The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thamara

Wekelijkse reiniging van de uitneembare zetgroep

Om de zetgroep van jouw volautomatische espressomachine in goede conditie te houden, is het belangrijk om wekelijks het koffiegruis te verwijderen. Dit doe je door de zetgroep af te spoelen met koud of lauw water. Hoe je dat precies doet leg ik je hier stap voor stap uit.

In het kort

  1. Schakel de machine uit.
  2. Haal de zetgroep uit de machine.
  3. Afspoelen met koud water.
  4. Aan de lucht op laten drogen.
  5. Terugplaatsen in de machine.

Stap 1: schakel de machine uit

Schakel de machine uit door de aan/uitknop in te drukken. Deze bevindt zich in de meeste gevallen aan de voorkant van de machine.

Stap 2: haal de zetgroep uit de machine

Om bij de zetgroep te komen, open je de servicedeur. Deze vind je meestal aan de zijkant van de machine. Om deze los te halen druk je de schakelaar in het midden van de groep in. De schakelaar is bij de meeste machines te herkennen aan een felle kleur of het woord push. Terwijl je de schakelaar ingedrukt houdt haal je de groep los door deze naar je toe trekken.

Stap 3: afspoelen met koud water

Verwijder alle koffieresten door de zetgroep af te spoelen met koud of lauw water. Let op: gebruik géén heet water of schoonmaakmiddelen. Ook het gebruik van een vaatwasmachine wordt afgeraden. Zo voorkom je schade.

Stap 4: aan de lucht op laten drogen

Schud het overtollige water van de zetgroep af en laat hem op een schone doek aan de lucht opdrogen. De zetgroep mag niet afgedroogd worden met een doek, anders kunnen er vezels achterblijven. De ophoping van vezels kan ervoor zorgen dat de zetgroep na een tijd verstopt raakt.

Stap 5: terugplaatsen in de machine

Plaats de droge zetgroep terug in de machine. Als je hem hoort vastklikken dan is deze correct teruggeplaatst.

Je bent klaar

De reiniging zit er nu op. Echter, voor een compleet onderhoud is het belangrijk om naast een wekelijkse reiniging de zetgroep ook regelmatig te smeren en te ontkalken. Hoe je dat doet lees je hier:


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.537 beoordelingen