The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Specialisten review van de Oculus Quest

Het is zover: de Oculus Quest ligt in de schappen. Voor het eerst zit je niet meer vast aan bekabeling of hardwarevereisten voor VR, maar heb je voldoende aan de bril. De Quest belooft overal *plug-in and play*. Of het in de praktijk ook zo gemakkelijk gaat, heb ik natuurlijk voor je uitgezocht. Lees er alles over in deze review.

Plus- en minpunten

1600 x 1440 resolutie per oog | OLED scherm | Geschikt voor brildragers
369,-
niet meer leverbaar
  • Voor het eerst écht overal VR games spelen.
  • Insight tracking registreert al je bewegingen, of nu je bukt, springt of draait.
  • Handbewegingen voelen nauwkeurig aan in-game met behulp van de controllers.
  • De batterijduur is matig: na een uur of 2 à 3 moet hij weer aan de lader.
  • Opslagcapaciteit van de Quest is niet uitbreidbaar.

Eerste indruk

Oculus Quest

De Quest komt aan in een zwarte doos met het kenmerkende Oculus logo op de bovenkant. In de doos vind je uiteraard de bril, een opzetstukje, batterijen, controllers, een thuislader en een usb C kabel. Alles wat je nodig hebt zit er dus in. Het design van de bril valt op: minimalistisch, maar wel strak en solide ogend. De enige knopjes op de bril zijn de slider om de lenzen in te stellen, de volumeknoppen en de aan- en uitschakelaar.

Installeren en aan de slag

Installeren VR bril

Niet voor niks wil ik meteen aan de slag na het openen van de doos. Dan moet ik wel eerst het installatieproces doorlopen door de bril onder andere op het wifi netwerk aan te sluiten. Het proces spreekt goed voor zich en de stappen zijn in een mum van tijd doorlopen. Standaard voorgeïnstalleerd is een soort kennismaking genaamd first steps. In deze tutorial leer je de controllers en de Quest kennen. Ik raad je zeker aan de tutorial te doen.

De controllers

Controllers virtuele wereld

Als je de controllers voor het eerst vastpakt, voelt de hoeveelheid knoppen in eerste instantie een beetje overweldigend. Althans, dat is wat ik zelf had. Gelukkig is niets minder waar, want eenmaal met de bril op je snufferd wijzen de controllers zich vanzelf. Iedere knop laat zich makkelijk bedienen, maar voelt eveneens solide aan. Je maakt met je handen dezelfde bewegingen op de controllers als in het echt. Een vuist maken is ook echt een vuist in-game bijvoorbeeld. Erg tof.

Hoe lang gaat 'ie mee op één accu?

Accuduur Quest

Het feit dat de Quest draadloos is en geen extra hardware nodig heeft, betekent ook dat de bril een accu heeft. Aangezien VR grafisch best intensief is voor de bril, moet de accuduur dan ook haast wel tegenvallen. Dat klopt deels, want na een uur of 2,5 moet de bril weer aan de oplader. Vervelend als je ‘m veel wil gebruiken, maar zelf vind ik een uur of 2 achter elkaar voldoende. Ik vind de batterijduur daarom best prima.

Insight tracking

Tracking Oculus

Zoals gezegd laten de controllers je handen echt als handen aanvoelen in de virtuele wereld. Hoe zit het met het tracken van andere bewegingen? Naar mijn mening goed, want bukken, 360 graden draaien en andere bewegingen registreren de camera’s op de voorkant allemaal nauwkeurig. Bovendien zorgen de camera’s ervoor dat je de omgeving blijft zien, zelfs als je de bril op hebt. Je loopt dus nooit meer ergens tegenaan. Enorm handig als je het mij vraagt.

Hoe zit het met de beschikbare apps?

Apps voor VR gaming

Op het moment van schrijven is de bril net verkrijgbaar, maar je hebt nu al de keuze uit meer dan 50 betaalde- en onbetaalde apps. Denk natuurlijk aan Beat Saber, Fruit Ninja VR en meer. Dat is aardig wat, maar er staat ons nog veel meer te wachten. De opmars van VR is pas net begonnen en er zullen komende jaren genoeg andere apps verschijnen voor VR. Of ze zo leuk zijn als Beat Saber, dat moet ik nog zien.

Conclusie

1600 x 1440 resolutie per oog | OLED scherm | Geschikt voor brildragers
369,-
niet meer leverbaar

Een volwaardige VR ervaring creëren was nog nooit zo makkelijk als met de Oculus Quest. Waar je ook bent, je zet de bril op en verplaatst jezelf naar de virtuele dimensie. Bewegingen registreert de Quest nauwkeurig, de controllers werken intuïtief en je bent volledig vrij van kabels. Ook heb je voldoende apps om uit te kiezen. Dat de batterijduur niet superlang is moet je maar voor lief nemen. De Oculus Quest is een meer dan geslaagde VR-bril voor iedereen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen