The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Wat zijn de verschillen tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro?

Er zijn 2 veel gebruikte versies van Windows 10. Dit zijn Windows 10 Home en Windows 10 Pro. Laatstgenoemde vind je zoals de naam al doet verklappen vooral op professionele laptops en computers terwijl Windows 10 Home voornamelijk op reguliere systemen staat. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze 2 versies van Windows 10? Dat vertel ik je in dit artikel.

In het kort

Het grote verschil tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro is de beveiliging van het besturingssysteem. Windows 10 Pro is namelijk veiliger wat betreft het beschermen van jouw pc en het beveiligen van gegevens. Bovendien heb je de optie om een Windows 10 Pro device te koppelen aan een domein, wat bij een Windows 10 Home apparaat niet mogelijk is. Ook heeft Windows 10 Pro handige features als Remote Desktop om op afstand verbinding te maken met een andere pc op kantoor.

Vergelijking tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro

Windows 10 Pro Windows 10 Home
Windows startmenu Ja Ja
Cortana Ja Ja
Windows Store Apps Ja Ja
Windows Ink Ja Ja
Windows Hello Ja Ja
Programma's buiten de Windows Store Ja Ja
Hyper-V Ja Nee
BitLocker Ja Nee
Microsoft Update for Business Ja Nee
Remote Desktop Ja Nee
Assigned Access Ja Nee

Wat zijn de verschillen?

Zoals je in de tabel leest, zijn verschillende features die Windows 10 Pro wel heeft, maar die ontbreken bij Windows 10 Home. De 4 belangrijkste zijn de BitLocker, Update for Business, Remote Desktop en Assigned Access opties. Maar wat houden deze features eigenlijk in?

BitLocker en updaten

Logo Windows 10 BitLocker

Bestanden beveiligen met BitLocker

BitLocker is een encryptietool waarmee je bestanden beveiligt op je harde schijf of externe usb sticks. Deze functie is vooral handig wanneer je gevoelige data op je pc of laptop hebt staan, want zo kom je alleen bij deze bestanden met een wachtwoord. Wel heeft je computer of laptop een TPM chip nodig, want zonder maak je geen gebruik van deze feature.

2-in-1 laptop, all-in-one pc en laptop met Windows startmenu. In de hoek een cloud logo.

Updaten via de cloud

Een voordeel dat Windows 10 Pro met zich meebrengt is de feature dat updates via de cloud geregeld kunnen worden. Zo update je meerdere laptops en computers binnen het domein in één keer vanuit een centrale pc. Dat is extra makkelijk én het bespaart tijd. Mede hierom verkiezen veel organisaties de Pro versie van Windows 10 boven de Home versie.

Remote Desktop en Assigned Access

Laptop met Windows 10 startmenu.

Op afstand verbinding maken met Remote Desktop

Via Windows 10 Pro is het mogelijk op afstand verbinding te maken met een andere computer binnen het domein. Deze functie heet Remote Desktop. Waarom is dat handig? Zo faciliteer je iemand om thuis te werken, zonder dat deze de benodigde bestanden niet bij de hand heeft. Want op locatie haal je gemakkelijk alle data tevoorschijn, zodat je altijd de benodigde bestanden bij je hebt op kantoor of als je thuiswerkt.

Drie 2-in-1 laptops.

Alleen toegang tot bepaalde apps via Assigned Access

Een laatste verschil tussen Windows 10 Pro en Home is de feature Assigned Access, die je alleen bij Pro vindt. Met deze functie bepaal je welke app of apps andere gebruikers mogen gebruiken. Zo stel je in dat andere gebruikers van jouw computer of laptop enkel het internet mogen gebruiken of juist niet. Via Assigned Access houd je dus altijd de regie in handen wat betreft wat anderen op jouw systeem mogen doen.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen