The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Advies over mobiele airco's

Met een mobiele airco regel je de temperatuur en luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. Het is een airconditioning met een licht gewicht, waardoor je hem gemakkelijk verplaatst of opbergt als je hem even niet gebruikt. Een mobiele airco werkt alleen met afvoerslang. Het zorgt voor meer comfort op warme zomerdagen, of juist op koude dagen wanneer de lucht erg droog is. Met een airco kun je de temperatuur beter stabiel houden, in plaats van drastisch verlagen. We helpen jou om de beste airco te vinden voor jouw situatie.

1. Hoe werkt een mobiele airco?

Werking mobiele airco

Een mobiele airco werkt in principe hetzelfde als een klassieke vaste airco. Een binnenunit trekt warmte aan en een buitenunit staat de warmte weer af. Een ventilator zuigt warme lucht de kamer uit en leidt de warme lucht naar een warmtewisselaar. In de warmtewisselaar stroomt koelmiddel. Dat koelmiddel absorbeert de lucht. Vervolgens wordt de afgekoelde lucht de kamer ingeblazen. Door de warme lucht, neem het koelmiddel een gasvorm aan. Dat gas wordt via de buitenunit afgevoerd. Het verschil tussen een mobiele en vaste airco is de afvoer van warme lucht. Hierbij maken we een onderscheid tussen monoblock airco's en mobiele split airco's. Mobiele split airco's bestaan uit een binnen- en buitenunit. Deze units koppel je niet los van elkaar. Een monoblock airco bestaat uit 1 stuk. Er is geen buitenunit aanwezig waar warme lucht door afgevoerd wordt. Daarom gebruik je hier een afvoerslang.

2. Hoe groot is de ruimte die je wilt verkoelen?

Een mobiele airco kan in principe maar 1 ruimte koelen. Voor je overgaat tot aanschaf van een mobiele airco bepaal je hoe groot (in m³) de ruimte is die je wilt verkoelen. Op basis daarvan maak je een selectie van de meest geschikte modellen voor jou. Een mobiele airco brengt lucht in beweging. Hoe hoger de luchtverplaatsing per uur, hoe meer lucht er wordt verplaatst en hoe effectiever de verkoeling.

Het koelvermogen van een mobiele airco wordt gemeten in BTU of in watt. Een indicatie: je hebt zo'n 136 BTU of 40 watt koelvermogen per m³ nodig. Let op: als de ruimte slecht geïsoleerd is en/of grote ramen heeft, dan is het aan te raden om een mobiele airco te kiezen met een hoger koelvermogen.

3. Hoeveel geluid mag de verplaatsbare airco maken?

Verkoeling van de slaapkamer tijdens een zomerse nacht is prettig, maar het is niet de bedoeling dat het lawaai van de airco jou uit je slaap houdt. Daarom is het slim om bij de aanschaf te letten op het geluidsniveau van het apparaat. Het gaat hierbij om het aantal decibel in de hardste stand. Hele stille airco's zijn er niet, echter zijn daar wel verschillen in. Zo maken we een onderscheid in extra stil, stil en hoorbaar. Een relatief stille airco produceert tussen de 50 en 60 decibel. Ter vergelijking: een vaatwasmachine in werking, produceert zo'n 60 á 65 decibel aan geluid.

Aantal decibel Vergelijkbaar geluidsniveau Geluidsniveau Geschikt voor ruimte
49 dB of stiller Zacht geroezemoes Extra stil Slaapkamer, studeerkamer
50 - 60 dB Achtergrondgeluiden, elektrische tandenborstel Stil Woonkamer
61 dB of luider Normale conversatie op 1 meter afstand Hoorbaar Keuken, badkamer, hal

4. Zijn er ook mobiele airco's zonder afvoerslang?

Mobiele airco zonder slang

Een mobiele airco zonder afvoerslang bestaat niet. Wil je een airco zonder buitenunit? Dan heb je een aircooler nodig. Een aircooler is een soort 'light' versie van de mobiele airco. Het verschil met een mobiele airco is dat aircoolers de ruimte niet ontvochtigen, ze verfrissen alleen. Je plaatst een mobiele airco op een plek waar de afvoerslang gemakkelijk naar buiten kan, bijvoorbeeld bij een raam of deur. Let er op dat de kier niet te groot is, dat belemmert de werking van je mobiele airco. Een schuif- of kantelraam is het handigste. Of je maakt zelf een gat, die je zo nodig opvult met isolatiemateriaal.

5. Hoe energiezuinig is een mobiele airco?

Elke mobiele airco heeft een energielabel waaraan je ziet in welke categorie het apparaat valt. De manier waarop je de airco gebruikt, heeft ook invloed op hoe energiezuinig het apparaat in praktijk is. Hoe vaker en hoe langer je hem aanzet en hoe groter het temperatuurverschil is dat je wilt bereiken, hoe meer energie de airco verbruikt om zijn werk te doen.

6. Wil je de ruimte ook verwarmen of zuiveren?

De mobiele airco's in hogere prijsklassen hebben vaak ook een optie om de ruimte te verwarmen. Zo is het apparaat niet alleen handig op warme zomerdagen, maar biedt hij je ook comfort in de winter. Daarnaast hebben sommige mobiele airco's een ionisator. Een ionisator zuivert de lucht, waardoor pollen, schimmels en stof bestreden worden.

7. Wat voor condensopvang wil ik op een mobiele airco?

Bij het koelen van de lucht ontstaat er altijd condenswater. Dat water moet natuurlijk ergens heen. Dat condenswater wordt via een afvoerslang naar buiten geleid. Bij mobiele monoblock airco's komt dat condenswater in een speciaal opvangbakje. Dat bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur. Is het bakje eenmaal vol? Dan schakelt de airco automatisch uit totdat je het bakje geleegd hebt.

8. Accessoires voor een mobiele airco

Accessoires mobiele airco

Wil jij je mobiele airco op afstand bedienen? Bekijk dan ons assortiment afstandsbedieningen en schakelaars. Om de afstand tussen het stopcontact en de mobiele airco te vergroten, is een stekkerdoos of verlengsnoer praktisch. Een afvoerslang plaats je door een raam of deur naar buiten. Daardoor ontstaat er dus een kier. Is deze kier te groot? Dan komt er buitenlucht naar binnen en belemmert dat de werking van je airco. Daarom zijn er speciale raamafdichtingen met ritssluiting. Open de ritssluiting en steek de afvoerslang door dat gat. Zo voorkom je dat warme lucht van buiten terug je kamer in stroomt. Daarnaast houdt het natuurlijk ook muggen en andere insecten buiten je huis.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen