The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Annika

Wat heb je nodig voor een interactieve training op je fietstrainer?

Met een interactieve fietsapplicatie maak je jouw indoor fietstraining een stuk leuker en intensiever. Zo fiets je met de applicatie Zwift bijvoorbeeld door een wereld met mooie landschappen, rijd je wedstrijden tegen andere Zwift-gebruikers uit de hele wereld, of kies je 1 van de trainingsprogramma’s om het beste uit jezelf te halen. Bovendien houd je met fietsapplicaties jouw prestaties nauwkeurig bij. In dit artikel lees je wat je precies nodig hebt om jouw fietstrainer te koppelen aan een fietsapplicatie.

Voorbereiding

Wat je moet hebben

Wat je moet hebben

 • Racefiets
 • Fietstrainer of rollerbank
 • Computer, tablet, Smartphone of Apple TV
 • ANT+ dongle
 • Snelheids- en cadanssensoren als je een basis fietstrainer gebruikt.

Zonder racefiets en fietstrainer is een fietsapp natuurlijk onmogelijk te gebruiken. Daarnaast heb je een computer, tablet of smartphone nodig om de app op af te spelen. Wanneer een basis fietstrainer hebt of koopt, moet je wel extra sensoren koppelen, zodat de applicatie jouw prestaties berekent. Bij interactieve fietstrainers zijn deze sensoren ingebouwd.

Wat is handig

Wat handig is voor erbij

 • Ventilator
 • Trainermat
 • Hartslagsensor
 • Vermogensmeter
 • Zweetdoek

Een ventilator simuleert rijwind. Dit biedt verkoeling en maakt de ervaring realistischer. Een trainermat vangt zweet op, voorkomt beschadigingen op de vloer en dempt trillingen. Hierdoor verlaagt zo’n mat het geluidsniveau, wat vooral fijn is voor de onderburen. Het kan natuurlijk nooit kwaad om extra data over jouw prestaties te ontvangen, waar verschillende sensoren voor zorgen.

Type fietstrainer

Smart fietstrainer

Smart fietstrainer: realistische fietservaring

De meest realistische ervaring in Zwift en andere applicaties krijg je in combinatie met een interactieve (smart) fietstrainer. Ga je in de app een helling op? Dan registreert je fietstrainer dat het stijgingspercentage toeneemt en voert hij de weerstand op. Dit komt doordat de app gegevens communiceert met jouw interactieve apparaat. Let erop dat het per fietstrainer verschilt welk stijgingspercentage gesimuleerd kan worden. Het maximale stijgingspercentage van interactieve fietstrainers ligt ergens tussen de 4% en 25%.

Basis fietstrainer of rollerbank

Basis fietstrainer of rollerbank: sensoren nodig

Je gebruikt Zwift en andere apps ook in combinatie met een basis fietstrainer of rollerbank. Let er alleen op dat een cadans- en snelheidssensor met ANT+ of Bluetooth dan noodzakelijk zijn. Deze sensoren communiceren met de app, omdat je fietstrainer dit niet kan. Met de gegevens van de sensoren berekent de app jouw snelheid en vermogen. Zo kun je dit alsnog bijhouden en vergelijken, of virtueel een route afleggen. Deze berekeningen zijn overigens wel minder nauwkeurig dan bij een het gebruik van een smart trainer. Daarnaast moet je de weerstand nog steeds zelf aanpassen.

Dongles en applicaties

ANT dongles

ANT+ dongles

Om de software van jouw app te gebruiken moet je eerst sensoren koppelen aan je computer, tablet of smartphone. Hoe je dit doet hangt ervan af of de sensoren Bluetooth- of ANT+ signalen versturen. Jouw apparaat moet deze namelijk wel kunnen ontvangen. Voor Bluetooth sensoren zet je simpelweg Bluetooth aan op je computer, tablet of smartphone. Voor ANT+ sensoren is een ANT+ ontvanger nodig. Dit is een USB-stick die je gemakkelijk in je PC of tablet plugt, mits deze een USB-poort hebben.

Verschillende applicaties

Verschillende applicaties

Naast het zeer populaire Zwift bestaan er verschillende applicaties met allemaal hun eigen, unieke kenmerken. Zo kom je bij de ene app in een digitale wereld terecht en beklim je in de andere app de Mont Ventoux. Sommige applicaties houden zich vooral bezig met jouw prestaties en trainingsschema’s. Kortom; voor ieder wat wils. In het volgende artikel lees je alles over de bekendste apps voor bij je fietstrainer.

Let op

 • Garmin sensoren werken niet met Apple producten.
 • Heb jij Garmin sensoren? Dan heb je altijd een ANT+ ontvanger nodig voor de koppeling met je PC. Deze sensoren werken namelijk niet met Bluetooth.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen