The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

De verschillen tussen goedkope en dure trampolines

De knoop is door: er komt een trampoline in de tuin. Fantastisch leuk voor de kids natuurlijk, maar wat kost zo'n springtoestel eigenlijk? Kijk je in ons assortiment, dan zie je dat je er al 1 hebt voor 100 euro, maar dat je ook voor een krappe 1.000 euro springgenot in huis haalt. Duidelijk een geval van 'je kunt het zo gek maken als je zelf wilt'. Wel handig om te weten wat je nu precies krijgt wanneer je gaat voor een duurdere trampoline ten opzichte van een zachter geprijsde. We zetten een en ander voor je uiteen.

Wat is duur?

'Duur' is natuurlijk een relatief begrip. We smeren hem in het geval van onze trampolines uit over de gehele breedte van ons assortiment. Kijk je naar de onderkant, dan vind je daar de opvouwbare fitness-trampolines en een aantal instaptrampolines voor de allerkleinsten. Helemaal bovenin het assortiment staan de echte toppers: ruim 4 meter brede, van trap en veiligheidsnet voorziene joekels die menig tuin voor een goed deel vullen.

"Goedkope"en "dure" trampolines

Goedkope trampolines

"Goedkoop"

Tot € 200,- te besteden? Dan zijn er tientallen producten bij Trampolinestore waar je uit kunt kiezen. Het zijn vaak de kleinere trampolines tot een doorsnee van 2 meter die binnen deze prijsklasse vallen. Binnen dit segment zijn modellen te vinden met en zonder trap of veiligheidsnet, zowel rond als vierkant en zowel op poten als in te graven.

Dure trampolines

"Duur"

Hoe dieper je in de buidel tast, hoe groter de trampoline wordt. Dat lijkt op het eerste zicht het enige wat een hogere prijs met de mogelijkheden binnen ons assortiment doet. De modellen zijn in welk prijssegment dan ook in alle vormen, met alle accessoires en in de verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Veiligheid

Bescherming voor voeten

Wel kunnen we stellen dat er bij de dure trampolines net iets verder is nagedacht over de veiligheid. Dit zit hem bijvoorbeeld in een middenmarkering die ervoor zorgt dat je in al je enthousiasme netjes in het midden blijft springen en dat je de veerkracht netjes verdeelt. Ook is de duurdere trampoline vaak uitgerust met een dikkere, kwalitatief hoogwaardigere en bredere rand die het ijzeren frame en de veren overlapt zodat voeten er echt niet tussen komen. Tot slot verhoogt een trapje het gemak van het op- en afstappen.

Duurzaamheid

...van de trampoline rand en de springmat

Trampolinerand

De materialen waarvan de rand en springmat gemaakt zijn, bepalen uiteraard mede met welk maximale gewicht en hoe intensief er op een trampoline gesprongen kan worden. Kwalitatief kun je niet veel beter dan USA permatron wanneer het op de springmat aankomt. Bestaat de mat bij goedkopere trampolines niet uit dit materiaal, dan kan het zijn dan de rek sneller verdwijnt. Kijken we naar de trampoline rand dan geldt over het algemeen dat deze steviger en duurzamer is naarmate de vulling dikker is en de afmeting tussen de 26 en 40 centimeter is.

...van het frame

Trampoline frame

Hoe lang een trampoline meegaat, wordt vooral bepaald door het materiaal en de afwerking van de verschillende onderdelen. Is het frame bijvoorbeeld gegalvaniseerd in plaats van enkel gepoedercoate, dan is het roestvast en hoef je de trampoline niet bij ieder buitje naar binnen te slepen. Daarnaast vertellen de buisdikte en de lasnaden je veel over de duurzaamheid van het frame. Een dikkere framebuis bij de doorgaans duurdere trampoline heeft een rechte lasnaad zonder extra metalen plaatjes. Bij dunnere framebuizen van goedkopere trampolines zijn er extra metalen plaatjes aan de connector gelast voor extra stevigheid.

...van de veren

Trampoline veren

Wat materiaal betreft geldt hetzelfde voor de veren als voor het frame: gegalvaniseerde veren zijn duurzamer dan gepoedercoate. Ook de vorm van de veer doet ertoe: conische veren zijn kegelvormig en verdelen de kracht beter dan rechte veren. Ze behouden bovendien beter hun veerkracht. Tot slot is de bevestigingswijze van de veren erg belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat de veren gemakkelijk uit het frame schieten. Een rechte verbinding zorgt ervoor dat de veren goed vastgeklemd in het frame zitten. Wanneer er enkel een klein rondje als opening dient, kan de veer zonder bescherming aan het uiteinde er gemakkelijker uitschieten.

Accessoires

Trampoline accessoires

Voor niets gaat de zon op. Alle meegeleverde accessoires zitten natuurlijk bij de prijs in. Hoe duurder de trampoline, hoe meer accessoires je dan ook mag verwachten. Je kunt hierbij denken aan een afdekhoes die de trampoline buiten gebruik om beschermt tegen weersinvloeden die kunnen zorgen voor roest of slijtage van de springmat. Of aan een trap om eenvoudig op en van de trampoline te komen. Andere standaard meegeleverde accessoires die de prijs kunnen opvoeren zijn veiligheidsnetten en verankeringssets. Vaak zijn accessoires los bij te kopen wanneer ze niet standaard zijn meegeleverd.

Waar let je op bij een goedkopere trampoline?

Ga je voor een goedkopere trampoline omdat deze nu eenmaal precies biedt wat je nodig hebt of omdat je portemonnee het wel welletjes vindt? Of kies je bewust voor een trampoline voor sporadisch gebruik die geen vele jaren hoeft mee te gaan? Let er dan wel op dat je het maximale uit de veiligheid en haalt. Vergelijk framematen en materialen met elkaar zodat je zeker weet dat jouw kids optimaal genieten van je nieuwe aanwinst. Speelplezier gaat natuurlijk een heel eind, maar er gaat niets boven veiligheid.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen