The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Dylan

Advies over MIDI keyboards

Een MIDI keyboard is een elektronisch toetsinstrument, dat lijkt op een gewoon keyboard. Een MIDI keyboard produceert echter zelf geen geluid, maar zet de muziekstukken die je speelt om naar MIDI data. Software op de computer of laptop vertaalt deze nootinformatie vervolgens naar geluid. Muziekproducers gebruiken MIDI keyboards om melodieën en baslijnen voor hun producties in te spelen. Toetsenisten gebruiken MIDI keyboards live op het podium. Op deze pagina lees je welke soorten er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf. Zo vind je eenvoudig het beste MIDI keyboard voor jou.

1 - Heb je een MIDI keyboard nodig?

Een MIDI keyboard geeft je zoveel meer mogelijkheden en muzikale vrijheid dan een computermuis of een gewoon keyboard. Als producer hoef je de muis en toetsenbord niet meer te gebruiken om melodieën in je muzieksoftware te programmeren. En als toetsenist heb je ineens een oneindig aantal geluiden om mee te spelen, veel meer dan bij een gewoon keyboard. Selecteer simpelweg een ander instrument als software plug in, en je MIDI keyboard klinkt ineens als een concertvleugel, synthesizer, viool of zelfs als een compleet concert.

2 - Heb je meer dan alleen toetsen nodig?

Veel MIDI keyboards hebben extra's, zoals programmeerbare drumpads, faders en draaiknoppen. Gebruik de drumpads, dat zijn de vierkante knoppen van rubber, bijvoorbeeld om zelf beats te arrangeren of samples te starten. Wijs de faders en draaiknoppen toe aan andere functies van je software, bijvoorbeeld om de klank van je synthesizer plug in te moduleren. Je bepaalt zelf welke knop welke parameter bewerkt. Zo maak je live of in je thuisstudio een groot deel van je muziek met een MIDI keyboard in plaats van de muis. Veel muzikanten vinden deze hands-on manier van werken prettig. We raden daarom, voor in de studio én voor live optredens, een MIDI keyboard met extra mogelijkheden aan.

3 - Wat heb je nog meer nodig?

Naast een computer heb je software zoals Ableton, Cubase, Logic of FruityLoops nodig. Virtuele instrumenten, VSTi's, zijn ook onmisbaar. Deze software plug ins zorgen namelijk voor het soort geluid dat er uit je MIDI keyboard komt. Bij de hierboven genoemde softwarepakketten krijg je al een aantal plug ins. Andere plug ins kun je tegen betaling downloaden. Veel MIDI keyboards werken ook met de iPad maar worden zonder iPad kabel of connection kit geleverd. Vergeet deze dus niet los aan te schaffen als je het MIDI keyboard op je iPad wilt aansluiten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen