The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over steigers

Bij steigers denk je wellicht direct aan de constructies tegen de gevel van een huis. Steigers zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld gevelrenovatie, het reinigen van je dakgoot en het vervangen of schilderen van je kozijnen. Ook de niet-professional heeft wel eens baat bij een steiger. Wanneer je voor welke steiger kiest en waar je daarbij op moet letten, leggen we je nu uit.

1. Wanneer kies je voor een steiger?

Zowel een ladder als een steiger zorgt voor extra hoogte. Hoeveel extra hoogte je hebt, hangt af van je ladder of steiger. Een opstapje is wel wat anders dan een ladder om bij je dak te komen. Dat geldt natuurlijk ook voor steigers en het aantal delen dat je op elkaar bouwt. Je kiest in ieder geval om duidelijk andere redenen voor een ladder dan voor een steiger. We onderscheiden de volgende voor- en nadelen.

Ladder versus steiger

Verschillende type ladders

Pluspunten van een ladder

  • Gemakkelijk op te zetten en te verplaatsen.
  • Je voert de klus op de ladder uit.

Minpunten van een ladder

  • Na gebruik, moet je hem opbergen.
Steigers

Pluspunten van een steiger

  • Geschikt voor langdurige klussen.
  • Je hebt beweegruimte op hoogte.

Minpunten van een ladder

  • Opbouwen en afbreken kost veel tijd.

2. Welke steiger kies je?

Welke steiger kies je?

Voordat je een steiger kiest, moet je je net als bij een ladder afvragen op welke hoogte je moet werken. Bekijk ook de afmetingen van de gehele steiger en of je die wel kwijt kunt op de plaats van bestemming. Het platform is ook van belang, aangezien dat immers je werkplaats in de hoogte is. Tot slot heb je nog de keuze uit typen steigers. Zo is een kamersteiger inklapbaar, compact en snel af te breken en een rolsteiger is dankzij de wielen gemakkelijk te verplaatsen. Elk merk heeft weer zijn eigen typen constructies. Hoewel ze verschillen in opbouw, voldoet iedere steiger in ons assortiment aan strenge veiligheidseisen.

3. Waar let je op bij het opbouwen van een steiger?

Je hebt je steiger uitgekozen, en nu? Allereerst moet je kijken naar de modules waar je steiger uit bestaat. Deze zijn aangeduid met alfabetische letters die oplopen in hoogte. Heb je de werkhoogte van module C nodig, dan schaf je ook module A en B aan. Je hebt namelijk niets aan de top van de steiger zonder de basis. Als je de steiger vervolgens gaat opbouwen, moet je wel veilig en goed geïnformeerd aan de slag gaan. Hoe je een steiger veilig opbouwt en waar je rekening mee dient te houden, leggen we je uit op onze adviespaginas over steigers opbouwen.

4. Moet de steiger geschikt zijn voor professioneel gebruik?

Steiger voor professioneel gebruik

Steigers voldoen aan allerlei veiligheidseisen, want anders mag je ze niet gebruiken. Een steiger voor thuisgebruik wordt minder gebruikt en dus ook minder vaak opgebouwd en afgebroken dan een professionele steiger. Het is dus vanzelfsprekend dat een steiger voor professioneel gebruik aan nog strengere veiligheidseisen moet voldoen. Dat heeft dan vooral te maken met de maximale belasting, de dikte van het steigermateriaal en in hoeverre hij geschikt is om vaak en regelmatig op te bouwen en weer af te breken. Kies als professional dus altijd voor een professionele steiger.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen