The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Céline

Vergelijk de Sony Xperia Z5 met de Xperia X

De Xperia XA, Xperia X en Xperia X Premium zijn voorgesteld. De 3 toestellen uit de X-reeks verschillen enkel in specificaties, niét in grootte: 5 inch. Met de Xperia X richt Sony zich op het grote publiek. Daarom leek het ons de moeite waard om dit toestel eens te vergelijken met Sony's prijsbeest van vorig jaar: de Sony Xperia Z5.

Van X naar Z

Van Sony Xperia X naar Z

Net zoals de Z5 beschikt de X over een snelle processor, 32 GB opslagcapaciteit en 3 GB werkgeheugen. Met een geheugenkaartje breid je het geheugen snel uit tot wel 200 GB. Het scherm is een verwaarloosbare 0,2 inch gekrompen, en je geniet opnieuw van HD kwaliteit. In de power knop aan de zijkant zit een vingerafdrukscanner waarmee je je toestel veilig en snel ontgrendelt. Ook het design blijft herkenbaar. Eén minpunt is dat de Xperia X niet waterdicht is.

Verschillen in software

Software en prestaties Sony Xzperia XZ5

​​​​ Software en prestaties Sony Xperia Z5

De Sony Xperia Z5 komt met Android 5.1 Lollipop uit de doos, maar heeft zijn update naar 6.0 Marshmallow al gekregen, waardoor je met de meest recente versie van het besturingssysteem werkt. De Z5 draait op een van de top-processoren die op het moment van lancering op de markt is: de Qualcomm Snapdragon 810. In theorie doet die het beter dan de processor in de nieuwe Xperia X, maar in de praktijk zul je bij dagdagelijks gebruik geen verschil merken.

Software en prestaties Sony Xperia X

Software en prestaties Sony Xperia X

Bij een gloednieuw toptoestel hoort natuurlijk de meest recente versie van het besturingssysteem, en dat is Android 6.0 Marshmallow. Sony houdt het software laagje dat het op Android legt zo simpel mogelijk. Geen opzichtige icoontjes in felle kleuren, maar een aanpak die dicht bij het oorspronkelijke Google design blijft. Met de Qualcomm Snapdragon 650 processor aan boord, verlopen al je taken ontzettend vlot.

Verschillen in camera

Camera Sony Xperia Z5

Camera Sony Xperia Z5

Sony ontwikkelt sensoren die ook door andere smartphone fabrikanten worden gebruikt. De 23 megapixel camera in de Xperia Z5 zal je niet teleurstellen. Dankzij de supersnelle autofocus vang je elk bijzonder moment. Door Clear Image Zoom technologie zoom je tot 5 keer in zonder kwaliteitsverlies. SteadyShot zorgt altijd voor een stabiel beeld. Je fotografeert gemakkelijk in de automatische modus, maar de camera app biedt ook uitgebreide instellingsmogelijkheden. Bovendien zien ook video's er goed uit: filmen doe je in 4K resolutie.

Camera Sony Xperia Z5

Camera Sony Xperia Z5

De Sony Xperia X pakt uit met een 23 megapixel camera die het onderwerp van je foto's altijd een stapje voor is. Jij kiest het hoofdpersonage van je foto, en de Smart Capture-technologie zorgt ervoor dat de camera het niet uit het oog verliest en gefocust blijft. De autofocus is, in vergelijking met de Z5, nóg sneller geworden. Filmen doe je ook hier in 4K, en de 13 megapixel selfiecamera is speciaal ontworpen om foto's te maken bij weinig licht.

Accuduur

Accuduur

De Xperia Z5 heeft een 2900 mAh batterij en verschillende energiebesparende opties. Hierdoor kom je er makkelijk anderhalve dag mee door. De Xperia X beschikt over een 2620 mAh batterij. Dat klinkt in eerste instantie teleurstellend, maar opnieuw belooft Sony een batterijduur tot wel 2 dagen. Nieuwe energiebesparende modi moeten er in combinatie met de Doze functie van Android 6.0 voor zorgen dat je een weekendje weg kunt zonder oplader. Laden gaat bij beide toestellen via een micro usb poort.

Conclusie

De Sony Xperia X is niet heel baanbrekend. Een herkenbaar Sony-design en een uitmuntende batterij. Dit alles vind je ook bij de oudere Xperia Z5. Bovendien is het model waterdicht, én heeft hij op papier een snellere processor, al zul je het verschil niet meteen opmerken. Wat wel evolueert is de camera. De Xperia X heeft een slimme focus die je bewegend onderwerp altijd in focus houdt. Ook je selfies zien er met de X beter uit.

Céline
Artikel van:
Céline Telefoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen