The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jonna

Advies over hartslagzones

Afvallen, je conditie opbouwen, meedoen aan die ene hardloopwedstrijd: we sporten allemaal met een ander doel. Maar welke training geeft dan het beste resultaat? Voor vetverbranding heb je namelijk een andere trainingsintensiteit nodig dan bij het behalen van een snellere finishtijd. Door te trainen in een hartslagzone spits je jouw training toe op je persoonlijke ambities. Een handige tool hierbij is de hartslagsensor. Doordat deze sensor continue je hartslag weergeeft, weet je direct of je in de juiste zone traint.

Trainen in de verschillende hartslagzones

Voordat je gaat hardlopen met een hartslagmeter is het belangrijk om te weten in welke hartslagzone jij het beste resultaat boekt. In totaal zijn er 5 zones en iedere zone is geschikt voor een ander doel.

Zone 1: Hersteltraining

Zone 1 gebruik je tijdens je hersteltraining na het hardlopen. Je loopt dan op een rustig tempo, zodat de spieren in je lichaam beter zuurstof opnemen en afvalstoffen afvoeren. Deze zone is ook geschikt voor beginnende lopers die hun conditie langzaam willen opbouwen.

Zone 2: Afvallen met hardlopen

Sporten en afvallen, een combinatie die veel mensen voor ogen hebben. Tijdens het hardlopen moet je in zone 2 zitten om vetverbranding te bevorderen. In tegenstelling tot wat velen denken, is dit hardlooptempo niet hoog.

Zone 3: Conditie opbouwen

Meedoen aan je eerste 10 kilometerloop? Je verbetert je conditie door in zone 3 te trainen. Bij deze gemiddelde intensiteit verbeter je je uithoudingsvermogen en ben je in staan om steeds langer te lopen.

Zone 4: Prestatiegerichte training

Deze hoge intensiteit is alleen geschikt voor hardlopers met meer ervaring. In zone 4 verbeter je je inspanningsniveau en uithoudingsvermogen. In deze zone ontstaan vermoeide spieren en verzuring. Het is dan ook aan te raden om het bij korte sessies van niet meer dan een paar minuten te houden en ze te verspreiden over de week.

Zone 5: Korte sprints en een hoge intensiteit

Voor topsporters is het interessant om soms in zone 5 te trainen. Met korte sprints verbeter je je celstofwisseling en snelheidsontwikkeling. In deze zone kun je niet langer dan een paar minuten hardlopen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.549 beoordelingen