The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Tim

5 tips om te voorkomen dat je accu leegloopt

Je kocht een gloednieuwe laptop om urenlang aan te werken. Toch merk je dat de accu wel erg snel leeg is. In dit artikel geven we je 5 tips waarmee je voorkomt dat je accu leegloopt. Zo game of werk je zonder problemen lekker lang door.

Waarom loopt je accu leeg?

Met de onderstaande tips gaat de accu van je laptop langer mee. Zo kijk je rustig je film af, speel je zonder zorgen je game of typ je met gemak je levensverhaal.

 • Tip 1. Controleer welke programma’s veel stroom verbruiken
 • Tip 2. Pas de helderheid van je scherm aan
 • Tip 3. Schakel wifi en bluetooth uit
 • Tip 4. Download je films en muziek
 • Tip 5: Bewaar je laptop op kamertemperatuur

Tip 1: Controleer welke programma’s veel stroom gebruiken

batterijbesparing apparaatbeheer

Niet elk programma verbruikt evenveel stroom. Speel je een zware grafische game, dan werkt de laptop harder dan als je een e-mail typt. Verbruikt een programma veel energie, dan loopt de accu ook sneller leeg. Controleer daarom welke programma’s veel energie verbruiken. Misschien staat er ongemerkt een programma aan dat je helemaal niet gebruikt.

Voor Windows:

 • Klik via instellingen op batterijbesparing.
 • Klik vervolgens op batterijverbruik en je ziet welke programma’s veel stroom verbruiken.
 • Sluit de overbodige programma’s af.

Voor macOS:

 • Open activiteitenweergave via bijvoorbeeld Spotlight.
 • Onder het tabblad energie zie je welke app veel stroom verbruikt.
 • Sluit de programma’s die je niet nodig hebt af.

Tip 2: Pas de helderheid van je scherm aan

Helderheid

Je denkt er misschien niet aan, maar stiekem verbruikt je beeldscherm de meeste energie. Het verlagen van de schermhelderheid vermindert het stroomverbruik enorm.

Voor Windows: Je past de helderheid aan via de functietoetsen of de instellingen. Ga naar instellingen, klik op systeem en dan op beeldscherm. Je verandert de helderheid met de schuifbalk helderheid wijzigen.

Voor macOS: Je past de helderheid aan via de functietoesten, via je Touch Bar (beschikbaar op de MacBook Pro’s vanaf 2016) of via systeemvoorkeuren en dan beeldschermen.

Tip 3: Schakel wifi en bluetooth uit

wifi bluetooth

De wifi en bluetooth adapter zoeken steeds verbinding met andere apparaten. Je laptop is daarom op de achtergrond steeds aan het werk. Gebruik je geen wifi of bluetooth, zet deze opties dan uit. Zo gaat je laptop net weer wat langer mee.

Voor Windows: Ga naar instellingen, klik op apparaten en vervolgens op Bluetooth. Zet hier de schakelaar op uit. Ga naar instellingen, klik op netwerk en internet, selecteer wifi en zet de schakelaar bij wifi uit.

Voor macOS: Ga naar systeemvoorkeuren, klik op netwerk en klik op schakel wifi uit. Ga naar systeemvoorkeuren, klik op Bluetooth en klik op schakel Bluetooth uit.

Tip 4: Download je films en muziek

Download

Je geniet tijdens een lange treinreis van je muziek of een film. Je ziet de accu leeglopen. Haal je het einde van die spannende film wel? (Spoiler: het was gewoon de butler.) Om stroom te besparen download je vooraf je films en muziek en zet je tijdens de reis je wifi uit. Je laptop werkt dan tijdens de reis minder hard en gebruikt al zijn energie om jou die film te laten zien. Bijna alle streamingdiensten bieden de optie aan om je films of muziek offline te bewaren.

Tip 5: Bewaar je laptop op kamertemperatuur

Kamertemperatuur

Je herkent het wel van je telefoon. Als het buiten flink vriest, is je accu veel sneller leeg dan wanneer je hem gewoon binnen gebruikt. Accu’s werken namelijk ideaal in een omgeving van tussen de 10 en 30 graden Celsius. Bewaar je laptop dus niet in de volle zon of in een koude auto. Je accu loopt dan minder snel leeg.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen