The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lucinda

Apple iPhone Xr vs iPhone 8 Plus

Een verschil tussen de Apple iPhone Xr en Apple iPhone 8 Plus dat direct opvalt, is het ontwerp. Apple iPhone 8 Plus is herkenbaar door het klassieke iPhone model. Daarentegen heeft Apple iPhone Xr een voorkant vullend scherm en géén home knop. In dit artikel lees je alles over de verschillen en overeenkomsten tussen Apple iPhone Xr en Apple iPhone 8 Plus.

Apple iPhone 8 Plus

64 GB opslagcapaciteit | 5,5 inch Retina HD scherm | iOS 13
539,-
niet meer leverbaar

Ontgrendel je telefoon door middel van de vingerafdrukscanner. Met de dubbele camera met optische beeldstabilisatie maak je scherpe foto's. Het toestel is waterbestendig, waardoor bellen in de regen geen enkel probleem is.

De camera zorgt voor een kleine uitstulping aan de achterkant. Er wordt geen Apple Lightning naar 3,5 mm Jack Adapter meegeleverd om je mini-jack koptelefoon aan te sluiten.

Apple iPhone Xr

64 GB opslagcapaciteit | 6,1 inch Liquid Retina scherm | iOS 13
559,-
tijdelijk uitverkocht

Via Face ID ontgrendel je de telefoon door er simpelweg naar te kijken. Dankzij de optische beeldstabilisatie maak je scherpe foto's, zelfs als je beweegt. Dankzij de Qi ondersteuning laad je jouw telefoon draadloos op.

De camera zorgt voor een kleine uitstulping aan de achterkant. Er wordt geen Apple Lightning naar 3,5 mm Jack Adapter meegeleverd om je mini-jack koptelefoon aan te sluiten.

Vergelijk Apple iPhone Xr met Apple iPhone 8 Plus

iPhone Xr iPhone 8 Plus
Scherm 6.1 inch HD Ready (720p) 5.5 inch Full HD (1080p)
Processor A12 Bionic Chip A11 Bionic Chip
Camera achter 12 MP groothoeklens Dubbele camera: 12 MP groothoeklens en 12 MP telelens
Camera voor 7 MP 7 MP
Ontgrendelen Face ID Vingerafdrukscanner
Waterdichtheid IP67: tot 30 minuten en 1 meter diep onder water IP67: tot 30 minuten en 1 meter diep onder water
Gewicht 194 gram 202 gram
Behuizing Aluminium Aluminium
Afmetingen 15.09x7.57x0.83 15.8x7.8x0.7

Het ontwerp

Kleuren Xr

iPhone Xr: nieuw ontwerp

Bij Apple iPhone Xr heeft Apple een ander ontwerp gebruikt dan de klassieke vormgeving. iPhone Xr heeft namelijk geen home knop meer. Het scherm reikt daarnaast van rand tot rand. De behuizing is volledig van glas en aluminium, net als bij iPhone 8 Plus. Met de 6 kleuren waarin Apple iPhone Xr beschikbaar is, maak ik mijn keuze voor een iPhone nóg persoonlijker.

Kleuren 8 Plus

iPhone 8 Plus: klassiek ontwerp

Het uiterlijk van iPhone 8 Plus komt overeen met de klassieke vormgeving. Zo heeft hij een functionele home button en randen aan de boven- en onderkant van het scherm. Apple iPhone 8 Plus is enkel beschikbaar in de 3 standaard kleuren. De materialen voor de behuizing zijn voor beide toestellen gelijk.

Het scherm

6.1 inch sherm

iPhone Xr: 6.1 inch

Apple iPhone Xr heeft een 6.1 inch Liquid Retina scherm; het grootste LCD scherm dat ooit voor iPhone gemaakt is. Dit scherm is een stuk groter dan het 5.5 inch scherm van de iPhone 8 Plus. De resolutie is met HD Ready (720p) echter wel lager dan dat van iPhone 8 Plus. Met het gebrek aan 3D Touch mis ik bij dit toestel wel een stukje functionaliteit.

5.5 inch scherm

iPhone 8 Plus: 5.5 inch

Het scherm van Apple iPhone 8 Plus is een 5.5 inch Full HD scherm. Het scherm is kleiner dan dat van Apple iPhone Xr, maar het heeft een betere resolutie (Full HD, 1080p). Daardoor is het beeld op deze iPhone scherper. Het beeldscherm is daarnaast drukgevoelig (3D Touch). Zo open ik bijvoorbeeld een keuzemenu met mijn laatst bewerkte bestanden door harder op de bestanden app te drukken voordat ik hem open.

Ontgrendelen

Ontgrendelen Face ID

iPhone Xr: Face ID

iPhone Xr beschikt over Face ID. Ik ontgrendel mijn iPhone Xr daarom wanneer mijn gezicht gescand wordt. Dit is een wezenlijk verschil met de iPhone 8 Plus, waar de vingerafdrukscanner op de home button mij toegang tot mijn iPhone geeft. Face ID zie ik als de opvolger van de vingerafdrukscanner.

Ontgrendelen vingerafdrukscanner

iPhone 8 Plus: vingerafdrukscanner

Bij iPhone 8 Plus stel ik een vingerafdruk in om mijn iPhone te ontgrendelen. Ik raak met mijn vinger de home button aan en ontgrendel zo mijn iPhone 8 Plus als hij mijn vingerafdruk herkent. In vergelijking met face id is de vingerafdrukscanner een oudere methode.

Prestatie en batterijduur

Prestatie en batterij Xr

iPhone Xr: A12 Bionic chip

Apple heeft de iPhone Xr voorzien van een A12 Bionic chip. Deze is sneller en krachtiger dan de chip in iPhone 8 Plus. Daarbij hoef je de accu minder snel op te laden dan bij de iPhone 8 Plus. Dit model laad je trouwens zowel draadloos als bedraad op.

Prestatie en batterij 8 Plus

iPhone 8 Plus: A11 Bionic chip

Apple iPhone 8 Plus laad je, net als iPhone Xr, zowel bedraad als draadloos op. Binnenin de Apple iPhone 8 Plus zit een A11 Bionic chip. Die is een stuk minder snel dan de chip in de iPhone Xr, maar nog steeds één van de snelste op de markt.

Conclusie

Hoewel Apple iPhone 8 Plus met de A11 Bionic chip een heel snelle iPhone is, is iPhone Xr hem met de nieuwere A12 Bionic processor nét een stapje voor. De face ID functie op Apple iPhone Xr is een toekomstgericht snufje wat mist op iPhone 8 Plus. Met het voorkant vullende scherm van de iPhone Xr kijk je films op een groter beeld, maar liefhebbers van het oude iPhone ontwerp zullen tóch hun geliefde home button missen.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen