Afficher Coolblue en Français? | Non
Geschreven door Lisette

Advies over radio's

Je wilt een nieuwe radio kopen? Dan ben je bij Radioshop.nl aan het goede adres. In ons brede assortiment vind je vele verschillende radio's voor verschillende situaties en gebruikers. Wij geven je dan ook graag wat tips en adviezen die jou kunnen helpen bij het vinden van de juiste radio. We stellen hieronder enkele vragen die je hierbij kunnen helpen.

1.Waar wil je naar de radio luisteren?

Radio's

Met een radio luister je draadloos naar je favoriete (radio)programma, muziek en nieuwsberichten. Dit kan eigenlijk overal waar je bent; thuis, in de auto of op kantoor, maar ook op minder voor de hand liggende plaatsen zoals aan de andere kant van de wereld, op de bouwplaats of op het water. Speciaal voor deze situaties heeft Radioshop.nl ook radio's die bijvoorbeeld tegen een stootje en water kunnen. Met een bootradio heb je ook uit de kust een goed radio-ontvangst. Daarnaast vind je op Radioshop.nl ook wekkerradio's, zodat je 's avonds nog even naar het laatste nieuws kunt luisteren voordat je gaat slapen.

Welk type radio zoek je?

 • Radio's: in en rond het huis
 • Wekkerradio's: in de slaapkamer
 • Autoradio's: in de auto
 • Doucheradio's: onder de douche
 • Boot radio's: uit de kust, op het water
 • Bouwradio's: op de bouwplaats
 • Wereldontvangers: over de hele wereld

2. Welk radio-signaal wil je ontvangen?

Naast dat je een keuze maakt voor de locatie waar je naar de radio wilt luisteren, is het ook belangrijk om te weten welk signaal je wilt opvangen. Radioprogramma's worden immers draadloos door de lucht verzonden door middel van een golf. Om jou als luisteraar de keuze te geven uit meerdere radiozenders zijn er verschillende technieken ontwikkelt waarmee verschillende radiozenders tegelijk 'in de lucht' kunnen.

AM/FM, SW/LW

De meest gebruikte technieken zijn nog steeds het analoge AM en FM waarbij FM een hogere geluidskwaliteit tot gevolg heeft, maar evenals AM storingsgevoelig is. Middels AM en FM kun je echter alleen lokale zenders ontvangen. Wil je dus zenders van over de hele wereld ontvangen, of juist je favoriete zender ook aan de andere kant van de wereld beluisteren, dan heb je niet veel aan AM/FM. In dat geval heb je meer aan een radio voor SW (korte golf) en LW (lange golf). Echter zijn ook deze zenders storingsgevoelig. De radio's die dit type radio-signaal ontvangen zijn beter bekend als wereldontvangers.

DAB - Digital Radio

Een goed alternatief voor analoge radio is dan ook het steeds populairder wordende DAB en DAB+. Dit is een storingsvrij digitaal radiosignaal met een geluidskwaliteit vergelijkbaar met CD-kwaliteit. Tevens kun je meer zenders ontvangen welke automatisch voor jou gevonden worden. Daarnaast ontvang je ook extra informatie zoals nieuws en sportuitslagen. DAB-radio is ook bekend als Digital Radio.

Internetradio

AM, FM, SW, LW en DAB kun je overal ontvangen, mits je een juiste antenne hebt. Een vierde optie is internetradio welke je kunt ontvangen via 3G, 4G of WiFi. Zolang je signaal sterk genoeg is, kun je met internetradio probleemloos vele zenders van over de hele wereld ontvangen. Je moet echter dus wel altijd beschikken over een internetverbinding.

Welk radio-signaal wil je zeker ontvangen?

 • AM / FM: altijd en overal, lokale zenders
 • DAB(+): altijd en overal, lokale zenders, storingsvrij
 • LW / SW: altijd en overal, zenders van over de hele wereld
 • Internetradio: zenders van over de hele wereld, storingsvrij

3. Zoek je een radio die bij jouw interieur past?

Radio interieur

De ontwikkeling van de radio heeft niet stilgestaan. De ontvangst is sterk verbeterd net als de geluidskwaliteit. Daarbij wordt er ook constant gesleuteld aan het design van de radio's zodat er voor iedereen altijd wel een radio is te vinden die past bij het interieur. Zo is ook het assortiment van Radioshop.nl ingedeeld naar het ontwerp van de radio's. Zo vind je hier moderne, strakke, stijlvolle radio's, maar ook stijlvolle retro radio's en vrolijke kinderradio's.

4. Waar kun je nog meer op letten bij radio's?

 • Aansluitingen Met een radio luister je waarschijnlijk vooral naar jouw favoriete radiopgramma, maar mocht je dit even beu zijn, dan zijn extra aansluitingen wel fijn. Zo zijn er ook radio's met een cd-speler of docking station voor je iPhone of iPad zodat je je eigen muziek kunt afspelen via de radio. Daarnaast kun je ook kijken naar radio's met een USB-aansluiting of 3,5 mm ingang. Zo kun je elke audiodrager zoals MP3-spelers aansluiten.

 • Draagbare radio's Met een radio ben je niet gebonden aan een locatie, je kunt immers overal een AM/FM- of DAB-signaal ontvangen en internetradio zolang je binnen het bereik van een internetverbinding blijft. Niets is dan zo handig als een draagbare radio, zodat je ook in de tuin, op het strand of in het park naar de radio kunt luisteren. Een draagbare radio kenmerkt zich door een geïntegreerde accu of batterij, maar ook door een compact, lichtgewicht ontwerp en een handvat.

Lisette
Artikel van:
Lisette
Audio specialist