The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Mascha

Advies over thermostaten

Je wilt een nieuwe thermostaat kopen. Maar welke kies je? En nog belangrijker: welke thermostaat is geschikt voor jouw verwarming? Welke functies je nodig hebt, heeft vooral te maken met je persoonlijke voorkeuren. Maar of jouw wensen te combineren zijn met de mogelijkheden, is de vraag. Wij helpen je bij de keuze voor de beste thermostaat voor jou.

Welke thermostaat past bij mijn verwarming?

Bedienen vanaf de bank

Er zijn twee belangrijke types verwarmingsystemen: stadsverwarming of een cv-ketel. Beide types werken op een andere manier. De aansturing gebeurt in beide gevallen met een thermostaat. Bij een verwarmingsketel is dit altijd een kastje aan de muur. Bij stadsverwarming kan het ook gaan om thermostaatkranen.

Wat voor verwarming heb je?

Stadsverwarming

Ik heb stadsverwarming

Als je stadsverwarming of verwarming via een warmtenet hebt, passen niet alle thermostaten. Je kiest hiervoor bijvoorbeeld wel alle thermostaatkranen. Deze plaats je op de radiatoren in je woning. Een slimme thermostaat gebruik je alleen als je de stadsverwarming op dit moment al bedient met een thermostaat. Sommige thermostaten leveren een speciale 'stadswarmteregelaar' mee. Deze werken ook als je nu geen thermostaat hebt.

CV ketel

Ik heb een cv-ketel

Alle slimme thermostaten werken samen met een cv-ketel. Je kiest hiervoor een standaard slimme thermostaat die je aan de muur bevestigt. Sommige thermostaten breid je daarnaast uit met thermostaatknoppen. Hierdoor regel je de temperatuur per kamer. Zo bespaar je energie. De meeste cv-ketels ondersteunen de energiezuinige techniek modulatie. Oudere cv-ketels werken op aan/uit. Hier houd je rekening mee bij het maken van je keuze.

Heb je een aan/uit of modulerende thermostaat nodig?

Een aan/uit thermostaat is altijd geschikt voor alle cv-ketels. Het is een veilige keuze. Dat betekent overigens niet dat dit ook altijd de beste keuze is. Een modulerende thermostaat zorgt namelijk voor energiebesparing. In de handleiding van je cv-ketel vind je welk type thermostaat deze ondersteunt. Is dat 'OpenTherm', dan kies je ook een modulerende thermostaat. Om het principe van een aan/uit en modulerende thermostaat eenvoudig uit te leggen, vergelijken we het hieronder met een stoplicht.

Aan/uit thermostaat

Aan/uit thermostaat

Een stoplicht kent 3 kleuren: rood, oranje en groen. Aan/uit thermostaten kennen alleen de kleuren rood en groen. De thermostaat schakelt namelijk een cv-ketel alleen in of uit. Er is geen middenweg. Wanneer de thermostaat een nieuwe warmteaanvraag bij de cv-ketel doet, draait de cv-ketel elke keer op volle toeren en verbruikt hij keer op keer veel stroom. Wanneer de gewenste kamertemperatuur is behaald, schakelt de thermostaat de cv-ketel weer uit.

Modulerende thermostaat

Modulerende thermostaat

Een modulerende cv-ketel kent ten opzichte van een aan/uit cv-ketel wel een middenweg. Wanneer we het weer met een stoplicht vergelijken, is dat de kleur oranje. De modulerende thermostaat warmt het water van de cv-ketel op tot een bepaald warmteniveau. Elke keer als de kamertemperatuur daalt, gebruikt de cv-ketel het eerder verwarmde water om de ruimte te verwarmen. De cv-ketel gaat dus niet elke keer aan en uit, maar staat constant 'rustig' aan en houdt het warmteniveau op pijl.

Wat moet je thermostaat allemaal kunnen?

Op afstand bedienen

Ik wil mijn verwarming op afstand bedienen

Ben je aan het afsluiten op je werk en wil je in een warm huis thuiskomen? Pak je smartphone erbij en schakel de thermostaat alvast in op de gewenste temperatuur. Beslis je onderweg om alsnog een drankje te doen, dan schakel je de thermostaat net zo gemakkelijk weer uit. Hiervoor kies je iedere slimme thermostaat in ons assortiment.

Zelflerende thermostaat

Ik wil een zelflerende thermostaat

Met een zelflerende thermostaat hoef je geen app te gebruiken. Deze thermostaten leren van jouw gewoontes. Kom je iedere doordeweekse dag om 18.00 uur thuis? Dan zorgt de thermostaat dat het lekker warm is. Sta je om 7.00 uur op? Dan is de temperatuur ook dan al in orde. Natuurlijk bedien je deze slimme thermostaten ook nog met de app. Handig als je onverwachts toch later thuis bent.

Welke opties heb je verder nog?

Draadloze thermostaat

Draadloos

Een draadloze thermostaat plaats je op elke gewenste plek in huis. Het gebeurt heel vaak dat de originele locatie van de thermostaat helemaal niet logisch is. Hij hangt bijvoorbeeld naast een deur of de zon schijnt er de hele dag op. Wanneer de thermostaat draadloos is, plaats je een zogenoemde RF-module op de originele thermostaat aansluiting. Deze staat vervolgens continu in verbinding met de thermostaat. Hierdoor heb je de vrijheid om de thermostaat overal in huis neer te zetten of op te hangen.

OpenTherm

OpenTherm

OpenTherm is de standaard taal voor modulerende cv-ketels en thermostaten. Er zijn ook cv-ketels die een merkspecifieke taal spreken. Deze cv-ketels kunnen dus alleen communiceren en gecombineerd worden met een thermostaat van hetzelfde merk als de cv-ketel. Wanneer je cv-ketel via OpenTherm communiceert, spreekt hij met thermostaten die ook via OpenTherm communiceren, onafhankelijk van welk merk ze zijn. Hierdoor heb je dus meer keuzevrijheid.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen