The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Dewy

Specialistenreview Apple iPhone Xr

Apple iPhone Xr is de meest betaalbare nieuwe smartphone van Apple. Het meest opvallende is misschien wel dat je kiest uit 7 verschillende kleuren. Maar achter die felle kleuren gaat veel meer schuil. Zo heeft iPhone Xr de beste batterijduur tot nu toe en beschikt hij net als iPhone Xs over een randloos design. Maar dan wel een stuk betaalbaarder. Ik test 'm een weekje uit.

Apple iPhone Xr Zwart

64 GB opslagcapaciteit | 6,1 inch Liquid Retina scherm | iOS 13
689,-
op voorraad
  • Via Face ID ontgrendel je de telefoon door er simpelweg naar te kijken.
  • Dankzij de optische beeldstabilisatie maak je scherpe foto's, zelfs als je beweegt.
  • Dankzij de Qi ondersteuning laad je jouw telefoon draadloos op.
  • De camera zorgt voor een kleine uitstulping aan de achterkant.
  • Er wordt geen Apple Lightning naar 3,5 mm Jack Adapter meegeleverd om je mini-jack koptelefoon aan te sluiten.

Design

Design iPhone Xr

Het nieuwe LCD scherm van iPhone Xr neemt bijna de hele voorkant in beslag. De achterkant is gemaakt van metaal, afgewerkt in aluminium. Dit voelt wat goedkoper aan dan het glas wat ik gewend ben van andere iPhone toestellen. Maar de metalen achterkant is dan ook één van de redenen waarom iPhone Xr betaalbaarder is. Daarnaast voelt iPhone Xr wat dikker aan door het metaal. Aan de andere kant maakt dit 'm wel minder fragiel. Het glas aan de voorkant is hetzelfde sterke glas als in iPhone Xs.

Het scherm

Scherm iPhone Xr

Apple iPhone 8 Plus en Xs Max vind ik te groot, maar iPhone 8 of Xs vind ik daarentegen te klein. Het 6,1 inch formaat van iPhone Xr is voor mij dus ideaal. Het LCD Liquid Retina scherm is iets minder scherp dan een OLED scherm. Het LCD scherm heeft een hoger contrast dan ik van andere LCD schermen gewend ben. iPhone Xr heeft dezelfde pixeldichtheid als iPhone 6 tot en met 8, maar dus lager dan die van iPhone Xs. Daarentegen heeft iPhone Xr wel meer subpixels dan iPhone Xs. Hierdoor merk ik in scherpte nauwelijks verschil.

Geen 3D Touch

iPhone Xr 3D Touch

Wat ook te maken heeft met het nieuwe LCD scherm, is gebrek aan 3D Touch. 3D Touch betekent dat dat er bijvoorbeeld een menu opent of een app activeert als ik harder druk op het scherm. Deze functie werkt nu dus niet meer. Maar dat betekent niet dat de functies die ik voorheen activeerde met 3D Touch niet meer werken. Het werkt simpelweg wat anders. Zo druk ik nu langer op het scherm om dezelfde functies te activeren. Harder drukken is dus vervangen door langer drukken.

Camera

Camera van iPhone Xr

Het eerste wat me opvalt is dat iPhone Xr niet beschikt over een dubbele camera. Ten opzichte van andere modellen zoals iPhone 8 Plus, X en Xs, ontbreekt hier de telelens. Ondanks dat deze lens ontbreekt, beschikt iPhone Xr wel over portretmodus. Ik maak prachtige portretfoto's waarbij ik zelf achteraf de scherpte-diepte aanpas. Met portretmodus maak ik enkel foto's van mensen, niet van dieren of objecten. De software op iPhone Xr kan objecten namelijk niet zo gemakkelijk identificeren aan de hand van een enkele sensor.

Face ID

Face ID iPhone Xr

Dankzij Face ID ontgrendel ik iPhone Xr met mijn gezicht. ik heb Face ID al eens eerder gebruikt, dus ik weet hoe handig het is. Het is super veilig en het werkt altijd, ook als ik een ander kapsel heb of een bril draag. Touch ID werkte soms niet, bijvoorbeeld omdat mijn vinger vochtig was. Daar heb ik met Face ID niet langer last van. Als ik heel kritisch ben, merk ik dat Face ID net iets minder snel werkt dan op iPhone Xs bijvoorbeeld. Maar dit verschil is minimaal en merken de meeste mensen waarschijnlijk niet.

Batterijduur

iPhone Xr opladen

De batterijduur van iPhone is voor mij heel belangrijk. Ik sjouw niet graag met opladers en powerbanks als ik een dag weg ga. Dat hoeft bij iPhone Xr ook niet meer. Apple iPhone Xr heeft namelijk de beste batterijduur op iPhone tot nu toe. Die is ter vergelijking 90 minuten langer dan de batterijduur van iPhone 8 Plus. Zo kan ik zorgeloos een dag op pad met mijn iPhone zonder dat ik me zorgen te maken over de batterij.

Video review iPhone Xr

Wil je nog meer weten over iPhone Xr? Ook Jasper, onze Apple vlogger, heeft 'm getest. In deze video vertelt hij je alles over zijn bevindingen.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.271 beoordelingen