The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thamara

Hoe smeer ik de zetgroep?

Naast reinigen is het ook belangrijk om de zetgroep van jouw espressomachine goed gesmeerd te houden. Dit doe je ten minste 1 keer per maand. Ik leg je per merk uit hoe je dit doet.

Waarom smeren?

Smeermiddel zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen van de zetgroep goed en soepel blijven bewegen en helpt het uitdrogen van rubberen onderdelen te voorkomen. Hierdoor treedt er minder snel slijtage op en heb jij langer plezier van jouw espressomachine.

Welk middel kies je?

Je gebruikt het beste een tube of potje siliconenvet voor espressomachines. Dit type smeermiddel is namelijk niet alleen goed voor de machine, maar ook niet schadelijk voor je gezondheid. Daarnaast is het siliconenvet hygiënisch in gebruik en heeft het geen invloed op de geur of smaak van jouw koffie. Weet je niet precies welk type siliconenvet je nodig hebt? Kijk dan in de handleiding van jouw machine.

Eerst reinigen

Voor je begint met smeren zorg je er altijd voor dat de zetgroep eerst helemaal vrij is van koffiegruis en olieresten. Dit doe je door de hem af te spoelen onder de kraan. Vervolgens laat je de zetgroep aan de lucht opdrogen. Je bent nu klaar om aan de slag te gaan.

Philips en Saeco

Bij een Philips of Saeco machine vet je alleen de bewegende onderdelen in. Hoe je dat precies doet lees je hier.

Stap 1

zetgroep smeren

Smeer de groeven aan beide kanten van de groep in met een royale en gelijkmatige laag vet.

Stap 2

zetgroep smeren

Smeer de as en het koppelstuk in. Gebruik hier ongeveer dezelfde hoeveelheid vet als bij de groeven.

Stap 3

Zetgroep smeren

Dat was het al, je bent klaar. Plaats de zetgroep weer terug in de machine. Als je hem hoort vastklikken dan is hij juist teruggeplaatst.

De'Longhi

De zetgroep van een Delonghi koffiemachine heeft twee rubberen ringen die je soepel en elastisch houdt door ze op de volgende manier te smeren.

Stap 1: Vet eerst de grote O-ring in. Dit doe je door royaal wat vet op de ring te druppelen en dit met je vinger uit te smeren over de ring.

Stap 2: Herhaal de handelingen van stap 1 op de kleine O-ring.

Stap 3: De zetgroep is gesmeerd en kan nu worden teruggeplaatst in de machine.

Siemens

Een zetgroep van Siemens heeft 3 rubberen O-ringen die zorgen voor een goede afdichting bij het zetten van koffie. Smeer je de ringen regelmatig, dan houd je ze in goede conditie en voorkom je lekken.

Stap 1: Druppel wat siliconenvet op elke rubberen O-ring.

Stap 2: Smeer het het vet gelijkmatig over de ringen met behulp van je vinger.

Stap 3: De zetgroep is gesmeerd en kan nu worden teruggeplaatst in de machine.

Artikel van:
Thamara
Specialist koffieapparatuur

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.537 beoordelingen