The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Specialisten review van de Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Een compact camera die niet onder doet voor een geavanceerde systeem- of spiegelreflexcamera. Daar wil ik natuurlijk meer van weten. Ik testte van de Panasonic Lumix DMC-FZ1000 onder meer de superzoomlens en de filmprestaties, de camera filmt namelijk in 4K kwaliteit. Wat ik uiteindelijk van het toestel vond, lees je in deze expert review.

In het kort

20,1 megapixel MOS sensor | 16x optische zoom | Wifi en NFC | 4K videofunctie | Maximaal diafragma f/2.8
549,-
op voorraad

Pluspunten

  • Je zoomt ver in op je onderwerp zonder verlies van beeldkwaliteit.
  • Met NFC stuur je afbeeldingen moeiteloos door naar je smartphone of printer.
  • Snelle acties leg je trefzeker vast dankzij het hoge aantal afbeeldingen per seconde.

Minpunten

  • De flitser moet handmatig opgeklapt worden, waardoor je minder snel een foto kunt maken.
  • Het geluid dat de lens maakt tijdens het inzoomen, is hoorbaar in je video.
  • Er wordt geen geheugenkaart meegeleverd.

Eerste Indruk

Eerste indruk

Toen ik de camera uit de doos haalde, dacht ik dat ik te maken had met een systeem- of spiegelreflexcamera. Qua looks heeft het toestel er namelijk veel van weg. Toch is het een compact camera, ook wel bridgecamera genoemd. Ik ben verbaasd over het groot aantal knoppen en de superzoomlens. Het lijkt me een camera die de creatieve fotograaf ontzettend veel opties biedt. Tijd om dit in de praktijk eens te gaan testen.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit

Deze compact camera heeft een sensor van 1 inch groot met 20,1 megapixels. Dat is een stuk kleiner in vergelijking met een systeem- of spiegelreflexcamera. Maar de sensor is relatief groot ten opzichte van andere bridgecamera's. Door deze lichtgevoelige sensor maakte ik ook op donkere locaties scherpe beelden. Daarnaast zorgt de grootte van de sensor ook voor een kleine scherptediepte. Hierdoor schoot ik mooie macrofoto's. De 5 assige beeldstabilisatie en de geavanceerde beeldprocessor helpen ook bij het creëren van scherpe beelden.

Filmen

Filmen

Met dit toestel filmde ik in 4K kwaliteit met 25 frames per seconde. Filmen in Full HD kwaliteit kon natuurlijk ook, met een framerate van 50 fps. De camera biedt ook veel instellingsmogelijkheden voor je video. Zo kies je je eigen stijl en pas je handmatig het contrast en bijvoorbeeld de kleurverzadiging aan. De 5 assige beeldstabilisatie komt ook bij het filmen goed van pas. Hierdoor bleven mijn beelden scherp, ook wanneer ik uit de hand filmde.

Superzoom

Superzoom

Een van de kenmerken van een compact camera is de vaste lens. Ik dacht dat dit een nadeel zou zijn, maar op deze camera zit een steengoede Leica lens. De lens beschikt over een 16x optische zoom en een zoombereik van 25 tot 400mm. Hiermee zoomde ik erg ver in op mijn onderwerpen. Met een minimale scherpstelafstand van 3 centimeter stelde ik dicht op het object scherp. Zodra ik te dichtbij kwam, gaf de camera een seintje.

Fysieke kenmerken

Fysieke kenmerken

Van compact camera's ben ik gewend dat ze licht van gewicht zijn. Deze camera is dat met zijn 780 gram niet echt. Maar omdat superzoomlenzen vaak erg zwaar van zichzelf zijn, valt het gewicht uiteindelijk wel mee. Verder beschikt de camera over diverse bedieningsknoppen, waaronder 5 sneltoetsen. Deze knoppen stelde ik naar eigen wens in. Daarnaast was ik erg te spreken over de schuifknop op de lens. Zo schakelde ik razendsnel tussen de zoom- en focusfunctie van de lens.

Conclusie

Als je op pad gaat met deze camera, lever je niet in op beeldkwaliteit. Met de relatief grote beeldsensor voor een bridgecamera maakte ik bijzonder scherpe beelden. Dit kwam mede door de 5 assige beeldstabilisatie, processor en kwaliteitslens. Vooral de macrofoto's waren van goede kwaliteit. Filmen in 4K kwaliteit was natuurlijk ook erg fijn. Onderwerpen van veraf scherp in beeld krijgen was ook geen probleem met deze camera. Verder bood de camera mij voldoende creatieve vrijheid tijdens het fotograferen.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 12.652 beoordelingen