The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over thermostaten

Je wilt een nieuwe thermostaat kopen. Maar welke kies je? En nog belangrijker: welke thermostaat is geschikt voor jouw type verwarming? Er zijn verschillende type thermostaten, zo heb je de keuze uit: klokthermostaten, kamerthermostaten en slimme thermostaten. Welke functies je nodig hebt, heeft vooral te maken met je persoonlijke voorkeuren. Maar of jouw wensen te combineren zijn met de mogelijkheden, is de vraag. Wij helpen je bij de keuze voor de beste thermostaat voor jou.

1. Welke thermostaat is geschikt voor mijn verwarmingssysteem?

Er zijn verschillende type verwarmingsystemen: stadsverwarming of een cv-ketel. Beide types werken op een andere manier. De aansturing is echter wel gelijk. Ze worden namelijk beide door een thermostaat aangestuurd. Welke thermostaat voor welk type verwarmingssysteem geschikt is, leggen we graag aan je uit.

Stadsverwarming

Om je stadsverwarming aan te sturen hebben we een eenvoudig overzicht van geschikte thermostaten voor je gemaakt. Hierdoor ben je er altijd zeker van dat de door jou gekozen thermostaat past. Let op: stuur je je stadsverwarming nu niet aan met een thermostaat? Dan is het niet mogelijk om een nieuwe thermostaat aan je stadsverwarming te koppelen. Tenzij je een stadswarmteregelaar aan je stadsverwarming koppelt. Deze sluit je aan op de aanvoerleiding van de stadsverwarming. Hierdoor heb je dus gewoon de mogelijkheid je stadsverwarming met een thermostaat aan te sturen.

Cv-ketel

Bij een cv-ketel is de keuze voor een nieuwe thermostaat iets ingewikkelder. Stel jezelf eerst de belangrijke vraag: wat voor soort cv-ketel heb ik? Niet elke thermostaat past op elke cv-ketel. Er zijn thermostaten die wel geschikt zijn voor alle cv-ketels, namelijk aan/uit thermostaten. Er zijn ook thermostaten die alleen geschikt zijn voor modulerende cv-ketels, namelijk modulerende thermostaten. Hieronder vind je de grootste verschillen tussen beide thermostaten.

Thermostaten voor alle cv-ketels vs. thermostaten voor modulerende cv-ketels

Wanneer je het hebt over een thermostaat die geschikt is voor alle type cv-ketels, dan heb je het altijd over een aan/uit thermostaat. Een veilige keuze dus. Daarentegen wil je bij een modulerende cv-ketel het liefst optimaal gebruik maken van de modulerende functie. Om het principe van een aan/uit en modulerende thermostaat eenvoudig uit te leggen, vergelijken we het hieronder met een stoplicht.

Aan/uit thermostaten vs. modulerende thermostaten

Aan/uit thermostaten

Aan/uit thermostaat

Een stoplicht kent 3 kleuren: rood, oranje en groen. Aan/uit thermostaten kennen alleen de kleuren rood en groen. De thermostaat schakelt namelijk een cv-ketel alleen in of uit. Er is geen middenweg. Wanneer de thermostaat een nieuwe warmteaanvraag bij de cv-ketel doet, draait de cv-ketel elke keer op volle toeren en verbruikt hij keer op keer veel stroom. Wanneer de gewenste kamertemperatuur is behaald, schakelt de thermostaat de cv-ketel weer uit.

Als we dit met een auto vergelijken, zie je al snel dat dit type thermostaat veel energie verbruikt. De auto rijdt namelijk elke keer vol gas van stoplicht naar stoplicht. De stoplichten staan keer op keer rood waardoor de auto moet stoppen. Bij groen trekt hij vervolgens vol gas op. Dit kost hem heel veel brandstof. Een aan/uit cv-ketel verbruikt op een vergelijkbare manier dus ook veel stroom. Niet heel milieuvriendelijk dus. Het voordeel van een aan/uit thermostaat is dat hij op elk type cv-ketel past. Het nadeel is dat een modulerende cv-ketel met een aan/uit thermostaat zijn modulerende functie verliest.

  • Een aan/uit thermostaat past op elk type cv-ketel.
  • Een modulerende cv-ketel met een aan/uit thermostaat verliest zijn modulerende-functies.
Modulerende thermostaten

Modulerende thermostaten

Een modulerende cv-ketel kent ten opzichte van een aan/uit cv-ketel wel een middenweg. Wanneer we het weer met een stoplicht vergelijken, is dat de kleur oranje. De modulerende thermostaat warmt het water van de cv-ketel op tot een bepaald warmteniveau. Elke keer als de kamertemperatuur daalt en de thermostaat een nieuwe warmteaanvraag bij de cv-ketel doet, gebruikt de cv-ketel het eerder verwarmde water om de ruimte te verwarmen. De cv-ketel gaat dus niet elke keer aan en uit, maar staat constant 'rustig' aan en houdt het warmteniveau op pijl.

Wanneer we dit met een auto vergelijken, zie je al snel dat dit type thermostaat veel minder energie verbruikt. De auto rijdt namelijk continu 50 en heeft alle stoplichten mee (oranje) waardoor hij rustig doorrijdt. Wanneer je zeker weet dat je een modulerende cv-ketel hebt, moet je alleen nog letten op de taal waar je cv-ketel mee communiceert. Modulerende thermostaten en modulerende cv-ketels moeten namelijk dezelfde taal spreken om met elkaar te kunnen werken. Deze taal heet ook wel het protocol. Op de productpagina's van de modulerende thermostaten staat duidelijk omschreven via welk protocol de thermostaat communiceert.

  • Met een modulerende thermostaat ben je milieubewust bezig en denk je aan je portemonnee.
  • Een modulerende thermostaat past alleen op modulerende cv-ketels met hetzelfde protocol.

Vloerverwarming

Vloerverwarming komt zowel voor bij stadsverwarming als bij cv-ketels. Wil je dat jouw thermostaat ook je vloerverwarming aanstuurt? Kijk dan goed bij de specificaties van jouw gewenste thermostaat om te zien of deze geschikt is.

2. Wat moet mijn thermostaat allemaal kunnen?

Weet je inmiddels welke thermostaten geschikt zijn voor jouw verwarmingssysteem? Dan is het nu tijd om te bepalen wat jouw thermostaat allemaal moet kunnen. Niet elke thermostaat heeft namelijk dezelfde functies. Om tot je ideale thermostaat te komen, stellen we je hieronder een aantal vragen.

Wil je enkel de temperatuur aanpassen?

Honeywell thermostaat

Kies dan voor een kamerthermostaat. Een kamerthermostaat is een standaard thermostaat. Hiermee stuur je de warmte in huis of op kantoor aan door de gewenste temperatuur in te stellen. De kamerthermostaat zorgt er vervolgens voor dat je warmtebron de radiatoren of vloerverwarming aanstuurt.

  • Een kamerthermostaat bedien je gemakkelijk.
  • Het is niet mogelijk om een gewenste tijd in te stellen.

Wil je warmteprogramma's instellen voor je verwarming?

Nefit Thermostaat

Kies dan voor een klokthermostaat. Met een klokthermostaat heb je de mogelijkheid om verschillende programma's in te stellen. Zo is het mogelijk om aan te geven vanaf welk tijdstip en op welke dagen de verwarming zichzelf inschakelt. Hierdoor is je woonkamer bijvoorbeeld heerlijk voorverwarmd wanneer je net wakker bent of kom je in een warm huis binnen na een lange werkdag.

  • Je stelt je eigen warmteprogramma in.
  • Je hebt niet de mogelijkheid om de thermostaat met een smartphone aan te sturen.

Wil je jouw thermostaat op afstand bedienen?

Nest thermostaat

Kies dan voor een slimme thermostaat. Ben je aan het afsluiten op je werk en wil je in een warm huis thuiskomen? Pak je smartphone erbij en schakel de thermostaat alvast in op de gewenste temperatuur. Beslis je onderweg om alsnog een drankje te doen, dan schakel je de thermostaat net zo gemakkelijk weer uit. Naast je smartphone is het ook mogelijk om een laptop, tablet of smartwatch te gebruiken.

  • Je bestuurt je thermostaat op afstand via de app op je smartphone, tablet of smartwatch.
  • Om de slimme thermostaat optimaal te bedienen, heb je wel een smartphone, tablet of smartwatch nodig.

3. Welke kenmerken zijn verder optioneel voor thermostaten?

Draadloos

Een draadloze thermostaat plaats je op elke gewenste plek in huis. Het gebeurt heel vaak dat de originele locatie van de thermostaat helemaal niet logisch is. Hij hangt bijvoorbeeld naast een deur of de zon schijnt er de hele dag op. Wanneer de thermostaat draadloos is, plaats je een zogenoemde RF-module op de originele thermostaat aansluiting. Deze staat vervolgens continu in verbinding met de thermostaat. Hierdoor heb je de vrijheid om de thermostaat overal in huis neer te zetten of op te hangen.

OpenTherm

OpenTherm is de standaard taal voor modulerende cv-ketels en thermostaten. Er zijn ook cv-ketels die een merkspecifieke taal spreken. Deze cv-ketels kunnen dus alleen communiceren en gecombineerd worden met een thermostaat van hetzelfde merk als de cv-ketel. Wanneer je cv-ketel via OpenTherm communiceert, spreekt hij met thermostaten die ook via OpenTherm communiceren, onafhankelijk van welk merk ze zijn. Hierdoor heb je dus meer keuzevrijheid.

Zelflerend

Een zelflerende thermostaat leert van jou door je instellingen bij te houden. Na een aantal weken heeft de thermostaat genoeg data verzameld, waardoor hij de instellingen zelf toepast. Wanneer je dus vaak op hetzelfde moment thuiskomt, weet de zelflerende thermostaat op een gegeven moment dat het op dat tijdstip warm moet zijn in huis. Op momenten dat je dus niet thuis bent, schakelt de thermostaat de warmtebron uit. Scheelt jou weer in je portemonnee.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.572 beoordelingen