The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de LG E9 OLED tv

De LG E9 is één van de compleetste tv’s uit 2019. Naast een OLED scherm beschikt hij over een ingebouwde soundbar en een stijlvol ‘Picture on Glass’ ontwerp. Door de krachtige beeld- en geluidsverwerking van LG’s nieuwste a9 processor moet elke filmavond in een meeslepende bioscoopervaring veranderen. In deze review lees je of de tv mijn hooggespannen verwachtingen waarmaakt.

De LG OLED55E9PLA

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: WebOS | 100 Hertz
1.699,-
niet meer leverbaar
  • Het OLED scherm produceert een diepe zwartweergave en een krachtig contrast.
  • De tv heeft een uniek en stijlvol uiterlijk door het ‘Picture on Glass’ design.
  • Dankzij de ingebouwde soundbar klinkt het geluid helder, krachtig en ruimtelijk.
  • De Magic Remote en het WebOS smart menu leveren een prettige gebruikservaring.
  • Sommige tv’s in deze prijsklasse produceren een hogere helderheid.

Eerste indruk

LG E9 OLED montage

Tijdens de montage moet ik deze tv niet plat op een kleed leggen, maar rechtop in de doos laten staan. Dat zie ik niet vaak. Met behulp van een extra piepschuimen plaat en diverse schroeven monteer ik de zware voet aan de achterkant. De bovenkant bestaat uit een zeer dun scherm. Mijn collega en ik zijn daardoor extra voorzichtig wanneer we hem op het meubel tillen. Het installatieproces verloopt een stuk eenvoudiger. Ik loop een paar duidelijke stappen door en ben klaar om te kijken.

Levendige en gedetailleerde beelden

LG E9 OLED beeldkwaliteit

De a9 processor levert een realistische beeldweergave. Vooral wanneer ik HDR beelden bekijk, komt elk detail levensecht in beeld. Denk aan een scène van Our Planet, waarbij de camera langzaam over een jungle glijdt. Hierbij zijn zelfs kleine bladeren duidelijk zichtbaar, terwijl ik elke subtiele groentint kan onderscheiden. Kijk ik naar standaard SDR beelden, dan levert de tv een verbeterde kleurweergave en een effectieve ruisonderdrukking. Hierdoor komt bijvoorbeeld ook een YouTube video scherp en levendig in beeld.

Krachtig contrast en diepe zwartweergave

LG E9 OLED zwartweergave

Doordat het OLED scherm elke pixel individueel dimt of zelfs helemaal uitschakelt, is de zwartweergave zeer nauwkeurig en diep. Hierdoor zie ik veel details in donkere scènes en ontstaat er een sterk contrast tussen kleur- en grijstinten. Als extra voordeel zie ik geen ongewenste gloed rondom een verlicht object, zoals een lamp in een donkere kamer. Hoewel sommige tv’s in deze prijsklasse een hogere helderheid produceren, is de beeldweergave van deze tv fel genoeg om intense tinten te benadrukken.

Uitstekende kijkhoek, soms wat reflecties

LG E9 OLED kijkhoek en reflectie

Het OLED scherm levert een uitstekende kijkhoek. Ik merk dat de beeldkwaliteit alleen aangetast wordt wanneer ik helemaal aan de zijkant van het scherm zit. Zit ik helemaal links of rechts van de bank, dan heb ik geen last van kleurvervormingen of een dalende helderheid. Het scherm is vooral in verlichte ruimtes gevoelig voor reflecties, maar deze worden nooit storend. Als je optimaal van het beste contrast wilt genieten, dan raad ik aan dat je de kamer verduistert.

Uniek ontwerp

De E9 beschikt over het eigenzinnige ‘Picture on Glass’ ontwerp. Hierbij zit het OLED scherm vast aan een dunne glasplaat. Dit scherm is zeer dun doordat hij geen achtergrondverlichting heeft. Aan de onderkant is de tv iets dieper, zodat er ruimte is voor alle hardware en aansluitingen. De stevige voet steekt naar achteren. Hierdoor zie ik vanaf de voorkant alleen het scherm, de soundbar en de glazen rand.

Krachtig en ruimtelijk geluid

LG E9 OLED soundbar

De ingebouwde soundbar levert een heldere en krachtige weergave van effecten en vocalen. Dankzij de dubbele woofers maken ook de bastonen van een actiescène impact. Zodra ik een film met Dolby Atmos ondersteuning opzet, klinkt het geluid extra realistisch. Deze techniek weerkaatst het geluid via de muren en het plafond naar mijn kijkpositie. De AI Geluidsmodus is een aanrader. Hiermee klinkt een filmsoundtrack extra ruimtelijk. Het lijkt soms alsof een geluid echt van links of rechts komt.

Wijzen en klikken met de Magic Remote

LG E9 OLED Magic Remote

De tv wordt geleverd met LG’s gebruiksvriendelijke Magic Remote. Wanneer ik deze afstandsbediening naar de tv richt, verschijnt er een cursor op het scherm. Op deze manier selecteer ik gemakkelijk een optie door er simpelweg naar te wijzen en erop te klikken. Dankzij de ingebouwde microfoon zoek ik gemakkelijk naar een YouTube video. Ik moet alleen de microfoon knop indrukken en de titel van de video inspreken.

Apps en functies in een compacte balk

LG E9 OLED WebOS Smart tv

Het WebOS besturingssysteem geeft mij toegang tot een overzichtelijk smart menu. Alle apps, instellingen en functies staan in een balk aan de onderkant van het scherm. De beelden die ik op dat moment bekijk, blijven hierdoor grotendeels zichtbaar. Door het grote aantal opties is de balk in het begin vrij onoverzichtelijk. Gelukkig kan ik de volgorde van deze apps volledig naar wens aanpassen. Wanneer ik met de afstandsbediening een app als Netflix aanwijs, verschijnt er een extra balk boven het menu. Hierin staan diverse previews, zodat ik nog sneller naar een serie schakel.

Conclusie

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: WebOS | 100 Hertz
1.699,-
niet meer leverbaar

De LG E9 heeft het totale pakket, van een realistische beeld- en geluidsweergave tot een unieke vormgeving. Dankzij het OLED scherm kijk je hiermee naar perfect zwarte beelden en een krachtig contrast. Hoewel de helderheid iets hoger mag zijn, kan de tv felle kleuren moeiteloos benadrukken. Het overzichtelijke smart menu en de Magic Remote leveren veel gebruiksgemak. Wanneer je de werking van de afstandsbediening onder de knie hebt, navigeer je razendsnel langs alle instellingen en apps.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen