The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Samsung QE75Q950R QLED 8K tv

De Q950R is de beste Samsung tv van 2019. Naast een QLED scherm beschikt deze tv over 8K ondersteuning. Deze resolutie is 4 keer scherper dan 4K. Helaas zijn er momenteel nog nauwelijks 8K beelden en bronnen beschikbaar. Daarom heeft de tv een upscaler die beelden extra scherp maakt. Wil je weten hoe goed dit werkt? Je leest het in deze review.

Samsung QLED 8K QE75Q950R tv

8K (UHD) | Smart tv: Tizen | 100 Hertz
2.999,-
niet meer leverbaar
  • Door de 8K resolutie en ingebouwde upscaler zijn beelden haarscherp.
  • De hoge helderheid en het QLED scherm leveren realistische kleuren met felle tinten.
  • Dankzij de verbeterde kijkhoek is het beeld ook duidelijk als je schuin voor de tv zit.
  • Met de One Connect Box werk je alle snoeren en apparaten netjes weg.
  • In de Ambient Mode toon je patronen, kunstwerken of handige informatie op het scherm.
  • Er is nog weinig 8K beeldmateriaal beschikbaar.

Eerste indruk

Eerste indruk

Voor deze review test ik een imponerende 75 inch versie. Het verschil in scherpte met een 4K tv is namelijk duidelijker op een groot scherm. In de doos zit een meegeleverde One Connect Box. Dit accessoire bevat de aansluitingen voor alle kabels, inclusief de netvoeding. Door deze box via een transparante ‘Invisible Cable’ met de tv te verbinden, werk ik alle apparaten uit het zicht. Een belangrijke toevoeging is de HDMI 2.1 ingang, die de tv geschikt maakt voor 8K signalen van externe bronnen.

Haarscherpe beelden

Samsung QEQ950R haarscherpe beelden

Door het gebrek aan 8K beelden ben ik aangewezen op de upscaler. Hoewel ik het verschil tussen de 4K en Full HD resolutie duidelijker vind, zie ik weldegelijk een verschil in scherpte. Vooral 4K beelden zijn merkbaar iets gedetailleerder. Zo komen kleine zandkorrels ook haarscherp in beeld als ik dicht op het scherm zit. Bij beelden van een lagere resolutie zie ik vooral dat er veel ruis wordt verwijderd. Zelfs YouTube beelden ogen hierdoor scherp. Dat vind ik een knappe prestatie voor zo’n groot scherm.

Helder beeld met een sterk contrast

Samsung QEQ950R contrast

Dankzij het QLED scherm levert de tv een groot en realistisch kleurbereik. Ik kan bijvoorbeeld alle subtiele groentinten van een oerwoud duidelijk onderscheiden. Als extra voordeel bereikt deze tv de hoogste helderheid van alle Samsung tv’s. Vooral wanneer ik HDR beelden bekijk, spatten de felle kleurtinten van het scherm. In combinatie met de full array achtergrondverlichting produceert de tv een sterk contrast en een diepe zwartweergave. Zo schijnen sterren fel in een zwarte lucht, zonder dat hier een ongewenste gloed omheen ontstaat.

Brede kijkhoek, weinig reflectie

Samsung QEQ950R kijkhoek en reflectie

Het scherm van de Q950R bevat 2 lagen die zowel de kijkhoek als de reflectie verbeteren. Beide lagen doen hun werk uitstekend. Wanneer ik schuin voor het scherm sta, gaat de beeldkwaliteit niet achteruit. Zo vervormen kleuren niet en blijft de helderheid hoog. Dat is ideaal wanneer je met een grote vriendengroep tv kijkt. Van reflectie is nauwelijks sprake. Zelfs in een fel verlichte kamer heb ik geen last van storende weerspiegelingen.

Duidelijk geluid bij standaard gebruik

Samsung QEQ950R geluid

Bij tv programma’s of natuurdocumentaires leveren de ingebouwde speakers een duidelijk geluid. Denk aan de serie Our Planet, waarbij de stem van David Attenborough helder naar voren komt in de mix. De soundtrack van een spannende film of serie klinkt ruimtelijk, maar mag meer impact maken. Hiervoor missen de speakers vermogen en een woofer. Als je in deze tv investeert omdat je een indrukwekkende filmbeleving wilt, denk dan ook aan een soundbar.

Minimalistisch ontwerp

Samsung QEQ950R ontwerp

Dankzij het minimalistische ontwerp oogt de grote tv toch elegant. De dunne rand heeft een stijlvolle afwerking van donker metaal, waarvan de kleur en structuur subtiel overlopen in de achterkant. Doordat er aan de achterkant geen onderdelen uitsteken, hang je de tv met de optionele No Gap muurbeugel strak aan de muur. Voor plaatsing op een smalle kast is het handig dat je de 2 smalle voeten in het midden van de tv kunt plaatsen.

Geen zwart scherm door de Ambient Mode

Samsung QEQ950R Ambient Mode

Hoe groter het scherm, hoe groter het zwarte vlak wanneer je geen tv kijkt. Daarom komt de Ambient Mode zeker van pas bij deze tv. Hiermee toon ik foto’s, kunstwerken en allerlei patronen op het scherm. Een ingebouwde sensor past de schermhelderheid aan naar de kamerverlichting. Als resultaat oogt de gekozen schermvulling een stuk warmer. Hoewel ik mezelf deze modus niet continu zie gebruiken, vind ik het een nuttige toevoeging wanneer ik tijdens een feestje meer sfeer wil creëren.

Gebruiksvriendelijke afstandsbediening

Samsung QEQ950R One Remote afstandsbediening

De tv wordt geleverd met een Premium One Remote Control. Deze afstandsbediening heeft een stijlvolle metalen afwerking. Net als de andere One Remotes heeft deze een compact ontwerp dat lekker in de hand ligt. Met gemak blader ik door alle menu’s en opties. Bovenaan de afstandsbediening zit de microfoonknop. Hiermee bedien je diverse functies via simpele spraakopdrachten. Zo zoek je eenvoudig naar een YouTube video door de titel ervan in te spreken.

Overzichtelijk smart menu met Apple TV

Samsung QEQ950R Smart Hub met Apple TV

De Smart Hub, het smart menu van de tv, heeft een overzichtelijke indeling. Doordat het menu als een balk aan de onderkant van het scherm zit, blijft de video die je op dat moment bekijkt grotendeels zichtbaar. Een belangrijke toevoeging voor Apple gebruikers is de Apple TV app, waarmee je video’s uit je iTunes bibliotheek bekijkt. Via AirPlay 2 stream je video’s, foto’s of muziek van een iPhone, iPad of Mac naar de tv.

Conclusie

8K (UHD) | Smart tv: Tizen | 100 Hertz
2.999,-
niet meer leverbaar

Zijn beelden op een 8K tv écht scherper? Het antwoord is ja, vooral op dit grote 75 inch scherm. In combinatie met het brede kleurbereik en de hoge helderheid creëert de tv een realistische beeldweergave met indrukwekkende kleurtinten. Het is alleen jammer dat we nog niet optimaal van 8K beelden kunnen genieten, want er zijn nauwelijks 8K beelden en bronnen beschikbaar. Gelukkig is de HDMI 2.1 aansluiting geschikt voor de ontvangst van 8K signalen. Dit maakt de tv klaar voor de toekomst.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen