The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Philips 55OLED903

Philips heeft de 55OLED903 van diverse extra's voorzien. Naast een OLED scherm beschikt deze tv over een P5 beeldprocessor, Ambilight verlichting en een Bowers & Wilkins soundbar. Hierdoor heb ik hoge verwachtingen over de beeld- en geluidskwaliteit. Levert deze tv de totaalervaring die ik van tevoren in gedachte had? Je leest het antwoord in deze review.

In het kort

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Android | 100 Hertz
2.269,-
niet meer leverbaar
  • De P5 beeldprocessor levert een natuurgetrouwe en kleurrijke beeldweergave.
  • Dankzij het OLED scherm produceert de tv diepe zwartwaarden en een krachtig contrast.
  • Het geluid klinkt krachtig en zuiver door de Bowers & Wilkins soundbar.
  • De driezijdige Ambilight verlichting ziet er vooral in het donker bijzonder uit.
  • Dolby Vision ontbreekt, waardoor je de beeldkwaliteit van dit HDR formaat niet optimaal benut.
  • Het Android smart platform is niet erg overzichtelijk.

Eerste indruk

Wanneer ik de tv uitpak, trekt de Bowers & Wilkins soundbar direct mijn aandacht. Het is handig dat deze speaker al aan de onderkant van het scherm gemonteerd is. Hierdoor ben ik geen extra tijd kwijt aan de installatie. De soundbar is niet de enige speaker, want aan de achterkant van het scherm zitten 2 basradiatoren. Ik vraag me af hoe effectief deze geluidssystemen elkaar aanvullen.

Realistisch beeld met een sterke upscaling

Kleurweergave

Dankzij de P5 beeldprocessor is de beeldweergave vloeiend en ruisvrij. Subtiele kleur- en huidtinten komen realistisch in beeld, terwijl de intensiteit van felle kleuren sterk is. De upscaling techniek levert een zichtbare beeldverbetering van video's die niet in 4K of HDR geschoten zijn. Zo zijn beelden scherper en worden de kleuren extra benadrukt. Het enige minpunt is dat de tv geen Dolby Vision ondersteunt. Daardoor haal je niet de maximale beeldkwaliteit uit video's van dit HDR formaat.

Diepe zwartweergave

Zwartweergave

De tv levert een zwartweergave die je van een OLED toestel mag verwachten. Donkere beelden zijn soms zo zwart dat het lijkt alsof het scherm uitgeschakeld is. Hierdoor ontstaat er een krachtig contrast met lichte of kleurrijke beelden. Door de accurate zwartweergave zie je elke subtiele grijstint. Dit levert een groot voordeel wanneer je bijvoorbeeld naar een beeld van een donker bos kijkt. Hierin zijn de kleinste details als takken of bladeren duidelijk zichtbaar.

Goede kijkhoek, weinig storende reflecties

Kijkhoek

De kijkhoek van deze tv is uitstekend. Als ik aan de zijkant van het scherm zit, gaat de beeldkwaliteit nauwelijks achteruit. Dit is een bekend pluspunt van OLED tv's. Het minpunt is dat deze schermen gevoeliger zijn voor reflecties. Hoewel dat bij deze tv ook het geval is, valt de weerspiegeling erg mee. Bij fel dag- of kunstlicht zijn reflecties duidelijk zichtbaar, maar niet zo storend dat je de gordijnen moet sluiten.

Krachtig en zuiver geluid

Geluid

De Bowers & Wilkins soundbar is het enige verschil tussen deze tv en de OLED803. De vraag is daarom of deze speaker het prijsverschil waard is. Naar mijn mening is dit zeker het geval. Het dynamische en zuivere geluid van de soundbar is niet alleen geschikt voor films, maar ook voor muziek. Zelfs bij een hoog volume klinken de lage tonen diep en onvervormd. De hoge tonen als stemmen en effecten blijven zuiver in de mix.

Slank en luxe design

Ambilight

Het slanke scherm staat op 2 subtiele voeten. Dit oogt eleganter dan wanneer de tv een grote voet in het midden heeft. De soundbar maakt het ontwerp iets forser, maar de Kvadrant stof straalt luxe uit. De vormen van beide apparaten lopen naadloos in elkaar over. Dankzij de Ambilight verlichting is je kijkervaring niet beperkt tot de omvang van het scherm. Deze lampen verlichten de muur in de kleuren van het beeld, wat er vooral in het donker bijzonder uitziet.

2 afstandsbedieningen en Google Assistant

De traditionele afstandsbediening heeft een QWERTY toetsenbord aan de achterkant. Hiermee tik ik gemakkelijk zoekopdrachten in. Het andere, smallere apparaat is speciaal gemaakt voor spraakbediening. Met een simpele spraakopdracht als 'zoek kattenfilmpjes' tover ik snel relevante video's op het scherm. Sinds kort beschikt de tv over Google Assistant, waarmee je diverse functies en apparaten bedient. Dat is handig wanneer je de tv aan andere smart producten koppelt, zoals Hue lampen. Zo schakel je met 1 simpele spraakopdracht alle apparaten uit.

Vrij onoverzichtelijk smart menu

Android

Bij een tv met zo'n strak design verwachtte ik een subtieler smart platform. Het menu vult het volledige scherm met grote vlakken, wat niet erg overzichtelijk is. Het is vooral jammer dat je niet op de achtergrond ziet naar welke film of show je kijkt. Mijn favoriete apps als YouTube zijn al geïnstalleerd. Andere geïnstalleerde content, zoals TED Talks, vind ik minder interessant. Deze verwijder ik gelukkig vrij eenvoudig uit het menu.

Conclusie

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Android | 100 Hertz
2.269,-
niet meer leverbaar

Door de krachtige beeldprestaties en de B&W soundbar levert de tv een indrukwekkende totaalbeleving. Twijfel je nog tussen dit model en de OLED803? Houd er dan rekening mee dat je niet snel een betere soundbar vindt voor het geld dat je extra betaalt. Als bijkomend voordeel sluit deze soundbar precies aan op het ontwerp van de tv. De Ambilight verlichting is een leuke toevoeging. In combinatie met een paar Hue lampen maak je de volledige woonkamer onderdeel van je kijkbeleving.

Laurence
Artikel van:
Laurence Televisiespecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen