The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Zijn Teflon pannen gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Pannen met een Teflon antiaanbaklaag zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wel zijn ze vaak in het nieuws geweest vanwege kankerverwekkende stoffen die vrijkomen tijdens het bakken. Vroeger werd er de giftige stof PFOA verwerkt in Teflon, maar dit is al een aantal jaren verboden. In de media wordt er gestrooid met allerlei begrippen, zoals: PTFE en PFOA. Maar wat betekent dit precies? Ik leg het je in dit artikel uit.

Geen schadelijke stoffen meer

Teflon niet gevaarlijk

Alle Teflon pannen die nu te koop zijn, bevatten geen schadelijke stoffen meer. Teflon is een zacht materiaal en slijt hierdoor wel sneller dan een baklaag van gietijzer of rvs. Als de Teflon baklaag van jouw pan beschadigd is, komen er kleine plastic deeltjes vrij. Er is niks aan de hand als je deze binnenkrijgt via het eten. Je lichaam voert de deeltjes gewoon af, net als alle andere afvalstoffen. Tip: gebruik geen metalen spatels of vorken tijdens het bakken en doe de pan niet in de vaatwasmachine. Zo gaat de antiaanbaklaag langer mee.

Wat is Teflon, PTFE en PFOA?

PFOA in Teflon?

Teflon is een type kunststof die onder andere wordt gebruikt om antiaanbaklagen te maken. Hierdoor blijft je eten niet kleven aan de bodem. De scheikundige naam voor Teflon is PTFE. In PTFE zat vroeger ook de stof PFOA. Dit is een soort plastic met een lage wrijvingsweerstand. Er is veel onderzoek gedaan naar deze stof. In 2015 werd er een verband aangetoond met verschillende vormen van kanker. Sindsdien is er een wettelijk verbod gelegd op het gebruik van PFOA. Deze stof wordt hierdoor al jaren niet meer gebruikt in consumentenproducten.

Conclusie

Tegenwoordig zit er geen PFOA meer in Teflon, hierdoor is Teflon niet meer schadelijk. Je gebruikt dus met een gerust hart pannen met een Teflon antiaanbaklaag. Heb je nog oude pannen met een Teflon baklaag, die je vóór 2015 hebt aangeschaft? Dan raden we je aan om deze pannen te vervangen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen