The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Inox lassen

Inox is niet de meest makkelijke staalsoort om te lassen, maar onmogelijk is het zeker niet. Net als bij aluminium zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, voordat je aan de slag gaat met dit materiaal. Inox komt van het Franse ‘inoxydable’ en is een roestvast staal of rvs, niet te verwarren met het algemeen gebruikte roestvrij staal. Inox kan onder bepaalde omstandigheden namelijk wel degelijk roesten. Wat je nog meer moet weten over het lassen van inox, lees je in dit artikel.

Voorbeelden

Voorbeelden inox

Een belangrijke reden om voor inox te kiezen, is omdat constructies van dit materiaal een mooie en luxe uitstraling hebben. Maar de staalsoort wordt ook om andere redenen veel gebruikt op uiteenlopende plekken. Je ziet het veel terug in sanitair, onder andere omdat inox goed te kuisen en af te spoelen is. Maar ook kookgerei, aanrechtbladen en koelingen zijn vaak van inox, vanwege de hittebestendigheid en de goede hygiëne. Inox bestaat meestal uit 1 stuk, dus randen of naden waar vuil en bacteriën zich in kunnen nestelen, zijn er niet.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig voor inox lassen?

Inox lassen is mogelijk met elke lastechniek en in principe met elk lasapparaat. Maar wil je echt mooie lasverbindingen maken, dan is pulserend lassen van inox de manier. Net als aluminium heeft inox een oxidehuid waar je doorheen moet tijdens het lassen. Hoewel bij aluminium een pulse functie op het lasapparaat noodzakelijk is, is het bij het lassen van inox een fijne toevoeging, maar geen noodzaak. Ook zonder pulse functie is inox te lassen, maar met de mogelijkheid om te wisselen tussen stroomsterktes, maak je nog mooiere lasverbindingen. Het toevoegmateriaal dat je nodig hebt, hangt ook af van de samenstelling van het soort inox en waar je het laswerk voor gaat gebruiken. Maar ben je hier niet helemaal zeker van, dan kan je het beste voor een 316 lasdraad kiezen omdat dit voor de meeste materialen te gebruiken is.

Tips

Tips bij inox lassen

Het lassen van inox doe je met minimale warmte-inbreng. Werk je met een te hoge temperatuur, dan vervormt het materiaal en ga je lelijke sporen zien. Om inox mooi te houden, is nabewerking cruciaal. Het is namelijk een traagstollend materiaal, wat betekent dat het smeltbad zich tijdens het stollen verbindt met de buitenlucht. Zonder nabewerking gaat de lasnaad na verloop van tijd roesten. De onontkoombare beschadiging van de oxidehuid die tijdens het lassen ontstaat, herstel je door de bovenlaag bijvoorbeeld te beitsen of te polijsten. En wil je er zeker van zijn dat je lasconstructie gedurende lange tijd mooi blijft, dan is het goed onderhouden en reinigen van het materiaal ook iets om niet te vergeten.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.053 beoordelingen