The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Is een Teflon pan gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Teflon is de merknaam voor de stof PTFE die gebruikt wordt in antiaanbaklagen bij pannen. Pannen met een Teflon antiaanbaklaag zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wel zijn ze vaak in het nieuws geweest vanwege kankerverwekkende stoffen die vrijkomen tijdens het bakken. Vroeger werd er de giftige stof PFOA verwerkt in PTFE, maar dit is al een aantal jaren verboden. In dit artikel leggen we je alles uit over Teflon/PTFE en PFOA.

Geen schadelijke stoffen meer

Teflon niet gevaarlijk

Alle Teflon, oftewel PTFE, pannen die nu te koop zijn, bevatten geen schadelijke stoffen meer. Teflon is een zacht materiaal en slijt hierdoor wel sneller dan een baklaag van gietijzer of rvs. Als de Teflon baklaag van jouw pan beschadigd is, komen er kleine plastic deeltjes vrij. Er is niks aan de hand als je deze binnenkrijgt via het eten. Je lichaam voert de deeltjes gewoon af, net als alle andere afvalstoffen. Tip: gebruik geen metalen spatels of vorken tijdens het bakken en doe de pan niet in de vaatwasmachine. Zo gaat de antiaanbaklaag langer mee.

Wat is Teflon, PTFE en PFOA?

PFOA in Teflon?

Teflon is een type kunststof die onder andere wordt gebruikt om antiaanbaklagen te maken. Hierdoor blijft je eten niet kleven aan de bodem. De scheikundige naam voor Teflon is PTFE. In PTFE zat vroeger ook de stof PFOA. Dit is een soort plastic met een lage wrijvingsweerstand. Er is veel onderzoek gedaan naar deze stof. In 2015 werd er een verband aangetoond met verschillende vormen van kanker. Sindsdien is er een wettelijk verbod gelegd op het gebruik van PFOA. Deze stof wordt hierdoor al jaren niet meer gebruikt in consumentenproducten.

Wat is GenX?

PTFE pan met ingrediënten

GenX is de vervangende stof voor PFOA en zit in een PTFE antiaanbaklaag. GenX staat op de lijst van gevaarlijke stoffen. Wanneer GenX in te grote mate in het water en de lucht zit, is dit namelijk schadelijk voor jouw gezondheid. De stof komt vrij bij het verwerken in de fabriek, waardoor het in de lucht en in het water komt. De hoeveelheid GenX in de lucht en het water is nu zo laag dat het niet schadelijk is. Een koekenpan met een PTFE antiaanbaklaag is ook niet gevaarlijk, mits je 'm normaal gebruikt. Zet de pan bijvoorbeeld nooit op het vuur zonder boter of ingrediënten. De pan wordt dan namelijk te heet, waardoor de antiaanbaklaag kapot gaat en de gevaarlijke stoffen loslaten en in de lucht terecht komen.

Conclusie

Tegenwoordig zit er geen PFOA meer in Teflon, hierdoor is Teflon niet meer schadelijk. Je gebruikt dus met een gerust hart pannen met een Teflon antiaanbaklaag. Heb je nog oude pannen met een Teflon baklaag, die je vóór 2015 hebt aangeschaft? Dan raden we je aan om deze pannen te vervangen.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen