The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Fahma

Advies over waterkokers en fluitketels

Op deze pagina vind je meer informatie over waterkokers en fluitketels. Het grootste verschil tussen deze twee producten is dat een waterkoker op elektriciteit werkt en een fluitketel op gas of inductie kookplaat. Hieronder wordt verder in gegaan op de verschillen tussen en de functies van deze twee producten.

1. Waarom een waterkoker of juist fluitketel?

Het hoofddoel van de twee producten is precies hetzelfde: water koken. Waar zitten de verschillen in en waarom zou je dan juist voor een waterkoker kiezen of juist voor een fluitketel? Waar let je op bij de keuze tussen beide? met behulp van de bijbehorende adviespagina's bepaal jij uiteindelijk welk product het best aansluit bij jouw wensen.

De waterkoker

Waterkoker

De waterkoker Bij de aanschaf van een waterkoker kun je letten op de volgende basiselementen:

  • Hoe groot is de inhoud?
  • Vaste voet of draaibaar?
  • Is hij dubbelwandig of niet? Naast deze basispunten heeft de waterkoker meer functionaliteiten. Hierover lees je meer op de adviespagina voor waterkokers.

De fluitketel

Fluitketel

Waar let je op bij de aanschaf van een fluitketel? Hoewel een fluitketel minder uitgebreide functionaliteiten heeft dan een waterkoker, kun je naast het design selecteren op drie andere elementen:

  • Hoe groot is de inhoud?
  • Waar is hij van gemaakt?
  • Geschikt voor inductie of gas?

In het hoofdstuk hieronder lees je meer over de eigenschappen van een fluitketel.

2. Waar let je op bij een fluitketel?

Hierboven zijn de punten beniemd waar je op kunt letten bij de aanschaf van een fluitketel: de inhoud, het materiaal en voor welk type warmtebron de fluitketel geschikt is. De inhoud van een fluitketel hangt af van het aantal personen in jouw huishouden.

  • Huishouden tot 4 personen: fluitketels tot 1,6 liter
  • Huishouden meer dan 4 personen: fluitketels van 1,7 tot 2,8 liter

In ons fluitketel-asssortiment heb je keuze uit modellen van roestvrijstaal of geëmailleerd staal. Beide materialen zijn erg duurzaam in gebruik. Geëmailleerd staal is geschikter om met een kleurlaag te gebruiken, waardoor fluitketels van dit materiaal vaak in meerdere kleuren beschikbaar zijn.Fluitketels worden al van oudsher op vuur gebruikt. Tegenwoordig bestaan er ook inductieplaten waarbij de kookplaat elektrisch wordt verwarmd. Fluitketels kun je ook op dit warmtebron gebruiken.

3. Waar moet je verder nog op letten?

Om een ketel makkelijk en veilig van het vuur of inductieplaat te tillen, is de greep voorzien van een isolerend handvat. Dit voorkomt dat je je handen er aan kunt branden. Denk er daarbij aan dat een fluitketel niet vaatwasmachinebestendig is. Je zult hem daarom altijd met de hand moeten spoelen.

4. Is de fluitketel of de waterkoker energiezuiniger?

Een logische vraag kan zijn of de één energiezuiniger is dan de ander. In principe zit hierin een minimaal tot geen verschil in verbruik. Een waterkoker stopt daarentegen automatisch wanneer het kookpunt is bereikt. Hij verbruikt dus niet meer energie dan nodig. Bij een fluitketel moet handmatig de warmtebron uitgezet worden. Hij kan daardoor langer koken terwijl het kookpunt al is bereikt.

Fahma
Artikel van:
Fahma Waterkokerspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen