The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisanne

Vergelijk MacBook Air 13 inch met MacBook 12 inch AZERTY

In de categorie makkelijk mee te nemen laptops heeft Apple met MacBook Air (13 inch) en MacBook (12 inch) interessante opties die elkaar op het eerste gezicht niet veel ontlopen. Maar na wat plussen en minnen blijken ze toch redelijk van elkaar te verschillen. MacBook Air 13 inch komt als winnaar uit de bus als het gaat om processorkracht en aansluitingen. MacBook 12 inch doet het op zijn beurt weer beter als het gaat om schermkwaliteit en afmetingen.

Apple MacBook Air 13,3" (2017)

 • Geschikt voor studie & onderweg
 • Intel Core i5 1,8GHz - 8GB - 128GB SSD
 • Intel HD Graphics 6000
949,-
op voorraad
 • De processor is snel genoeg om soepel tussen verschillende taken te wisselen.
 • MacBook Air heeft voldoende verschillende aansluitingen.
 • Geschikt om tot 12 uur achter elkaar te internetten (zonder op te laden).
 • Het HD beeldscherm is met 1440 x 900 minder scherp dan dat van vergelijkbare MacBooks.

Apple MacBook 12" (2017)

 • Geschikt voor studie & onderweg
 • Intel Core m3 1,2GHz - 8GB - 256GB SSD
 • Intel HD Graphics 615
1.309,-
niet meer leverbaar
 • Door zijn compacte formaat neem je MacBook 12" gemakkelijk mee op pad.
 • Op het scherpe 2304 x 1440 Retina beeldscherm bekijk je films en foto's tot in het kleinste detail.
 • Geschikt om tot 10 uur achter elkaar te internetten (zonder op te laden).
 • Omdat MacBook 12" maar 1 usb c aansluiting heeft, kun je niet tegelijkertijd opladen en bijvoorbeeld bestanden overzetten of een extra beeldscherm aansluiten.

In het kort

Apple MacBook Air 13" Apple MacBook 12"
Schermresolutie Relatief lage resolutie 1440 x 900 pixels Aanbevolen voor films en series 2304 x 1440 pixels (Retina)
Afmeting Dun en licht 1,7 cm, 1,35 kg Zeer dun en licht 1,31 cm, 0,92 kg
Processor Relatief snelle processor 1,8GHz i5 of 2,2GHz i7 Gemiddelde processor 1,2GHz m3, 1,3GHz i5 of 1,4GHz i7
Aansluitingen Voldoende verschillende 3x usb a, 1x Thunderbolt 2, 1x SD-kaartlezer Weinig 1x usb c
Batterijduur Erg lang (hele dag) Tot 12 uur Lang Tot 10 uur

Afmetingen

MacBook Air 13''

MacBook Air 13": Meer grammen voor meer laptop

MacBook Air is verre van dik, maar wel dikker dan zijn tegenstrever op deze pagina. Toch gaat 'Air' met zijn 1,35 kilo en 1,7 centimeter probleemloos mee in je tas. En: MacBook Air is een volle inch groter dan MacBook, dus voor dat extra gewicht krijg je ook meer laptop.

MacBook 12''

MacBook 12": 920 gram schoon aan de haak

Je zou 'm bijna verwarren met je iPad, zo compact is MacBook als 'ie is dichtgeklapt. Hij weegt slechts 920 gram en is 1,31 centimeter 'dik'. Veel slanker dan de MacBook vind je ze niet en dat maakt de nieuwste telg van de Apple familie een ontzettend fijne reisgenoot.

Processor

Intel core

MacBook Air 13": Air staat voor rekenkracht

Ik heb regelmatig een stuk of twintig websites open staan terwijl ik een muziekje luister, series download en mijn mail check. Doe jij ook veel dingen tegelijk? Dan ben je met MacBook Air het beste uit. Het hart van de Air is namelijk een i5 of i7 processor en die zijn simpelweg krachtiger dan de processoren in de MacBook 12".

Intel core

MacBook 12": Zuinig en koel

MacBook heeft een Intel Core m3, i5 of i7 processor. m3 processors hebben als grote pluspunten dat ze niet actief hoeven te worden gekoeld en energiezuinig zijn. De keerzijde vind ik dan weer dat een m-processor in vergelijking met de 'normale' i-processoren zo'n 30 procent minder kracht levert. Tijdens het internetten heb ik daar niet zoveel last van, maar bij het openen en gebruiken van veel programma's tegelijkertijd merk ik het verschil wel degelijk.

Aansluitingen

MacBook Air 13'' aansluitingen

MacBook Air 13": Aansluiten maar

Met MacBook Air zit ik niet snel verlegen om een aansluiting. Mijn muis en iPhone sluit ik aan via de twee usb 3.0 poorten. Een tweede scherm verbind ik via Thunderbolt en mijn oordopjes gaan in de hoofdtelefoonaansluiting. Ook handig: de lezer voor een SD kaart, die ik zo vanuit mijn fototoestel in mijn Air stop.

MacBook Air 12'' aansluitingen

MacBook 12": 1 voor alles

Een usb c poort en een hoofdtelefoonaansluiting. Meer aansluitingen vind ik niet op MacBook. En dat is voor mij toch aan de krappe kant. Een reden zelfs om niet voor MacBook te gaan. Want mijn iPhone en een tweede scherm aansluiten? Dat kan dus niet - tenzij je een aparte hub (ook wel 'dock') koopt.

Batterij

MacBook Air 13'' batterij

MacBook Air 13": Ongeëvenaard

In zijn klasse is de batterijduur van MacBook Air vrijwel ongeëvenaard. Uit benchmarks waarbij continu over het web wordt gesurft, houdt de batterij van Air het ruim 12 uur vol. En natuurlijk zijn er verschillende benchmarks, maar Air houdt het altijd een uur of 2, 3 langer vol dan MacBook.

MacBook Air 12'' batterij

MacBook 12": Geen stopcontact? Geen probleem

Bij een laptop die ik de hele dag meeneem, vind ik het belangrijk dat ik niet om de paar uur op zoek moet naar een stopcontact. En met MacBook hoeft dat ook niet. Uit tests waarbij de MacBook continu wordt gebruikt om te internetten, komt een batterijduur van dik 9 uur naar voren.

Conclusie

MacBook Air 13 inch komt als winnaar uit de bus als het gaat om processorkracht en aansluitingen. MacBook 12 inch doet het op zijn beurt weer beter als het gaat om schermkwaliteit en afmetingen. Aan jou nu de afweging welke van deze punten je het belangrijkst vindt in je zoektocht naar een nieuwe laptop.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.141 beoordelingen