The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Samsung QE65Q9F

De QEQ9F is dit jaar het topmodel van de Samsung QLED serie. Het grootste verschil met andere QLED televisies is dat deze een full array achtergrondverlichting heeft. Hierdoor produceert het scherm een diepe zwartweergave. Wil je meer weten over de beeldkwaliteit, het design en de smart functies? Lees dan mijn review over de 65 inch versie.

Nieuw: de Samsung Q90R

Samsung Q90R

De Q90R is het nieuwe topmodel onder de Samsung 4K QLED tv's. Het grootste verschil met de Q9F is dat deze tv speciale filters heeft die de kijkhoek verbreden en storende reflecties verminderen. Hierdoor geniet je ook van een hoge beeldkwaliteit wanneer je schuin voor de tv zit of in verlichte kamers kijkt.

In het kort

 • 4K (UHD)
 • Smart tv: Tizen
 • 100 Hertz, Quantum Dot, HDR
1.369,-
niet meer leverbaar
 • Door de Quantum dot techniek levert de tv een hoge helderheid en een breed kleurbereik.
 • De full array achtergrondverlichting levert diepe zwartwaarden.
 • Ik heb weinig last van hinderlijke reflecties.
 • Dankzij de One Connect Box sluit ik de tv via 1 kabel aan op alle apparaten en het stopcontact.
 • Als ik schuin van de tv zit, wordt het beeld donkerder of vervormen de kleuren.
 • Door de local dimming flikkert het scherm tijdens donkere scènes met felle ondertiteling.

Eerste indruk

Eerste indruk

Het eerste dat opvalt, is de brede voet. Na de montage zit deze met een dunne buis vast aan de achterkant van de tv. Het lijkt hierdoor alsof de tv boven de voet zweeft, wat er bijzonder uitziet. De meegeleverde One Connect Box is een groot, maar handig accessoire. Hierop zitten de aansluitingen voor de netvoeding en alle externe apparaten. Zo moet ik slechts 1 transparante kabel in de tv pluggen. Opgeruimd staat netjes.

Hoge helderheid en natuurgetrouwe kleuren

Helderheid en kleuren

Tijdens het bekijken van HDR beelden geloof ik graag dat QLED tv's een kleurbereik van 100% produceren. Er wordt een breed kleurenpalet getoond waarin de meest subtiele tinten duidelijk zichtbaar zijn. Naast het kleurbereik is vooral de helderheid van QLED tv's een pluspunt vergeleken met OLED tv's. Deze bereikt indrukwekkende pieken, maar tast het contrast op geen enkel moment aan. Zelfs wanneer witte wolkenvelden fel in beeld komen, kan ik de subtiele grijstinten in een wolk van elkaar onderscheiden.

Krachtige, maar iets te drukke local dimming

Zwartweergave

Doordat de full array achtergrondverlichting het scherm op specifieke plekken donker maakt, ontstaat er een natuurgetrouwe zwartweergave. Tijdens een scène van een sterrenhemel is de lucht pikzwart. De sterren schijnen fel, maar daaromheen zie ik nauwelijks een gloed, ofwel blooming. Deze techniek moet nog wel geperfectioneerd worden, want deze laat tijdens donkere scènes met felle ondertiteling steken vallen. De local dimming wordt dan op drukke wijze aangepast, waardoor er een flikker effect ontstaat.

Weinig reflectie, kijkhoek kan beter

Kijkhoek

Het antireflectie scherm doet zijn werk uitstekend. Bij de gemiddelde tv zie ik veel hinderlijke weerspiegelingen als het beeld grotendeels zwart is. Dat is bij deze televisie nauwelijks het geval. De beeldkwaliteit wordt wel minder wanneer ik vanaf de zijkant tv kijk. Zo zijn donkere beelden extra donker. Tijdens het bekijken van heldere beelden ontstaat er een lichte kleurvervorming.

Plat ontwerp met een industriële voet

Ontwerp

Door de full array achtergrondverlichting is de tv ongeveer anderhalve centimeter dikker dan de Q9F versie van vorig jaar. Desondanks is het scherm slechts 3,9 centimeter dik en plat aan de achterkant. Dat is ideaal wanneer je de tv strak tegen de muur wilt hangen. Als liefhebber van een industrieel design vind ik de voet een mooie toevoeging. Het enige nadeel is dat deze voet naar voren steekt. Hierdoor kun je geen soundbar onder of vlak voor de tv leggen.

Prima geluid

Geluid

Geluidseffecten klinken helder en stemmen zijn duidelijk verstaanbaar in de mix. Dit maakt de ingebouwde speakers geschikt voor tv programma's, sportwedstrijden of natuurdocumentaires. Wat wel ontbreekt, is een krachtige basweergave. Dit wordt vooral duidelijk wanneer ik het volume hoger zet. Zo blijven tijdens een actiescène de bastonen op de achtergrond. Haal je de tv in huis voor een bioscoopervaring, dan is een soundbar of home cinema set geen overbodige luxe.

Overzichtelijk smart menu

Smart menu

Vergeleken met vorig jaar is de Smart Hub nauwelijks gewijzigd. Dit vind ik niet erg, want het platform voldeed al aan mijn wensen. Met 1 druk op de Home knop open ik het menu, waarna ik snel schakel tussen de instellingen en aangesloten bronnen. Binnen een paar seconden schakel ik van een Netflix serie naar de beelden van een usb stick. Ook handig: voor een snelle toegang tot je favorieten kun je de volgorde van de apps zelf aanpassen.

Conclusie

 • 4K (UHD)
 • Smart tv: Tizen
 • 100 Hertz, Quantum Dot, HDR
1.369,-
niet meer leverbaar

Vind je de helderheid en het kleurbereik van een tv het belangrijkst, zoek dan niet verder. Deze QLED tv scoort hoog op beide specificaties. Indrukwekkend is dat de kleurdetails zelfs in felle beelden niet verloren gaan. De full array achtergrondverlichting levert de beste zwartweerwaarden binnen de QLED lijn al heeft deze tv last van een flikker effect bij felle ondertiteling tijdens donkere scenes.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.631 beoordelingen