The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bonne

Hoe sluit ik een soundbar aan op mijn tv?

Met een soundbar geef je het blikkerige geluid uit de speakers van je platte tv een flinke boost. Aansluiten is eenvoudig. Bekijk of je tv een HDMI of optische audio uitgang heeft. Bijna alle soundbars verbind je via deze aansluitingen met je televisie. Vervolgens sluit je de juiste kabel aan en ben je klaar. In dit artikel leg ik je verder uit hoe het werkt.

Ten eerste

Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je erop aansluiten. Tenminste, als ze een gemeenschappelijke aansluiting hebben. Hieronder zet ik alle verschillende manieren om een soundbar aan te sluiten op je tv op een rij.

Optisch

Deze verbinding wordt ook wel Toslink genoemd. Als je televisie een optische uitgang heeft, sluit je bijna iedere soundbar zonder problemen aan. Dat komt omdat bijna alle soundbars een optische ingang hebben. De verbinding is digitaal en verloopt met lichtpulsen via een kern van glasvezel in de kabel. Je stuurt zonder problemen een 5.1 surround signaal naar je soundbar. Dat is handig als je je soundbar uitbreidt met surround speakers. Let op: audio in de hoogste kwaliteit, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, kan niet via een optische aansluiting verstuurd worden. Dit kan wel via HDMI.

HDMI

Heeft je televisie geen optische uitgang? Dan biedt de HDMI poort een oplossing, mits je een soundbar kiest met een HDMI ingang. HDMI heeft dezelfde voordelen als optisch en de geluidskwaliteit is gelijk. De soundbar sluit je aan op de HDMI ARC aansluiting van je televisie. Alleen dan stuurt je tv het geluid naar de soundbar. Je herkent de juiste poort gemakkelijk, omdat er HDMI ARC bij staat. Heeft je tv niet zo'n HDMI aansluiting? Kies dan voor optisch.

Analoog

Heeft je televisie geen HDMI of optisch, of heeft de soundbar van je dromen deze niet? Je kunt je soundbar ook analoog op je televisie aansluiten. Hiervoor gebruik je een 3,5 mm mini jack, RCA of tulpstekker. De eerste ken je misschien als aux kabel, de tweede herken je aan de gescheiden rode en witte stekkers. Je hebt hiermee alleen stereogeluid, de geluidskwaliteit is minder goed en je kunt er geen videosignaal over versturen.

Instellen

Stel je televisie zo in dat het geluid niet via de tv speakers gaat. Dit doe je door de modus 'externe speakers' te selecteren in het menu van je televisie. Op de soundbar kies je de juiste input, afhankelijk van welke aansluiting je gebruikt: HDMI, optisch of analoog (aux).


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.564 beoordelingen