The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laszlo

Wat is een 3D printer?

Zie je het woord ‘3D printer’ vaker, maar weet je eigenlijk niet precies wat het producttype is? Dan ben je hier op de juiste plek. Met 3D printers is veel mogelijk, maar de opties verschillen per type printer. We bespreken 4 onderdelen om jou op diverse vlakken meer informatie te geven. Het artikel begint met een instructievideo om je een beeld te geven van hoe een 3D printer werkt.

Kennismaken met een 3D printer

Laagje voor laagje brandt de printer het printmateriaal (filament genoemd) aan elkaar, wat uiteindelijk een tastbaar 3D object oplevert. De mogelijkheden met een 3D printer zijn eindeloos. Onze productspecialist heeft een 3D printer getest. Dit is een goede video om het producttype te introduceren. De productspecialist licht een aantal eigenschappen van een model uit en daarna laat hij zien hoe het printen van objecten eruitziet.

Print driedimensionale objecten

3D objecten

Met een 3D printer maak je driedimensionale objecten via een digitale bouwtekening. 3D printers zijn er voor professionals, voor bijvoorbeeld medische doeleinden, en hobbyisten. Met de meegeleverde software maak je zelf ontwerpen of download je ontwerpen die je direct met de 3D printer print. Een 3D printer koop je in 2 varianten: een gebruiksklare of een in elkaar te zetten 3D printer.

Verschillende printmogelijkheden

3D printmogelijkheden

Het filament, de printkoppen en de printresolutie bepalen wat je met de 3D printer maakt. Welk materiaal je gebruikt, hangt af van het printermodel. 3D printers zijn er met één of 2 printkoppen. De printkoppen branden het filament per laag aan elkaar, waardoor het object steeds meer vorm krijgt. Met 2 printkoppen maak je complexe objecten, omdat je 2 kleuren en 2 materialen gebruikt. Zo maak je bijvoorbeeld actiefiguren en ander speelgoed. Hoe hoger de printresolutie en hoe dunner het materiaal, hoe gedetailleerder de objecten zijn.

Draadloos of bedraad aansluiten

3D printer aansluiten

De meeste 3D printers sluit je met een usb kabel aan op een pc of laptop. Deze verbinding is nodig om met software de ontwerpen te maken en te versturen naar de printer. Sommige 3D printers verbind je zelfs via wifi, waardoor je ook je smartphone en tablet gebruikt. Met een online verbinding gebruiken meerdere mensen de printer en deel je de ontwerpen eenvoudig.

Printen met verschillende materialen

3D printer filamenten

Net als normale printers hebben 3D printers een eigen printsysteem. Per merk verschilt het op welke manier en met welk materiaal je print. Sommige merken werken met één type materiaal om de kwaliteit van het printen constant te houden. Andere 3D printers gebruiken universele rollen, waardoor je niet gebonden bent aan één merk. De kwaliteit verschilt per merk en daardoor zoek je voor je objecten zelf het juiste filament uit.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen