The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Lisanne

Vergelijk Apple MacBook Pro 13 inch Touch Bar (2017) met Apple MacBook Pro 15 inch Touch Bar (2017) AZERTY

Wie Apple MacBook Pro 13" Touch Bar het kleine broertje van Apple MacBook Pro 15" Touch Bar noemt, heeft het mis. Zo heeft MacBook Pro 15" 2 extra processorkernen en een dedicated grafische kaart, waardoor 'ie zware programma's beter aankan. Vraag is natuurlijk of je al die extra paardenkracht nodig hebt. In dit artikel zet ik alle verschillen tussen MacBook Pro 13" en 15" voor je onder elkaar. Zo vind je gemakkelijker de MacBook die bij jou past.

Apple MacBook Pro 13'' (2017)

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 2,3GHz - 16GB - 256GB SSD | Intel Iris Plus 640
1.989,-
niet meer leverbaar
  • MacBook Pro 13" Touch Bar heeft een sterke 7th gen Core i5 processor, waarmee je snel foto's en video's bewerkt.
  • Met 1,49 cm (dichtgeklapt) en 1,35 kg neem je MacBook Pro 13" Touch Bar gemakkelijk mee op pad.
  • In tegenstelling tot vergelijkbare modellen beschikt MacBook Pro 13" Touch Bar niet over een dedicated videokaart met eigen werkgeheugen.

Grafische kaart

MacBook Pro 13” grafische kaart

De grafische kaart van MacBook Pro 13”

MacBook Pro 13” Touch Bar is voorzien van een geïntegreerde (‘shared’) videochip. Deze chip heeft geen eigen geheugen maar snoept tot 1,5GB van het werkgeheugen (RAM geheugen) van MacBook af. Dat vind ik niet altijd even handig bij zware taken, zoals het bewerken van grote videobestanden, omdat ik die volledige 16GB aan werkgeheugen dan hard nodig heb. Het bewerken van foto’s met de nieuwste versie van Photoshop (CC) gaat overigens prima (dit kan vanaf 512MB geheugen).

MacBook Pro 15” grafische kaart

De grafische kaart van MacBook Pro 15”

Naast een geïntegreerde Intel HD Graphics 630 videochip beschikt MacBook Pro Touch Bar 15” ook nog eens over een discrete (ook wel ‘dedicated’) AMD Radeon Pro grafische kaart. Deze kaart heeft 2GB (Radeon Pro 555) of 4GB (Radeon Pro 560) eigen werkgeheugen, wat de prestaties van MacBook Pro Touch Bar erg ten goede komt. Ik merk het vooral tijdens het bewerken van grote videobestanden. Bouwen en renderen van 3D modellen heb ik niet zelf getest, maar dat zal ook geen enkel probleem zijn.

Scherm

Scherm MacBook Pro 13 inch

Het scherm van MacBook Pro 13”

Van Netflix tot het bewerken van foto’s: op het kraakheldere Retina beeldscherm ziet alles er rammend scherp uit. 13 inch is echt een reisformaatje: hij past gemakkelijk in mijn tas. Veel schermen tegelijkertijd openen vind ik minder prettig, vooral omdat ik een 15 inch scherm gewend ben. Als jij ook vaker op een groot scherm hebt gewerkt zal je hier misschien even aan moeten wennen.

Scherm MacBook Pro 15 inch

Het scherm van MacBook Pro 15”

In helderheid en scherpte verschilt het scherm van MacBook Pro 15” niets met de 13” variant. Hij is met 15” wel aanzienlijk groter (320 pixels in de breedte en 200 pixels in de lengte). Dit betekent dat ik een grotere tas mee moet nemen, maar óók dat ik meer ruimte heb voor het werken met meerdere schermen naast elkaar. Ik merk het vooral bij het bewerken van foto’s en video’s: het oogt allemaal wat minder krap.

Afmetingen

De afmetingen van MacBook Pro 13”

De afmetingen van MacBook Pro 13”

MacBook Pro 13” is met een dikte van nog geen anderhalve centimeter (dichtgeklapt) en een gewicht van 1,37 kg heel licht en compact. Niet veel zwaarder dan het flesje water dat ik elke dag met me meesleep (maar dan erg plat).

De afmetingen van MacBook Pro 15”

De afmetingen van MacBook Pro 15”

MacBook Pro 15” is met 1,55 cm (dichtgeklapt) en 1,83 kg een stukje groter en zwaarder dan de 13 inch variant. Daar krijg ik dan wel meer laptop voor terug. Bovendien vind ik ‘m - zeker in vergelijking met andere laptops - nog steeds erg compact.

Processor

De processor van MacBook Pro 13”

De processor van MacBook Pro 13”

Zowel de i5 als de i7 variant van Apple MacBook Pro 13” beschikt over 2 processorkernen. Dat is tegenwoordig de standaard. Ga je foto’s of korte video’s bewerken, dan raad ik je sterk aan om voor de i7 processor te kiezen: deze 7e generatie 'Kaby Lake' units hebben net iets meer rekenkracht dan de i5 variant (overigens ook 7e generatie) waardoor ik mijn foto's en video's sneller en soepeler bewerk. Ben je scholier of student en ga je MacBook Pro voornamelijk gebruiken voor het maken van presentaties en korte filmpjes? Dan is de i5 processor meer dan genoeg.

De processor van MacBook Pro 15”

De processor van MacBook Pro 15”

Laat je niet misleiden door de (op het eerste gezicht) lagere kloksnelheden: MacBook Pro 15” is aanzienlijk krachtiger dan MacBook Pro 13”. Dit komt omdat hij - in tegenstelling tot de 13” variant - over 4 (in plaats van 2) processorkernen beschikt (quad core in plaats van dual core). Hoe meer processorkernen een laptop heeft, hoe meer ‘problemen’ hij tegelijkertijd kan tackelen. Niet alleen door een processor per taak aan te wijzen, maar ook door taken over de processoren te verdelen. Zo gaat het renderen van 3D modellen bijvoorbeeld een stuk sneller.

Aansluitingen

De aansluitingen van MacBook Pro 13”

De aansluitingen van MacBook Pro 13”

Usb c is over een paar jaar, misschien zelfs al eerder, de nieuwe standaard in aansluitingenland. MacBook Pro heeft 4 van deze usb c poorten, naast een hoofdtelefoonaansluiting, en verder niets. Gebruik usb c bijvoorbeeld om op te laden én om data over te zetten. Als je randapparatuur zonder usb c wil aansluiten (bijvoorbeeld je oude vertrouwde usb stick) dan heb je een adapter nodig.

De aansluitingen van MacBook Pro 15”

De aansluitingen van MacBook Pro 15”

Tussen de aansluitingen van MacBook Pro 13” Touch Bar en MacBook Pro 15” Touch Bar zit geen verschil. Kies je voor de 13 inch variant zonder Touch Bar, dan heb je er alleen 2 minder (dus 2 in plaats van 4). En ga je voor de MacBook Pro Retina (uit 2015, ook zonder Touch Bar)? Dan heb je met een hele andere set aansluitingen te maken. Lees er meer over in het artikel over MacBook Pro 15" Retina (je vindt 'm in de footer).

Conclusie

Of je een 13 inch of een 15 ich MacBook Pro nodig hebt hangt helemaal af van hoe je hem wil gebruiken. Zelf hanteer ik de volgende vuistregel: voor het bewerken van presentaties, foto’s of korte video’s (bijvoorbeeld vlogs) voldoet MacBook Pro 13” Touch Bar (kies voor vloggen dan wel de i7 processor). Als je al weet wat je met al die extra (processor)kracht van MacBook 15” wil gaan doen - professioneel foto’s of video’s bewerken, bijvoorbeeld - dan ben je met de 15” aan het juiste adres.

Lisanne
Artikel van:
Lisanne Apple specialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.268 beoordelingen