The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door James

Advies over tuinbewatering

De natuur kan heel veel zelf, maar soms helpen we haar graag een handje om de boel in meer op onze wensen gelijkende banen te leiden. Het bewateren van jouw bloemperkje, grasveld en plantenbakken hoort hier natuurlijk ook bij. Maar welke vorm van tuinbewatering is nu de beste voor jou? Met het vinden van het antwoord op die vraag helpen we je graag. Waar je zoal op dient te letten, hebben we dan ook voor je uiteengezet op deze pagina.

1. Geautomatiseerd water geven

Voor het water geven aan planten en bloemen kun je kijken naar iets simpels als een tuinslang of een tuinslangopbergsysteem, maar er zijn ook toepassingen die volledig automatisch gebruikt kunnen worden. Dit kan op verschillende manieren. Wat je dan in ieder geval nodig hebt is een losse tuinslang. Vervolgens zoek je hier de juiste koppelingen bij en een sproeier en voorzie je de slang van een timer of besproeiingscomputer.

1.1 Hoe kies je de juiste tuinslang?

Slanghaspel

De juiste tuinslang uitkiezen is niet heel erg moeilijk. Waar je natuurlijk vooral op dient te letten is de grootte van je tuin. Een slang van 50 meter is leuk, maar een beetje overdreven wanneer je een achtertuintje van 3 bij 3 hebt. Sommige tuinslangen zijn daarnaast in serie te schakelen zodat je een druppel- of sproeisysteem kunt creëren. Belangrijk bij alle slangen is de duurzaamheid en het gebruiksgemak. Natuurlijk mag je ervan uitgaan dat je aangeschafte slang jaren mee zal gaan, maar wanneer deze dan ook nog eens voorzien is van verschillende lagen die slijtage en knikken tegengaan, heb je helemaal met een robuuste slang te maken.

1.2 Er was iets met koppelingen en sproeiers?

Tuinslangkoppeling

Heb je eenmaal de perfecte slang gevonden, dan kijk je vervolgens naar de koppelingen (als deze er al niet bijzitten!). De koppelingen zijn allemaal voorzien van het handige "Geschikt voor..."-kopje zodat je zeker weet dat jouw slang compatibel is met een koppeling. Andersom zoeken werkt ook. Kijk bij je slang onder de accessoires in de categorie tuinslangkoppelingen en je komt vanzelf uit bij de kraan-, koppel- en slangstukken die je nodig hebt. Vervolgens kun je met een sproeier die je in het gazon of perk zet of prikt ervoor zorgen dat ook de andere kant van de slang voorzien is van de juiste accessoires.

1.3 En als je dan echt helemaal niets zelf wilt doen?

Besproeiingscomputer

Tot slot kun je nog een timer of besproeiingscomputer op het geheel aansluiten. Wanneer je deze hebt ingesteld, heb je vervolgens echt helemaal geen omkijken meer naar het geheel en zijn je bloemen, planten en gras het hele seizoen voorzien van bewatering. Bij een besproeiingscomputer kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Het varieert hierbij van modellen die werken met een draaischijf met een timer tot modellen die volautomatisch verschillende sproeischema's voor verschillende weekdagen kunnen verwerken. Als je het helemaal luxe wilt hebben, ga je voor een variant met sensoren die in de gaten houden hoe vochtig de bodem is en die hier zijn bewatering op aanpast.

2. Met de hand water geven

Fijntjes hoor, de hele boel geautomatiseerd. En er valt zeker iets voor te zeggen: meer tijd voor drankjes in het gras, BBQ's en keihard zonnen is wat je hier wint. Maar, wat is er mis met een beetje handenarbeid. Een stukje dichter bij de natuur staan door deze handjes uit de mouwen te steken? Inderdaad: helemaal niets. Des te lekkerder smaakt dat drankje naderhand!

2.1 Hoe kies je het juiste tuinslangopbergsysteem?

Tuinslangopbergsysteem

Natuurlijk, je kunt een losse tuinslang nemen die je zelf enigszins netjes in een hoekje legt wanneer je klaar bent met sproeien, maar tuinbewateringssystemenontwikkelaars (leg die maar eens op 3x woordwaarde!) hebben niet voor niets nagedacht over handigere oplossingen. Dus nogmaals, wil je een losse tuinslang met een broes of sproeikop? Lekker doen! Wil je nog net iets meer gemak? Kijk dan eens naar onze tuinslangopbergsystemen, slangenwagen of muurhaspels. Stuk voor stuk tuinbewateringsoplossingen die je het allemaal net iets makkelijker maken zonder al het werk uit je handen te nemen. We hebben het hier over karren voorzien van wielen met een slanghaspel, muursystemen die voorzien kunnen zijn van een Li-Ion accu zodat je de slang met slechts een druk op de knop oprolt en cassettes met handvat die je naderhand weer compact kunt opbergen. Allemaal systemen die het je nét dat beetje makkelijker maken.

2.2 Heb je dan nog meer nodig?

Sproeier

Soms wordt een tuinslangopbergsysteem al helemaal compleet geleverd met sproeier en aansluitgarnituur. Wanneer dit niet het geval is of wanneer je voor een luxere broes of sproeier wilt gaan, kun je natuurlijk kiezen voor een uitbreiding. Ook hier kun je het weer zo gek maken als je wilt. Een enkele straal kan volstaan, maar ook voor broezen met 10 verschillende standen zit je hier goed.

3. Andere toepassingen

Waterpomp

Een heerlijk verfrissende douche in de tuin, de auto wassen met je tuinslang en een speciale wasborstel, water uit je vijver, regenton of kelder pompen. Je ziet: er zijn legio toepassingen te verzinnen die weinig met plantjes, perken en gras te maken hebben maar wel degelijk met water. We bieden de juiste accessoires om deze toepassingen mogelijk te maken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen