The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisette

Advies over radio's

Je wilt een nieuwe radio kopen? Dan ben je bij Coolblue aan het goede adres. In ons brede assortiment vind je vele verschillende radio's voor verschillende gebruikssituaties. In dit artikel geef ik je graag wat tips zodat je de beste keuze radio voor jou vindt.

1.Waar wil je naar de radio luisteren?

Radio's

Met een radio luister je draadloos naar je favoriete radioprogramma, muziek en nieuwsberichten. Doordat een rado draadloos is, luister je niet alleen thuis, in de auto of op kantoor, maar ook op minder voor de hand liggende plaatsen zoals aan de andere kant van de wereld, op de bouwplaats of op het water naar de radio. Om op deze plekken naar de radio te luisteren, heb je wel een radio nodig die tegen water of een stootje kan.

2. Welk radio-signaal wil je ontvangen?

Naast dat je een keuze maakt voor de locatie waar je naar de radio wilt luisteren, is het ook belangrijk om te weten welk signaal je wilt opvangen. Radioprogramma's worden draadloos door de lucht verzonden door middel van een golf. Om jou als luisteraar de keuze te geven uit meerdere radiozenders zijn er verschillende technieken ontwikkelt waarmee radiozenders tegelijk 'in de lucht' kunnen.

AM/FM, DAB+ en internetradio

AM en FM radio's

AM/FM, SW/LW

De meest bekende radiosignalen zijn AM en FM. Een FM radiosignaal heeft een hogere geluidskwaliteit dan een AM signaal, maar beide radiosignalen zijn storingsgevoelig. Met AM of FM ontvang je alleen lokale radiozenders. Wil je zenders van over de hele wereld ontvangen, dan heb je meer aan een radio voor SW (korte golf) en LW (lange golf). Deze radio's zijn beter bekend als wereldontvangers. Wil je en meer zenders ontvangen en een ruisvrij geluid, dan zijn DAB+ radio's een betere keuze.

DAB+ radio's

DAB - Digital Radio

Een goed alternatief voor analoge radio is een DAB of DAB+ radio. Deze radio's hebben een storingsvrij digitaal radiosignaal met een hoge geluidskwaliteit. Met dit signaal ontvang je daarnaast meer zenders en extra informatie zoals nieuws en sportuitslagen. DAB-radio is ook bekend als Digital Radio.

Internetradio's

Internetradio

AM, FM, SW, LW en DAB kun je overal ontvangen, mits je een juiste antenne hebt. Een vierde optie is internetradio welke je kunt ontvangen via 3G, 4G of WiFi. Zolang je signaal sterk genoeg is, kun je met internetradio probleemloos vele zenders van over de hele wereld ontvangen.

Welk radio signaal wil je zeker ontvangen?

  • AM / FM: altijd en overal, lokale zenders
  • DAB(+): altijd en overal, lokale zenders, storingsvrij
  • LW / SW: altijd en overal, zenders van over de hele wereld
  • Internetradio: zenders van over de hele wereld, storingsvrij

3. Zoek je een radio die bij jouw interieur past?

Radio interieur

De ontwikkeling van de radio heeft niet stilgestaan. Het ontvangst is sterk verbeterd net als de geluidskwaliteit. Daarbij wordt er ook constant gesleuteld aan het design van de radio's zodat er voor elk interieur wel een radio te vinden is. Zo vind je ook bij ons moderne, strakke, stijlvolle radio's, maar ook retro radio's en vrolijke kinderradio's.

4. Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van een radio?

Aansluitingen

Met een radio luister je waarschijnlijk vooral naar jouw favoriete radiopgramma. Om toch zo af en toe naar iets anders te luisteren zijn er radio's met aparte aansluitingen. Daarom zijn er ook radio's met een cd-speler of docking station voor je iPhone of iPad zodat je je eigen muziek kunt afspelen via de radio. Daarnaast kun je ook kijken naar radio's met een USB-aansluiting of 3,5 mm ingang. Zo kun je audiodragers zoals MP3-spelers aansluiten.

Draagbare radio's

Met een radio ben je niet gebonden aan een locatie. Je kunt overal een radiosignaal ontvangen. Let er bij internetradio wel op dat je dit signaal alleen kunt ontvangen wanneer je in de buurt bent van een werkende internetverbinding. Met een radio luister je ook in de tuin, op het strand of in het park naar radiozenders of je eigen muziek. Een draagbare radio beschikt over en accu en een compact, lichtgewicht ontwerp met een handvat.

Douche-, badkamer- of keukenradio's

Wil je specifiek een radio voor gebruik in de keuken, badkamer of zelfs in de douche? Ook die radio's zijn er. Deze radio's zijn spatwater- of volledig waterdicht. Let er op wel wanneer je eigen muziek wilt afspelen op de radio, deze radio over Bluetooth moet beschikken.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.035 beoordelingen