The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door George

Hoe wissel ik van kaart en voeg ik kaarten toe op mijn TomTom?

Op je TomTom zijn al kaarten voorgeïnstalleerd zodat jij op weg kan. Het is ook mogelijk om andere kaarten op je TomTom te zetten. Via MyDrive Connect update je de kaarten en voeg je ook beschikbare kaarten toe op je navigatiesysteem. Dit is handig als je bijvoorbeeld op reis gaat. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je van kaarten wisselt op je TomTom en hoe je deze toevoegt.

In het kort

 1. Controleer de kaarten op je TomTom
 2. Open MyDrive Connect
 3. Verbind je TomTom met je computer
 4. Bekijk beschikbare kaarten op MyDrive Connect
 5. Selecteer en installeer de kaart

Stap 1: Controleer welke kaarten er nu op je TomTom staan

Allereerst is het handig om te controleren welke kaarten al op je TomTom zijn geïnstalleerd. Dat doe je zo:

 1. Ga naar `menu' op je TomTom
 2. Ga vervolgens naar `instellingen'
 3. Kies nu `kaarten'

Je ziet nu welke kaart(en) zijn geïnstalleerd en hoeveel ruimte dit in beslag neemt. Op het moment dat je een TomTom aanschaft met wereldwijde kaarten dan zijn niet alle kaarten voorgeïnstalleerd. De Europese kaarten zijn wel geïnstalleerd maar de kaarten van de andere continenten zijn gratis* te downloaden via MyDrive Connect. Staat de gewenste kaart niet op je navigatiesysteem? Ga dan naar de volgende stap.

Stap 2: Open MyDrive Connect op je computer

Start het programma MyDrive Connect op je computer. Via dit programma voeg je kaarten toe of je wissel je van kaart op je TomTom.

Stap 3: Sluit je navigatiesysteem aan op je computer

Sluit je navigatiesysteem aan op je computer met de meegeleverde USB kabel. Wacht totdat er een verbinding is tussen je TomTom en computer. Op het moment dat er een verbinding is tussen beide apparaten, zie je op zowel je TomTom als in MyDrive Connect een melding dat beide apparaten verbonden zijn.

Stap 4: Bekijk de beschikbare kaarten via MyDrive Connect

Je bevindt je nu in MyDrive Connect en je TomTom is hiermee verbonden. Ga naar het kopje `Mijn Inhoud'. Hier zie je welke kaart actief is en ook hoeveel geheugen er nog beschikbaar is van je navigatiesysteem. Dit zag je ook al op je TomTom. De kaarten die je wilt toevoegen zijn hier ook te vinden.

Stap 5: Selecteer de kaart en installeer deze

Je bevindt je nu in MyDrive Connect en je TomTom is hiermee verbonden. Ga naar het kopje `Mijn Inhoud'. Onder het kopje `Mijn Inhoud' zie je `Mijn Kaarten' staan. Kies de kaart die je wilt toevoegen door op `Installeer' te klikken. MyDrive Connect geeft nu aan `Systeem wordt bijgewerkt'.

Wat moet ik als mijn navigatiesysteem te weinig ruimte heeft voor een extra kaart? Volg deze stappen als je een kaart wilt installeren maar je TomTom niet genoeg opslagcapaciteit heeft:

 1. Selecteer de kaart naar keuze en klik op `Installeer'
 2. MyDrive Connect geeft aan dat er ruimte vrijgemaakt dient te worden. Hiervoor heb je 2 keuzes: Je inhoud beheren en meer opslagruimte. Klik op `Volgende' om een keuze te maken uit deze 2 opties.
 3. Je komt nu in het volgende scherm. In dit scherm zie je links onder het kopje `Op je account' welke kaarten zich bevinden op je TomTom account. Alle kaarten die je downloadt via MyDrive Connect, worden gekoppeld aan je TomTom Account. De kaart die je nu wilt installeren op je TomTom onder `Op je account'. Onder `Op je navigatiesysteem' zie je de kaarten die al zijn geïnstalleerd.
 4. Selecteer eerst de kaart die je wilt verwijderen van je TomTom en klik op `Verwijder'. Als je een kaart verwijdert van je TomTom dan verlies je deze kaart niet. Deze kaart blijft gekoppeld aan je TomTom account.
 5. Selecteer nu de kaart die je wilt installeren. Deze vind je onder het rechter kopje `Op je account'. Klik nu op `Installeer'.
 6. Klik nu op de `Doorgaan' en vervolgens kom je in een scherm waar je nog de wijzigingen kunt controleren. Als je dit hebt gecontroleerd dan klik je op de button `Bevestig'. MyDrive Connect zal de gewenste kaarten installeren en de kaarten die je niet nodig hebt verwijderen. Ontkoppel je TomTom niet zolang het bijwerken nog niet voltooid is.
 7. MyDrive Connect en je TomTom geven een melding als de installatie is voltooid. Nu kun je de zojuist toegevoegde kaarten op je TomTom gebruiken.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.667 beoordelingen