The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Lisanne

Vergelijk MacBook Air 2017 en MacBook Pro Azerty

Benieuwd naar het verschil tussen MacBook Air 2017 en MacBook Pro? In dit artikel vergelijk ik de 13 inch variant van beide MacBook modellen. De snelle processor van MacBook Pro is onontbeerlijk wanneer je regelmatig foto's en video's bewerkt. Wil je in de trein naar college je presentatie nog even afmaken? Dan is MacBook Air je ideale reisgenoot.

Apple MacBook Pro 13'' (2017)

Geschikt voor studie & onderweg | Intel Core i5 1,8GHz - 8GB - 128GB SSD | Intel HD Graphics 6000
999,-
niet meer leverbaar
  • MacBook Air is geschikt om tot 12 uur achter elkaar mee te internetten, zonder tussendoor op te laden.
  • Deze MacBook is 1,7 cm dun en 1,35 kg licht, waardoor je hem gemakkelijk mee op pad neemt.
  • Het HD beeldscherm is met 1440 x 900 minder scherp dan dat van vergelijkbare MacBooks.

Apple MacBook Pro 13'' (2017)

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 2,3GHz - 16GB - 128GB SSD | Intel Iris Plus 640
1.739,-
niet meer leverbaar
  • Op het scherpe 2560 x 1600 Retina beeldscherm bekijk je films en foto's tot in de kleinste details.
  • Deze MacBook Pro heeft een sterke 7th gen Core i5 processor, waarmee je snel foto's en video's bewerkt.
  • Deze MacBook Pro heeft 2 ThunderBolt 3 aansluitingen; wil je een apparaat aansluiten met een andere aansluiting (bijvoorbeeld usb), dan heb je een aparte adapter nodig (los verkrijgbaar).

Scherm

Scherm MacBook Air 2017

Lagere resolutie dan MacBook Pro

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het (breed)beeldscherm van MacBook Air heeft met 1440 x 900 pixels een lagere resolutie dan alle andere modellen MacBook. Hoeveel last je daarvan hebt hangt af van je gebruik. Bij het kijken van films merk ik de lagere resolutie wel degelijk: die zijn minder scherp dan ik gewend ben. Bij tekstverwerken of internetten heb ik nergens last van.

Scherm MacBook Pro

Kraakhelder Retina scherm

Het kraakheldere Retinascherm van MacBook Pro 13” ondersteunt maar liefst 4 miljoen (!) pixels. Elk detail is dus zichtbaar en dit vind ik voornamelijk prettig bij het bewerken van foto’s en video’s. Voor het bekijken van mijn favoriete kattenfilmpjes maakt de resolutie niet zo veel verschil, maar echte filmliefhebbers zullen met dit scherm ook hun hart op halen.

Afmetingen

Afmetingen van MacBook Air 2017

Je merkt amper dat je 'm bij hebt

Met slechts 1,7 centimeter (dichtgeklapt) schuif ik MacBook Air gemakkelijk in mijn tas. En omdat ‘ie maar 1,35 kilogram weegt – dat is net iets zwaarder dan mijn flesje water – neem je ik 'm overal mee naartoe zonder mezelf een breuk te tillen. Handig!

Afmetingen van MacBook Pro 13”

Slechts 20 gram zwaarder dan MacBook Air

MacBook Pro 13” is met 1,49 centimeter net wat slanker dan zijn luchtige broertje. Wat gewicht betreft lopen Air en Pro nauwelijks uiteen: MacBook Pro is slechts 20 gram zwaarder. Ik gooi 3 pennen uit mijn tas en het verschil is weg.

Processor

Processor van MacBook Air 2017

i5 is geschikt voor al je dagelijkse taken

Bij MacBook Air kan ik kiezen uit een 1,8GHz i5 of 2,2GHz i7 variant (beide 5e generatie, ook wel 'Broadwell'). De i5 is vooral geschikt voor lichte taken, zoals een rondje langs je favoriete websites of het schrijven van een werkstuk. Draai je vaak grote presentaties in elkaar of verwerk je regelmatig flinke hoeveelheden data? Dan is de snellere i7 variant zeker geen overbodige luxe.

Processor van MacBook Pro 13"

Genoeg kracht voor foto- en videobewerking

Wil ik (onderweg) foto’s en video’s bewerken, dan ben ik met MacBook Pro verreweg het beste uit. Hoewel ‘ie – net als de Air – over 2 Intel i5 of i7 processoren beschikt, hebben die van MacBook Pro een hogere kloksnelheid en zijn ze van de 7e ('Kaby Lake') generatie. Dit betekent: meer rekenkracht! Zo draaien Photoshop en Première net een beetje soepeler.

Tip: Wil je hoofdzakelijk video’s bewerken? Kijk dan ook even naar de MacBook Pro 15” met Touch Bar. Dit monster heeft nog hogere kloksnelheden dan deze 13” variant en 2 keer zo veel processorkernen (4).

Aansluitingen

Aansluitingen MacBook Air 2017

Veel aansluitmogelijkheden zoals een kaartlezer

MacBook Air beschikt over verschillende aansluitingen, waaronder een SDXC kaartlezer voor het geheugenkaartje van mijn camera. Ook de 2 ‘standaard’ usb (a) ingangen vind ik handig voor apparatuur die ik al in huis heb (mijn usb-stick, muis of het kabeltje van mijn iPhone oplader). De dataoverdacht van normale usb poortjes (5 gigabit per seconde) ligt wel een stuk lager dan die van de usb c poortjes van MacBook Pro.

Aansluitingen MacBook Pro 13''

Usb c voor opladen en aansluiting van randapparatuur

MacBook Pro beschikt over 2 Thunderbolt 3 ingangen. Dit zijn kleine usb ingangen (type c) die je gebruikt voor het opladen van je MacBook en het aansluiten van randapparatuur. De dataoverdracht van Thunderbolt 3 is hoog: met 40 gigabit (of 5GB) per seconde zet ik bestanden razendsnel over. Het 'addertje'? Voor het aansluiten van mijn vertrouwde usb stick heb ik een adapter nodig.

Conclusie

Groots, maar in een klein jasje: dat is MacBook Pro 13”. Deze compacte MacBook Pro is mijn ideale reisgenoot wanneer ik regelmatig aan grote grafische bestanden werk en ik, onderweg naar mijn volgende bestemming, nog wat puntjes op de i wil zetten. Voor internetten, films kijken en tekstverwerken, bijvoorbeeld bij het maken van opdrachten voor werk of studie, heb ik aan MacBook Air meer dan genoeg.

Lisanne
Artikel van:
Lisanne Apple specialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.271 beoordelingen