The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jesper

Vergelijk de Samsung Galaxy S7 met de iPhone 6s

Net zoals er al jaren een felle strijd woedt tussen Android en iOS, wordt ook vaak de strijd tussen Samsung en Apple aangehaald. De Samsung Galaxy S7 en de iPhone 6s zijn het beste wat Samsung en Apple op dit moment te bieden hebben. In dit artikel zetten we deze twee telefoons tegenover elkaar en laten we ze het uitvechten.

In het kort

Welke telefoon kies je? Samsung Galaxy S7 Apple iPhone 6s
Wil je een camera met optische beeldstabilisatie? Ja Nee
Wil je je telefoon draadloos kunnen opladen? Ja Nee
Zoek je een stof- en spatwaterdichte telefoon? Ja Nee
Wil je het geheugen uitbreiden? Ja Nee
Is een drukgevoelig scherm een must? Nee Ja

Naast elkaar

Samsung Galaxy S7 design

​​​Uiterlijk Samsung Galaxy S7

De Samsung Galaxy S7 is vervaardigd uit metaal en glas. De camera is geplaatst in het midden van het toestel aan de achterkant. De vingerafdrukscanner zit verwerkt in de knop onder het scherm. Het scherm heeft een diagonaal van 5,1 inch en een Quad HD-resolutie (1440x2560 pixels). Dit komt neer op een pixeldichtheid van 576 ppi. Ondanks de gebruikte materialen is de Samsung Galaxy S7 stof- en spatwaterdicht (IP68). Ook ondersteunt het toestel draadloos opladen en kun je het geheugen uitbreiden door middel van een geheugenkaart.

Design phone 6s

Uiterlijk Apple iPhone 6S

De iPhone 6s is gemaakt van metaal en glas. De camera zit aan de linkerkant achterop het toestel. De vingerafdrukscanner zit onder het scherm van 4,7 inch. Het scherm heeft een resolutie van 750x1334 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 326 ppi. De iPhone 6s is niet stof- en waterdicht. Draadloos laden en het geheugen uitbreiden met een geheugenkaartje behoren niet tot de mogelijkheden.

De camera

Camera Galaxy S7

Camera Samsung Galaxy S7

De camera is misschien wel het meest interessante onderdeel van de Samsung Galaxy S7. De 12 megapixel camera is qua specificaties een van de beste camera's uit 2016. Wat deze camera bijzonder maakt is onder andere dat de pixels bovengemiddeld groot zijn (1,4 µm) en dat de lens voor een smartphone een groot diafragma (F1,7) heeft. Hierdoor vangt de camera meer licht op dan andere smartphone camera's waardoor je ook bij weinig licht heldere foto's maakt. De optische beeldstabilisatie draagt hier nog een extra steentje aan bij.

Camera iPhone 6s

Camera Apple iPhone 6s

De iPhone 6s heeft een 12 megapixel camera met een diafragma van F2.2, wat kleiner is dan bij de Samsung Galaxy S7. Qua diafragma geldt, hoe groter, hoe beter. De pixelgrootte is 1,22 µm, wat eveneens kleiner is dan bij de Galaxy S7. Ook hier geldt, hoe groter, hoe beter. De camera van de Apple iPhone 6s moet het stellen zonder optische beeldstabilisatie. Kort gezegd hebben beide telefoons goede camera's. Maar komt het aan op foto's maken bij weinig licht, dan is de Samsung Galaxy S7 de duidelijke winnaar.

De hardware

Exynos 8 processor

Hardware Samsung Galaxy S7

De Samsung Galaxy S7 draait op een octa core processor. Twee quad core processoren om precies te zijn. Kloksnelheden van deze processoren zijn 2,3 GHz en 1,6 GHz. Hiermee is de Samsung Galaxy S7 voorzien van genoeg rekenkracht om het toestel soepel te laten lopen. Je zal dan ook geen problemen ondervinden met de snelheid van het toestel.

Apple A9 processor

Hardware Apple iPhone 6s

Het vergelijken van hardware tussen Android en iOS telefoons is een beetje tricky. Dit omdat iOS minder krachtige hardware nodig heeft om een even soepele gebruikerservaring te bieden als Android. Dit komt omdat de iPhone van hardware tot software wordt geproduceerd door dezelfde fabrikant: Apple. Hierdoor zijn beide optimaal op elkaar afgestemd. Dus hoewel de iPhone 6s qua hardware specificaties onderdoet voor de Samsung Galaxy S7, is de gebruikerservaring vergelijkbaar.

De software

Android logo

Besturingssysteem Samsung Galaxy S7

De Samsung Galaxy S7 draait op Android. Samsung legt daar een eigen laag overheen die ze TouchWiz noemen. Hiermee voegt Samsung functionaliteiten en apps toe die andere Android toestellen niet hebben. Ben je Samsung gewend, dan voelt het als een warm bad. Kom je van een ander Android toestel, dan moet je misschien even wennen. Een nadeel is dat het toestel iets trager is dan een telefoon zonder aanpassingen. Het verschil is niet heel groot. Voordeel aan Android is dat je zelf ook veel meer aanpassingsmogelijkheden hebt.

iOS logo

Besturingssysteem Apple iPhone 6s

De iPhone 6s draait op iOS. Zowel de telefoon als de software wordt door Apple ontwikkeld. Hierdoor werken ze soepel samen. Wel is het zo dat je bij iOS gebonden bent aan hoe Apple ervoor kiest het besturingssysteem vorm te geven. Waar je bij Android allerlei thema's downloadt en verschillende homeschermen inricht, is dit bij iOS niet het geval. Kortom, 2 dezelfde Android telefoons kunnen er totaal verschillend uitzien, terwijl twee iPhones afgezien van de achtergrond identiek zijn. Voordeel hiervan is wel dat iOS minder gevoelig is voor softwarefouten.

Conclusie

Naast de gebruikelijke verschillen tussen iOS en Android zitten er ook qua toestel aardig wat verschillen tussen de twee. De Samsung Galaxy S7 is waterdicht en kun je draadloos opladen. Allebei functionaliteiten die je op de iPhone (nog?) niet terugvindt. Apple zet daar dan weer een drukgevoelig scherm tegenover. Al met al ontlopen beide toestellen elkaar nauwelijks. Wel zijn er functionaliteiten zoals uitbreidbaar geheugen, waterdichtheid en draadloos opladen die erg praktisch zijn waardoor de Samsung Galaxy S7 in ieder geval op dat gebied als winnaar uit de bus komt.

Jesper
Artikel van:
Jesper Telefoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.032 beoordelingen