The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Julie

6 tips om je tuingereedschap winterklaar te maken

Je tuingereedschap gaat in de winterperiode waarschijnlijk de schuur in. Maar voordat je dat doet, kun je nog een aantal dingen doen om je gereedschap zo goed mogelijk voor te bereiden op de koude wintermaanden. Ik geef je 6 tips om je tuingereedschap winterklaar te maken en vorstschade te voorkomen.

1. Borstel tuinafval van de machine af

Schone grasmaaier

Natuurlijk berg je je tuingereedschap altijd schoon op. Pak een borstel met zachte haren erbij om het materiaal niet te beschadigen en borstel het (gras) afval van de machine af. Gaat het vuil er niet af? Dan gebruik je een borstel met harde haren. Een doekje over je tuinmachine is in sommige gevallen ook geen overbodige luxe.

2. Slijp de messen

Slijp de messen

Goed geslepen messen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld snoeigereedschap snel door de takken heengaat. Zo beschadig je de boom of de plant zo min mogelijk. Geen of minder ervaring met het slijpen van snoeigereedschap of de messen van je grasmaaier? Laat het slijpen dan vooral over aan een professional. Veilig voor jou en voor je boom of plant.

3. Bescherm metalen onderdelen tegen roest met vaseline

Bescherming tegen roest

Verklein de kans op roestvorming door de metalen onderdelen van je tuingereedschap in te smeren met vaseline of ander smeermiddel dat speciaal hiervoor is bedoeld. Hierdoor help je het tuingereedschap beter de winter door.

4. Check je benzinegereedschap op olie en benzine

Benzine verwijderen

Haal de benzine uit je benzinegereedschap wanneer je het voor lange tijd opbergt. Oude benzine tast de kwaliteit van de grasmaaier aan. Dat wil je niet hebben. Laat daarnaast altijd olie in de benzine maaier zitten. Dit voorkomt roestvorming of condens in de maaier. Ververs de olie voordat je het gereedschap voor een langere periode opbergt.

5. Smeer houten stelen in met lijnzaadolie

Smeer houten stelen in met lijnzaadolie

Scheppen, harken, ze hebben vaak een houten steel. Gebruik schuurpapier om deze stelen te schuren. Maak de stelen hierna stofvrij. Is het hout schoon en vetvrij? Dan kun je de stelen insmeren met lijnzaadolie. Lijnzaadolie beschermt het hout tegen vocht, maar ook tegen uitdroging. Hierdoor verklein je de kans dat het hout gaat rotten.

6. Berg je tuingereedschap op in een goed geventileerde omgeving

Tuingereedschap opbergen

Berg je tuingereedschap, zoals een elektrische grasmaaier, hogedrukreiniger of heggenschaar, nooit op in klamme, vochtige ruimtes. De kans op roest en verrotting is dan groter. Een droge, goed geventileerde omgeving helpt om je tuingereedschap van goede kwaliteit te houden. Tuingereedschap opbergen doe je bijvoorbeeld in een schuur met ventilatiegaten of in tuinopbergers, zoals een buitenkast.

7. Veiligheid voorop

Veiligheid

Voor al deze tips geldt: veiligheid staat voorop. Trek altijd werkhandschoenen aan wanneer je aan de slag gaat en wees er zeker van de machine niet ineens aan kan gaan tijdens het onderhoud. Ieder tuingereedschap heeft aanvullende veiligheidsmaatregelen. Lees deze maatregelen in de betreffende handleiding dan ook goed door voordat je aan het onderhoud begint.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen