Fenix 3 HR uit: de Garmin Fenix 5. De Fenix 5 is er in 3 varianten: de Fenix 5, 5S en 5X. De horloges zijn op dit moment de meest uitgebreide sporthorloges in de markt. In dit artikel bespreek ik de nieuwe functies van de Fenix 5 en vertel ik je meer over mijn bevindingen.

Garmin Fenix 5

Met geïntegreerde hartslagsensor | Met ingebouwde gps-sensor | Met navigatie
417,-
niet meer leverbaar
  • Voorgeladen sportprofielen voor onder andere zwemmen, hardlopen, fietsen, golfen, roeien, trailrunning
  • Ingebouwde barometrische hoogtemeter, kompas, gyroscoop, hartslagsensor, GPS en GLONASS
  • Wifi en bluetooth om eenvoudig trainingsgegevens over te zetten op Garmin Connect
  • Het is niet mogelijk om te bellen via het horloge

Uit de doos

Op het eerste gezicht vind ik de Fenix 5 een robuust en hufterproof uiterlijk hebben. Dit komt door de roestvrijstalen, grote horlogekast. De Fenix 5 sporthorloges zijn verkrijgbaar met een scherm van normaal glas en sapphire glas. Sapphire is sterker glas waar je minder snel krassen op krijgt. Beide varianten hebben vergeleken met de voorganger een groter en helderder scherm gekregen. De Fenix 5 heeft een horlogekast met een diameter van 47mm. Voor mijn vrouwenpols is de Fenix 5S meer geschikt, deze heeft namelijk een kleinere horlogekast (42 mm) en daardoor ook een smaller horlogebandje. Alsnog voelt het horloge wat zwaar aan. Daarnaast is er nog de Fenix 5X met een horlogekast van 51mm. Deze outdoor variant beschikt over vooraf geïnstalleerd kaartmateriaal er wordt geleverd met een extra rubber horlogebandje.

Wifi en bluetooth

Garmin Fenix 5

Om te beginnen is er iets wat het standaardmodel van de Fenix 5 ten opzichte van de Fenix 3 HR niet meer heeft: ingebouwde wifi. Dit vind ik een minpunt, want ik vond het erg handig. Zodra je verbinding had met een wifi netwerk, werden automatisch je trainingsgegevens gedeeld op Garmin Connect. Zo had je geen gedoe meer met kabeltjes. Wil je toch wifi? Kies dan voor een Fenix 5 Sapphire variant, deze beschikken hier nog wel over. Verder beschikt de Fenix 5 over bluetooth om je smartphone aan je horloge te koppelen. Hierdoor ontvang je meldingen van e-mails of tekstberichten direct op je horloge. Een nieuwe functie van de Fenix 5 is GroupTrack. Met deze functie weet je altijd waar je vrienden zijn wanneer je samen een tocht maakt.

Meer sportprofielen en opties

sportprofielen Fenix 5

In vergelijking tot de Fenix 3 beschikt de Fenix 5 over nog meer sportprofielen. Het voordeel van een specifiek sportprofiel is dat je zelf instelt welke trainingswaarden je tijdens het sporten wilt zien. Ga je fietsen? Dan zie je ook tijdens je rit gegevens van je vermogenssensor of snelheidssensor. Tijdens het zwemmen houdt het horloge nog nauwkeuriger je afstand en slagen bij. In de golf modus worden nu ook afstanden tot de green weergegeven op je scherm. Met snowboarden meet je automatisch het aantal afdalingen. De functieset voor roeisporten is ook uitgebreid en omvat naast het aantal slagen, ook de slagsnelheid en zelfs de afstand per slag.

Trailrunning en triatlons

Sporters met sporthorloges

De Fenix 5 is ideaal voor trailrunning en triatlons. Dankzij de nieuwe Auto Run/Climb functie, herkent het horloge het verschil tussen klimmen en hardlopen. Bij hardlopen op een vlakke ondergrond meet je je snelheid en afstand. Bij klimmen is daarentegen je hoogte, cumulatieve stijging en verticale stijging belangrijker. Ook is er een speciaal profiel voor triatlons. Met 1 druk op de knop schakel je over van de ene naar de andere activiteit. Handig als je gaat fietsen, zwemmen en hardlopen in 1 training. Voor duursporten is de batterijduur van belang. De Fenix 5 gaat 24 uur mee in sportmodus en de Fenix 5S 14 uur. Bij beide modellen is een ultratrack modus mogelijk, waarbij je horloge minder vaak verbinding maakt met GPS en je daardoor tot wel 60 uur met de batterij doet.

Trainen naar een hoger niveau

Garmin Fenix 5

De nieuwe Performance Widget van de Fenix 5 meet het maximale zuurstofvolume dat je per minuut verbruikt, en berekent op basis hiervan je fitheid. Ook kan het horloge met de functie Racevoorspelling je finishtijd voorspellen. Bovendien wordt er berekend hoe productief je trainingen zijn en hoe snel je vooruitgang boekt. Benieuwd hoe snel je bent op een route ten opzichte van andere sporters? Met Strava Live Segments bekijk je klassementen en vergelijk je jouw resultaten met anderen. Daarnaast ontvang je na je training advies over het aantal uren dat je nodig hebt voor herstel.

Conclusie

De Garmin Fenix 5 is een sporthorloge ontworpen voor fanatieke sporters. Als je een beginnende of recreatieve sporter bent is dit horloge denk ik wat te hoog gegrepen. Niet alleen vanwege de prijs, maar vooral ook doordat het horloge erg geavanceerd is. Daarentegen is het sporthorloge ideaal voor de avonturier die verschillende sporten beoefent, zijn voortgang nauwkeurig in de gaten wilt houden en prestaties wilt verbeteren.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen