The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Daan

Wahoo KICKR Power Trainer vs. Tacx Neo Smart T2800

Voor een indoor fietstraining met de meest realistische weerstand en naadloze reactie op applicaties kies je tussen de Wahoo KICKR Power Trainer en de Tacx Neo Smart. Deze Direct Drive fietstrainers bieden je allerhande mogelijkheden om interactief te trainen in je eigen huiskamer. Ondanks dat je met beide apparaten een topklasse product aanschaft, zijn er enkele verschillen. Deze leg ik in dit artikel aan je uit.

Belangrijkste verschillen tussen de Wahoo KICKR Power Trainer en de Tacx Neo Smart T2800

Wahoo KICKR Power Trainer Tacx Neo Smart T2800
Geluidsniveau Relatief stil op hoge snelheden Relatief stil op lage snelheid en bij stilhouden benen
Nauwkeurigheidspercentage Ongeveer 2% Minder dan 1%
Weerstand en hellingshoek 2200 Watt en 20% 2200 Watt en 25%
Vervoer en buitengebruik Met handvat en compact inklapbaar Zonder stroomkabel te gebruiken
Interactiviteit Wahoo Fitness en o.a. Zwift, TrainerRoad, Sufferfest, KinoMap, BKool Simulator Tacx Trainer en o.a. Zwift, TrainerRoad, Sufferfest, KinoMap, BKool Simulator

Geluidsniveau

Geluidsniveau

Een belangrijk verschil tussen de Tacx Neo Smart en de Wahoo KICKR is het vliegwiel dat de weerstand simuleert. De Neo Smart heeft een virtueel vliegwiel, wat betekent dat de weerstand computergestuurd is. De Wahoo KICKR heeft een fysiek vliegwiel dat weerstand geeft. Hierdoor is het geluid dat beide apparaten maken verschillend.

Bij de Neo Smart hoor je de spoel van het magneetsysteem, terwijl je bij de KICKR het vliegwiel hoort draaien. Ondanks dat is de geluidsproductie van beide fietstrainers minimaal. Waar de Wahoo KICKR op lage snelheden en als je je benen stilhoudt iets luider is, is de Tacx wat beter te horen wanneer je op topsnelheid fietst. Deze verschillen zijn echter minimaal.

Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid

Wanneer je graag op wattage traint wil je dat de ingebouwde vermogensmeter van je fietstrainer nauwkeurig is. Wat dat betreft ontlopen de KICKR en de Neo Smart elkaar weinig. Het nauwkeurigheidspercentage van de Neo Smart ligt net onder de 1%, waar de KICKR rond de 2% zit. Dit betekent dat de meting van je vermogen hooguit met 2% afwijkt van wat je daadwerkelijk trapt. Hierdoor houd je met beide fietstrainers zeer goed bij wat de intensiteit en effectiviteit van je inspanning was.

Weerstand en hellingshoek

Weerstand en hellingshoek

Met de laatste update van de Wahoo KICKR heeft het apparaat een kleine slag gemaakt op het gebied van weerstand. Dat betekent dat zowel de Neo Smart als de KICKR nu een maximale weerstand van 2200 Watt heeft. De fietstrainer van Tacx biedt je wel een hellingshoek die kan oplopen tot 25%, waar de trainer van Wahoo tot 20% simuleert. Ondanks dat de gemiddelde fietser op 20% al zeer veel moeite heeft, kies je voor een loodzware klimtraining dus voor de Tacx Neo Smart.

Verplaatsen en warming up

Verplaatsen en warming up

Om je ook staand op de pedalen hard moet kunnen fietsen, is een Direct Drive fietstrainer flink zwaar. Beide apparaten wegen dan ook 21 kilogram. Hoewel je ze allebei inklapt na gebruik, is de KICKR wat compacter en handzamer. Het handvat op het apparaat zorgt daarnaast dat je hem wat makkelijker vervoert en opbergt. De Neo Smart is dus wat minder makkelijk te vervoeren. Je gebruikt deze trainer wel zonder netstroom als je dit wilt. Zo gebruik je hem dus net zo makkelijk voor de warming up wanneer je geen stopcontact voorhanden hebt.

Interactiviteit

Interactiviteit

Zowel de Tacx Neo Smart als de Wahoo KICKR is te gebruiken in combinatie met de meest populaire applicaties op de markt. Zo combineer je de trainers onder andere met Zwift, TrainerRoad of Kinomap. Beide apparaten reageren vrijwel naadloos op de applicaties, zodat je ook subtiele verschillen in weerstand haast direct in je benen voelt.

Conclusie

De topklasse fietstrainers van Wahoo en Tacx liggen qua prestaties en mogelijkheden ontzettend dicht bij elkaar. Beide trainers zijn zeer stil, bieden interactieve mogelijkheden en een maximale weerstand die professionele wielrenners zal doen zweten. Zelfs de prijs van beide producten ligt dicht bij elkaar. Je kiest voor een specifieke fietstrainer wanneer je een belangrijke eis hebt waaraan het apparaat moet voldoen. Gebruik je de trainer ook graag zonder stroom buiten voor je warming up of zoek je een zeer steile hellingshoek, kies dan voor de Tacx Neo Smart. Wil je de trainer compact opbergen en makkelijk vervoeren, kies dan voor de Wahoo KICKR.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen