The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Amber

Advies over walkie talkies en portofoons

Welke walkie talkie het beste bij jou past, hangt grotendeels af van waarvoor je de walkie talkie wilt gaat gebruiken. Hieronder stellen wij je een aantal vragen waarmee we je helpen bij het maken van de beste keuze.

1. Waar ga je de walkie talkie voor gebruiken?

Walkie talkie gebruik

Je staat op het punt om een walkie talkie aan te schaffen. Binnen dit segment maken wij onderscheid tussen 'huis-tuin-en-keuken' walkie talkies en portofoons.

Walkie talkies zijn ideaal voor het gebruik rondom het huis, op vakantie of als kinderspeelgoed. Ze kenmerken zich door hun gebruiksvriendelijkheid en zijn daardoor zeer geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Onder portofoons worden de professionele toestellen verstaan die gebruikt worden door beveiligingsbedrijven, bij evenementen en in BHV-pakketten. Deze portofoons zijn van stevige bouwkwaliteit en staan bekend om hun bereik en goede gesprekskwaliteit.

2. Over welke afstand wil je kunnen communiceren?

Walkie talkie communicatie

Walkie talkies onderscheiden zich van elkaar door hun maximale bereik. Open vlaktes en helder weer zijn de meest ideale omstandigheden. Alleen onder deze omstandigheden zal de walkie talkie zijn maximale bereik halen. Daarom houden wij de volgende richtlijnen aan:

  • Stedelijke gebieden: tot 15% van het maximale bereik
  • Half open gebieden: tot 45% van het maximale bereik
  • Open gebieden: tot 100% van het maximale bereik

Het aantal kanalen ofwel frequenties waarover het product kan verzenden/ontvangen heeft ook invloed op de gesprekskwaliteit. Hoe meer kanalen de walkie talkie ondersteunt, hoe kleiner de kans is dat andere gebruikers ongewenst op hetzelfde kanaal zitten en er dus storing optreedt. Naast het aantal kanalen hebben het aantal subkanalen daar ook grote invloed op.

3. Ga je de walkie talkies veel buiten gebruiken?

Walkie talkie buiten

Een walkie talkie is handig om met elkaar in contact te blijven tijdens het skieen. De kans is groot dat het product wordt blootgesteld aan vocht en vuil. Voor deze situaties kies je een walkie talkie die spatwaterdicht is. Zo is hij beschermd tegen opspattend water en regen en schoon te maken met een vochtige doek. Ben je van plan de walkie talkie onder extremere omstandigheden te gaan gebruiken? Ga dan voor een waterbestendige walkie talkie met IPx5-certificering of hoger.

4. Wil je je handen vrij hebben tijdens het gebruiken van de walkie talkie?

Handsfree walkie talkie

Een onmisbare accessoire voor walkie talkies is de headset. Een headset is vooral handig als je je handen vrij wilt houden of als je veel beweegt tijdens het gebruik. Je kunt de walkie talkie dan bijvoorbeeld opbergen in je broekzak. Door op de PTT (Push-To-Talk) knop van de headset te drukken wordt de verbinding geopend en kun je verzenden. En met een headset met VOX-functie hoef je zelfs niet eens op een knop te drukken. Deze functie zet automatisch de verbinding open wanneer je in de microfoon spreekt.

5. Wil je de walkie talkie ook als babyfoon gebruiken?

Babyfoon walkie talkie

Een walkie talkie kan in theorie ook gebruikt worden als babyfoon. Een voordeel van een walkie talkie met babyfoonfunctie is dat deze een vele malen groter bereik heeft dan een gewone babyfoon. Een walkie talkie stoort wel makkelijker dan een normale babyfoon: even naar de buren gaan en alleen de walkie talkie meenemen is dus niet aan te raden.

6. Wil je de walkie talkie in het buitenland gebruiken?

Walkie talkie buitenland

Walkie talkies zijn handige apparaten voor op vakantie. Bijvoorbeeld als je tijdens je skivakantie of tijdens een fietstocht met elkaar in contact wil blijven. Voor vakanties in het buitenland is het dan wel belangrijk dat je walkie talkie ook in het buitenland werkt. Vergunningsvrije walkie talkies hebben de PMR446 standaard. Dit is de standaard voor het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Daarbuiten is het dus niet toegestaan om de walkie talkie te gebruiken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen