The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Sanne

Advies over accessoires voor filmen met een fotocamera

Accessoires helpen je om tijdens het filmen het meeste uit met je fotocamera te halen. In dit artikel leg ik je uit met welke accessoires je je camera kunt uitbreiden. Zo weet je precies of je wel of geen microfoonadapter, filmlamp of fieldrecorder nodig hebt voor jouw volgende filmproject.

Welke accessoires gebruik ik?

Microfoons en audio adapters

Microfoons en audio adapters

Wil je serieus aan de slag met film? Dan gebruik je een externe microfoon om de geluidskwaliteit te verbeteren. De interne microfoon van je camera geeft niet altijd het gewenste resultaat. Voor het filmen van een interview gebruik je een shotgunmicrofoon voor gerichte geluidsopnamen. Omgevingsgeluid neem je op met een stereomicrofoon. Past de gewenste microfoon niet, dan plaats je een audio adapter op je camera. Hier sluit je tevens meer microfoons tegelijk op aan.

Filmlampen

Filmlampen

Tijdens het filmen heb je niet altijd genoeg aan het aanwezige licht. Je gebruikt een filmlamp om je onderwerp extra uit te lichten. Zo maak je 's avonds en binnenshuis ook heldere opnamen. Als je voor extra verlichting kiest tijdens het filmen, heb je de keuze uit 2 typen lampen: een cameralamp die op je de camera zelf monteert en een studiolamp. Die laatste verbind je met de camera en plaats je apart in de ruimte.

Geheugenkaarten

Geheugenkaarten

Filmbeelden leveren grote bestanden op. Om deze bestanden snel op te slaan, heb je een geheugenkaart met een hoge schrijfsnelheid nodig. Wanneer de schrijfsnelheid te laag is, worden beelden niet vloeiend opgeslagen. De schrijfsnelheid van een geheugenkaart wordt aangegeven met een klasse aanduiding. Kies voor het filmen met je camera altijd voor een geheugenkaart van klasse 10. Deze kaarten beschikken over een hoge schrijfsnelheid.

Lenzen

Lenzen

Welke lens je kiest is afhankelijk van de soort film die je gaat maken. Als je niet gaat zoomen tijdens het filmen, kies je voor een lens met een vast brandpunt. Doordat er geen zoomopties in de lens zitten, levert de lens een hogere optische kwaliteit. Daarnaast heb je bij een vaste lens geen last van beeldvervorming. Als je liever met een zoomlens filmt, moet je opletten dat de lens een vast diafragma heeft voor een stabiele lichtsterkte.

Grijsfilter

Grijsfilter

Met een grijsfilter beïnvloed je de hoeveelheid licht die door de lens valt. Hiermee voorkom je overbelichting van je film. Je kiest een grijsfilter op basis van het aantal 'stops' licht dat hij moet tegenhouden. Een stop is een verdubbeling of halvering van de hoeveelheid licht die de sensor van je camera bereikt. Een ND2-grijsfilter houdt 2 stops licht tegen. Bij een variabel grijsfilter pas je de dichtheid aan door het filter aan te draaien.

Field recorders

Fieldrecorders

Als je filmbeelden op een SD kaart opslaat, worden je beelden automatisch gecomprimeerd. De beelden worden verkleind zodat de camera niet te lang bezig is met het wegschrijven van de informatie. Met een field recorder neem je beelden ongecomprimeerd op. Via het scherm van de field recorder zie je de beelden precies zoals de sensor deze filmt. Op het apparaat stel je ook vaak direct de helderheid en de kleuren in. Je koppelt je field recorder met een HDMI kabel aan je camera.

Externe viewfinders

Tijdens het filmen is het belangrijk dat je goed ziet wat je filmt. Door invallend licht of door ingewikkelde standpunten, heb je niet altijd goed zicht op het LCD-scherm van je camera. Een externe viewfinder helpt je hierbij. Dit verlengstuk monteer je op het scherm van je camera of op de hotshoe-aansluiting. De meeste externe viewfinders zijn voorzien van een vergroting, waardoor je nauwkeuriger scherpstelt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Sanne
Artikel van:
Sanne Cameraspecialist.


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen