The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Advies over zaagtafels

Een zaagtafel (of tafelzaag, zaagbank, tafelzaagmachine, tafelcirkelzaag; geef het beestje een naam) gebruik je om planken of plaatmateriaal in de lengte door te zagen of af te korten. Je kunt het zien als een omgekeerde cirkelzaag, waarbij het zaagblad van onder door het werkblad steekt. Een groot voordeel van een zaagtafel is dat je het materiaal stuurt en niet de zaag. Zo werk je heel gecontroleerd én veilig. Zaagtafels kunnen verschillen in vermogen, zaagdiepte of meegeleverde accessoires. Wat je nog meer wil weten over zaagtafels, heb ik op deze pagina voor je op een rijtje gezet.

1. Wat ga je zagen?

Wat zaag je met een zaagtafel?

Een zaagtafel gebruik je voor het zagen van bijvoorbeeld laminaat, panelen, plaatmateriaal of houten planken. Het is wel van belang dat het werkblad van de zaagtafel breed en/of lang genoeg is om het materiaal te ondersteunen. Daarom kan het handig zijn om voor een zaagtafel te gaan met tafelverbreding. Dan heb je net wat meer ruimte en zijn ook de grotere werkstukken op een veilige manier te bewerken.

2. Wil je recht zagen?

Recht zagen met een zaagtafel

Om rechte zaagsnedes te maken, gebruik je een parallelgeleider. Je duwt het werkstuk langs de geleider en je weet zeker dat de plank, het laminaat of het plaatmateriaal kaarsrecht doorgezaagd wordt. Vooral bij het in de lengte zagen van lange en smalle werkstukken, zoals plinten of kozijnen, is een parallelgeleider een onmisbare accessoire. Uit de losse pols rechte zaagsnedes maken is zelfs voor de meest ervaren klusser een onmogelijke opgave.

3. Wil je schuin zagen?

Schuin zagen met een zaagtafel

Een werkstuk schuin, of in verstek, zagen kan prima met een zaagtafel. Je doet dit wanneer je aan de slag gaat met bijvoorbeeld vlonderplanken, plinten of gipsplaten. Je hebt dan wel een verstekgeleider nodig. Dit hulpmiddel zet je vast in de gewenste hoek (vaak instelbaar tot 45°), waar je vervolgens het hout strak tegenaan legt. Zo zaag je heel nauwkeurig planken in de juiste hoek, zodat ze perfect passen in de hoek van de kamer.

4. Wil je een werkstuk onder een hoek zagen?

In een hoek zagen met een zaagtafel

Heeft de zaagtafel een kantelbare kop, dan is het mogelijk om het hout zo af te zagen, dat je perfecte houtverbindingen maakt. Ook dit wordt 'in verstek zagen' genoemd, alleen is er wel een verschil in schuin zagen met een verstekgeleider, of een plank schuin afzagen door de kop te kantelen. Als je plinten, kozijnen of een deurpost precies op maat wil zagen, kan dit op beide manieren. Bij sommige zaagtafels is de kop beide kanten op te verstellen; erg handig bij de grotere werkstukken zodat je deze niet steeds hoeft te verplaatsen.

5. Hoe hoog moet de werkbank zijn?

Hoogte werkbank zaagtafel

Zaagtafels zijn verkrijgbaar met en zonder onderstel. Heb je er 1 mét onderstel, dan is in de meeste gevallen de hoogte in te stellen, afgestemd op je eigen lengte. Geen last van je rug meer na een middagje zagen! Sommige onderstellen zijn voorzien van een set wielen, zodat je de zaagtafel zonder al teveel moeite verplaatst. Een nadeel van een onderstel kan zijn dat deze niet altijd in te klappen is, waardoor de zaagtafel veel ruimte in beslag neemt.

6. Welke zaagbladen gebruik je?

Zaagbladen voor zaagtafel

Een zaagtafel wordt niet voor niets ook wel tafelcirkelzaag genoemd. Je gebruikt een cirkelzaagblad met de juiste diameter voor de zaagtafel. Ook is het belangrijk om op de diameter van het asgat te letten. Al zijn er ook cirkelzaagbladen die voorzien zijn van een reduceerring. Dit betekent dat de diameter van het asgat naar wens in te stellen is. Afhankelijk van het materiaal van het zaagblad, zaag je in hout, laminaat, metaal of aluminium.

7. Denk om je vingers!

Werken met een zaagtafel hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn. Het belangrijkste is dat je niet met je vingers in de buurt van het zaagblad komt. Want, ja, dan zijn je vingers toch echt de verliezende partij. Gebruik daarom een duwstok om het laatste stukje van een plank tegen het zaagblad aan te duwen. Zo voorkom je vervelende ongelukjes. Ook een veiligheidsbril is geen overbodige luxe als je aan de slag gaat met een zaagtafel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen