The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Zelf een houten vlonder maken

Een houten vlonder geeft een warme uitstraling aan je tuin. Ben je van plan om zelf een houten vlonder te maken voor in de tuin? Dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel vertellen we je precies wat je nodig hebt, hoe je de houten onderdelen op maat zaagt en hoe je de vlonder legt.

In het kort

Welk gereedschap heb je nodig?

 • Boormachine
 • Rolmaat
 • Waterpas
 • Winkelhaak trilplaat (optioneel)
 • Handzaag, afkortzaag of decoupeerzaag
 • Werkhandschoenen en gehoorbeschermers.

Welk materiaal heb je nodig?

 • Ophoogzand of cement
 • Betontegels
 • Vlonderplanken
 • Per plank 6 rvs schroeven
 • Onderbalken
 • Anti-worteldoek.

Om te beginnen

Egaliseren

Voor de aanleg van de vlonder is het belangrijk dat de ondergrond vlak en vast is. Verwijder eventuele stenen en takken en vul de ondergrond op met ophoogzand (indien noodzakelijk). Gebruik een trilplaat om het zand aan te trillen. Als je geen trilplaat hebt, is het mogelijk om de grond aan te drukken met je voeten of met een roller. Laat het terras altijd een klein beetje aflopen in de richting van het einde van je tuin, zodat het regenwater wegloopt als het regent. Gebruik daarna een waterpas om de grond overal gelijk te maken.

Tegels leggen en anti-worteldoek plaatsen

Nadat je de tuin hebt geëgaliseerd, leg je de stoeptegels op gelijke afstand van elkaar. Meet met de waterpas of ze ook lichtelijk aflopen. Plaats hierna het anti-worteldoek over de tegels en trek deze goed strak. Het anti-worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid groeit onder de je houten vlonder. In plaats van een anti-worteldoek is het ook mogelijk om houtsnippers te gebruiken. Deze hebben namelijk dezelfde werking als anti-worteldoek. Nu is het tijd om de onderbalken (ook wel het geraamte) te plaatsen waarop je later de vlonderplanken bevestigt.

Afkorten met een afkortzaag

Vlonder maken met afkortzaag

Als de onderbalken en planken nog niet de juiste lengte hebben, zaag je ze op maat met een afkortzaag. Kies voor het zagen van brede vlonderplanken voor aan afkortzaag met een trekfunctie. Bij een afkortzaag met trekfunctie is het namelijk mogelijk om de zaag van voor naar achter te trekken, waardoor je een groter zaagbereik hebt. Teken de balken af op de juiste lengte en leg de balk op de zaagtafel. Leg de balk stabiel zodat deze niet beweegt tijdens het zagen. Zet de zaag nog niet aan, maar laat hem eerst zakken om te controleren of je precies uitkomt op het afgetekende gedeelte. Houd de balk stevig vast, start de zaag en laat de zaag langzaam door de balk zakken. Herhaal dit voor alle planken tot ze allemaal de juiste afmeting hebben.

Afkorten met een decoupeerzaag of cirkelzaag

Vlonder maken met decoupeerzaag

Als je geen afkortzaag hebt, is het mogelijk om een decoupeerzaag of cirkelzaag te gebruiken. Teken de balken af op de juiste lengte met een winkelhaak en plaats de zaag op de lijn. Schuif nu de winkelhaak tegen de onderkant van de zaag en teken een lichte lijn met je potlood. Plaats een geleidingsbalk langs de laatst getekende lijn en zet deze stevig vast met een lijmtang. Zaag de plank door en let erop dat je de zaag strak langs de geleidingsbalk beweegt. Dit zorgt voor het meest rechte resultaat. Bij een cirkelzaag is het ook mogelijk om een geleiderail te gebruiken. Monteer een adapter op de cirkelzaag en teken het werkstuk af. Klem de geleider vast, plaats de cirkelzaag op de geleiderail en zaag het werkstuk.

De onderbalken leggen

Onderbalken vlonder

Nadat het worteldoek strak ligt, plaats je de onderbalken bovenop het worteldoek en op de tegels die zich onder het worteldoek bevinden. De onderbalken zijn balken die voor stevigheid zorgen en waar je later de vlonderplanken op bevestigt. Ze fungeren dus als geraamte voor de vlonderplanken. Houd ongeveer 40 centimeter als tussenruimte tussen de balken aan. Dat zorgt voor een stevig terras. Als je meer tussenruimte tussen de balken overhoud, dan verliest je terras stevigheid en is het mogelijk dat deze doorbuigt.

De vlonderplanken monteren

Vlonderplanken monteren

Zet nu de vlonderplanken vast op de onderbalken met rvs (vlonder)schroeven. Het is belangrijk dat je altijd altijd rvs schroeven gebruikt. Bij normale schroeven is de kans groot dat er na verloop van tijd roestvorming ontstaat. Verzink de schroeven door de vlonderplanken voor te boren met een (verzink)boor. Zorg ervoor dat de diameter ongeveer gelijk is als de schroefkop. Door de schroeven te verzinken in de plank, zijn de schroeven mooi weggewerkt. Houd bij het monteren van de vlonderplanken altijd tussenruimte tussen de planken. Deze ruimte zorgt ervoor dat het hout kan uitzetten en krimpen.

De vlonder is af!

Je vlonderterras is af en klaar om in gebruik te nemen! Bewerk het hout met beits of olie. Hierdoor krijgt je terras ook een mooie kleur en is het direct beschermd tegen weersinvloeden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen