The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Daan

Wat is de bouwkwaliteit van een crosstrainer?

De bouwkwaliteit van een crosstrainer is bepalend voor de levensduur van het fitnessapparaat. Of jij voor bouwkwaliteit topklasse, middenklasse of basisklasse gaat, bepaalt dus hoe lang jij plezier hebt van je crosstrainer. Een topklasse bouwkwaliteit crosstrainer is over het algemeen duurder, maar slijt een stuk minder snel.

In het kort

Bij het beoordelen van de bouwkwaliteit van een crosstrainer letten we op de volgende specificaties:

  • Rubberen handvat: Een handvat van rubber is slijtvaster en steviger dan een handvat van foam of kunststof.
  • V-aandrijfriem Slijt minder snel dan een ketting, waardoor het apparaat langer meegaat.
  • Elektromagneetrem: Slijt minder dan een magneetrem omdat de magneten niet zelf bewegen.
  • Kogellagers: Hoe meer kogellagers in het mechanisme verwerkt zijn, hoe soepeler het mechanisme werkt.
  • Netto gewicht vliegwiel: Een zwaarder vliegwiel zorgt voor een meer vloeiende beweging.
  • Maximaal belastbaar gewicht: Een crosstrainer met stevige materialen kan een hoger gebruikersgewicht aan.
  • Totaalgewicht onderdelen: Een zwaardere crosstrainer is steviger en beter bestand tegen een zeer intensieve training.

Bouwkwaliteit topklasse

Bouwkwaliteit topklasse crosstrainer

Topklasse crosstrainers gaan zeer lang mee en zijn het best bestand tegen langdurig intensief trainen. Een crosstrainer met bouwkwaliteit topklasse beschikt dan ook over minimaal 70% van de specificaties uit bovenstaande tabel. Topklasse crosstrainers onderscheiden zich van middenklasse crosstrainers door het gebruik van extra stevige materialen. Zo is het handvat bijvoorbeeld van rubber en is de weerstand elektromagnetisch. Hierdoor slijt het remsysteem minder snel en houd je het handvat langdurig stevig vast.

Bouwkwaliteit middenklasse

Bouwkwaliteit middenklasse crosstrainer

De meeste middenklasse crosstrainers kunnen een flink gebruikersgewicht aan. Daarnaast is het vliegwiel van een middenklasse crosstrainer altijd zwaarder dan 10 kilogram, waardoor je beweging op het apparaat vloeiender is. Deze apparaten beschikken over minimaal 50% van de specificaties uit bovenstaande tabel. Sommige middenklasse crosstrainers hebben een elektromagneetrem en hoog belastbaar gewicht, basisklasse crosstrainers hebben dit niet.

Bouwkwaliteit basisklasse

Bouwkwaliteit basisklasse crosstrainer

Als je een betaalbare crosstrainer zoekt, kies je voor een instapmodel apparaat met bouwkwaliteit basisklasse. Je bent hierbij bereid om wat in te leveren op de levensduur. Een basisklasse crosstrainer beschikt namelijk over minder dan 50% van de specificaties uit bovenstaande tabel. Ondanks de relatief goedkope materialen heeft tegenwoordig vrijwel iedere basisklasse crosstrainer een v-aandrijfriem. Deze slijt veel minder snel dan een standaard ketting.

Conclusie

Ben je op zoek naar een degelijke crosstrainer waar je lange tijd op traint? Kies dan een crosstrainer met minimaal bouwkwaliteit middenklasse. Op zo’n apparaat is een vliegwiel van meer dan 10 kilogram standaard aanwezig, dus is je beweging vloeiender en slijt de crosstrainer minder snel. Ga je voor bouwkwaliteit topklasse dan gaat je crosstrainer het langst mee. Een topklasse apparaat is namelijk gemaakt van zeer stevige materialen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen