Hoe gebruik je een pizzasteen op je barbecue?

Geschreven door Annabel

Bijgewerkt op

7 juli 2025

·

13.10

Hoe gebruik je een pizzasteen op je barbecue?

De lekkerste pizza’s bak je zelf met een pizzasteen voor de BBQ. Door de speciale samenstelling is een pizzasteen bestand tegen hoge temperaturen en neemt hij overtollig vocht op. Hierdoor krijg je een perfect krokante bodem. Op deze pagina lees je hoe je zelf met een pizzasteen een heerlijke pizza op de barbecue maakt.

Olijfolie op de pizza doen

Aan de slag met een pizzasteen

Een pizza bakken op een pizzasteen is niet moeilijk, maar houd rekening met deze dingen:

Tip 1: zorg voor de juiste temperatuur

Tip 2: plaats de pizzasteen niet direct boven het vuur

Tip 3: gebruik maizena zodat de pizza niet vastplakt

Tip 4: houd de deksel gesloten

Tip 5: laat afkoelen na gebruik

Bekijk alle pizzastenen
Pizzasteen op de barbecue

Tip 1: zorg dat je pizzasteen minimaal 250 graden is

Voor de lekkerste pizza heb je heel veel hitte nodig. Leg de pizzasteen op het rooster en zet dan pas je barbecue aan. Hierdoor warmt je pizza steen geleidelijk op en voorkom je dat hij barst. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg dus dat de temperatuur van je pizza steen en BBQ tussen de 250 en 350 graden Celsius is.

Pizzasteen op de barbecue

Tip 2: leg de pizzasteen niet direct boven vuur

Je hebt je pizzadeeg uitgerold en belegd met je favoriete toppings. Het laatste wat je nu wilt, is een rauwe bovenkant en een verbrande bodem. Leg je pizzasteen niet direct boven het vuur en voorkom dat hij oververhit raakt. Zo zorg je dat de boven- en onderkant van je pizza tegelijkertijd garen.

Pizza opscheppen

Tip 3: bestuif de pizzasteen met maizena

Om te zorgen dat de reis van de pizzasteen naar je bord zo soepel mogelijk verloopt, wil je dat de pizza niet plakt of scheurt. Voorkom dit door je pizzasteen te bestuiven met maizena of polenta. Een andere optie is om bloem te gebruiken. Let op: dit verbrandt sneller dan maizena en polenta.

Barbecue

Tip 4: houd de deksel gesloten

De warmte moet circuleren om ook de bovenkant van de pizza goed te garen. Houd daarom altijd de deksel van je BBQ gesloten. Zo voorkom je dat je jouw gasten een pizza met een zwarte bodem en een rauwe bovenkant serveert.

Pizzasteen laten afkoelen

Tip 5: laat de pizzasteen goed afkoelen na gebruik

Het klinkt misschien logisch, maar onder het mom van ‘veiligheid voorop’ benoemen we het nog een keer. Nadat je het vuur uitdraait, gloeit je pizza steen nog lang na. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat de pizzasteen koud is voordat je hem schoonmaakt. Wij zeggen: een goed excuus om wat langer na te borrelen!

Heeft deze pagina je geholpen?

Artikel van Annabel

Barbecue specialist.

Annabel