The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Welke trampoline onderdelen vervang je het snelst?

Koop je een trampoline, dan spring je er natuurlijk lustig op los. En waarom zou je je ook inhouden? Het toestel is ervoor gemaakt om je eens goed op uit te leven. Een logisch gevolg is dan wel dat bepaalde onderdelen gaan slijten. Niet binnen een week, maar houd er rekening mee dat je op een gegeven moment het een en ander dient te vervangen. Wat mag je bij normaal gebruik verwachten van de duurzaamheid van de onderdelen en wanneer vervang je wat? Wij zetten het voor je uiteen.

De rand

Trampoline rand

Het betreden van de trampoline is haast niet te doen zonder de beschermrand te raken. Daarnaast komt de rand direct in contact met de veren eronder en aan weerszijden met de springmat en het frame. Je kunt je wel voorstellen dat, na verloop van tijd, op al deze punten een vorm van slijtage ontstaat. Bij regulier gebruik - lees: regelmatig springen in het seizoen - vervang je een trampoline rand om de 2 á 3 jaar. De duurzaamheid van een trampoline rand wordt bepaald door de dikte van de vulling en het materiaal van de hoes. Lees hier meer over op onze adviespagina over trampoline randen:

De veren

Trampoline veren

Ook de veren van een trampoline zijn na een jaar of 2 á 3 aan vervanging toe. Het continu uitrekken en terugveren na iedere sprong gaat deze onderdelen natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Om de veerkracht en, niet in de laatste plaats, de veiligheid van je trampoline te behouden, vervang je ze dan ook tijdig. Gelukkig zijn ze per merk en soort in setjes los te koop. Let wel op de maat en de bevestiging van de veren. Het vervangen gaat gemakkelijk en doe je zonder al teveel moeite gewoon zelf.

De springmat

Springmat

Geen verrassing natuurlijk, maar ook de springmat heeft niet het eeuwige leven. Gelukkig snappen de fabrikanten van trampolines heel goed dat de mat nogal wat te verduren heeft en gaan ze doorgaans voor de meest duurzame materialen. Daarnaast zijn kleine beschadigingen vaak nog te repareren zodat de mat zo lang mogelijk meegaat.

Protip: voorzie je springmat van een afdekhoes zodat hij in ieder geval buiten het springen om optimaal beschermd wordt tegen weersinvloeden.

Het frame

Trampoline frame

Niets gaat voor altijd mee, maar we mogen toch wel stellen dat het trampoline frame het meest duurzame onderdeel is van een trampoline. Dat wil niet zeggen dat dit het eeuwige leven heeft, maar is het frame versleten, dan zul je er toch al vele jaren springplezier op hebben zitten. Uiteraard is een frame te vervangen of te repareren. Beter is het echter om gewoon op zoek te gaan naar een geheel nieuwe trampoline als het moment daar is.

Conclusie

We hebben de slijtage-onderdelen in volgorde van snelst tot minst snel slijten opgesomd. Het antwoord op de vraag welke onderdelen het snelst slijten, is dan ook de rand. Niet lang na het vervangen van de rand is het verstandig de veren goed in de gaten te houden. Bij twijfel doe je er verstandig aan sowieso te vervangen, want laten we eerlijk zijn: er gaat niets boven veiligheid.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen