The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Zo onderhoud je jouw Melitta koffiemachine

Wanneer je lang plezier wilt beleven aan jouw koffiemachine, is het belangrijk dat je 'm goed onderhoudt. Hier lees je welke stappen je uitvoert om de hygiëne en de levensduur van de machine te waarborgen.

Welk onderhoudsmiddel is geschikt voor mijn Melitta?

We raden je aan om de onderhoudsmiddelen van Melitta zelf te gebruiken. Zo weet je zeker dat je jouw koffiemachine op de juiste manier reinigt, zonder de machine te beschadigen. Ook voorkom je zo dat de garantie op de koffiemachine vervalt, wegens het gebruik van ongeschikte reingingsmiddelen.

De onderhoudsmiddelen van Melitta zijn geschikt voor ieder model.

Voorkom kalkaanslag met een waterfilter

Kalk is een echte boosdoener voor jouw koffiemachine; de leidingen raken hierdoor verstopt, de kans op storingen neemt toe en de koffiesmaak verslechtert. Daarom is het belangrijk om een waterfilter in het waterreservoir te plaatsen. Hiermee filter je kalk, lood en andere deeltjes uit kraanwater. Zo voorkom je kalkaanslag en zal de koffiesmaak ook verbeteren.

We raden je aan om onderstaande stap uit te voeren:

  • Vervang het waterfilter 1 x per 2 maanden.

Koffiemachine ontkalken

Naast het gebruik van een waterfilter dien je de koffiemachine ook te ontkalken. Het waterfilter houdt namelijk niet al het kalk tegen. Hoe vaak je dit doet hangt af van de waterhardheid en met welke regelmaat je de koffiemachine gebruikt. Het kan zijn dat jouw Melitta vanzelf een melding geeft wanneer het ontkalken nodig is. Machines zonder melding ontkalk je gemiddeld 1 keer per 4 maanden.

We raden je aan om onderstaande stap uit te voeren. In de handleiding staat stap voor stap beschreven hoe dit werkt:

  • Ontkalk de koffiemachine 1 keer per 4 maanden.

Melksysteem reinigen

[geldt alleen voor machines met een melkreservoir of melkslang]

Achtergebleven melkresten veroorzaken nare bacteriën in jouw koffiemachine. Het gaat stinken en voor je het weet onstaat er schimmel. Daarom dien je na iedere zetbeurt het melksysteem door te spoelen. Daar bovenop is het belangrijk om iedere week het melksysteem grondig te reinigen met melksysteemreiniger.

We raden je aan om onderstaande stappen uit te voeren:

  • Melksysteem na ieder gebruik doorspoelen.

  • Melksysteem wekelijks reinigen met reinigingsmiddel.

  • Ontkalk de koffiemachine 1 keer per 4 maanden.

Zetgroep reinigen

De zetgroep van jouw Melitta dien je wekelijks te reinigen. Dit doe je door de zetgroep uit de machine te halen en deze grondig af te spoelen onder de kraan met lauw water. Gebruik absoluut geen schoonmaakmiddel, dat is niet goed voor de werking van de de zetgroep. De ruimte waar je de zetgroep hebt uitgehaald reinig je ook. Je zult zien dat hier veel koffieresten achterblijven. Het handigst is om dit met een stofzuiger voorzichtig op te zuigen. Om een goede werking te garanderen ontvet je de machine ook met de speciale reigingstabletten en het bijbehorende reinigingsprogramma.

We raden je aan om onderstaande stappen uit te voeren:

  • Spoel de zetgroep iedere week af met lauw kraanwater.
  • Stofzuig de achtergebleven koffieresten op binnenin de machine.
  • Ontvet de machine maandelijks met de ontvettingstabletten.

Volg de instructies uit de handleiding

Bij jouw koffiemachine heb je een handleiding gekregen. Hierin staat stap voor stap beschreven welke handelingen je uitvoert om ieder onderdeel van jouw koffiemachine op de juiste manier te reinigen.

Iris
Artikel van:
Iris Koffiemachinespecialist

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen