The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Nadie

Advies over robotstofzuigers

Welke robotstofzuiger het beste bij jou past, hangt af van hoe je 'm wilt gebruiken. Een robotstofzuiger is vooral een hulp in het huishouden, en neemt dit niet helemaal over. In dit artikel vertel ik je wat een robot precies doet en waar je op moet letten als je er 1 wilt aanschaffen.

1. Gaat de normale stofzuiger de deur uit?

Robotstofzuiger vs normale stofzuiger

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; nee. Een robotstofzuiger stofzuigt de vloer. Maar de lampenkappen, tv-kast, traptreden en auto moet je helaas zelf nog schoonmaken. Het gebruik van een robotstofzuiger zorgt er in principe alleen voor dat je de 'gewone' stofzuiger minder vaak nodig hebt. Hoe goed de robotstofzuiger de vloer stofzuigt hangt vooral af van hoe geavanceerd deze is.

2. Is elke robotstofzuiger hetzelfde?

Is elke robotstofzuiger hetzelfde

Nee. Er zitten grote verschillen tussen robotstofzuigers. Een instapmodel haal je in huis als je minder vaak wilt stofzuigen, maar nog steeds regelmatig met de traditionele stofzuiger door het huis gaat. Ga je voor een variant met een hoger zuigvermogen, dan gaan de keren dat je zelf stofzuigt echt omlaag. Kies je voor het meest geavanceerde model, dan laat je het reinigen van de vloeren geheel over aan de robotstofzuiger en heb je hier zelf geen omkijken meer naar.

3. Baken je het te reinigen gebied af?

Virtuele muren

Het is mogelijk de robotstofzuiger vrij door het huis te laten rijden. Maar soms wil je niet dat de robot in bepaalde gedeeltes van het huis komt. Je bakent de ruimtes op verschillende manieren af.

  1. Een virtuele muur plaats je bijvoorbeeld tussen de keuken en de woonkamer. Die laat de robotstofzuiger pas door wanneer de keuken helemaal schoon is. Als de robot de muur tegenkomt, draait hij gewoon om.
  2. Een magneetstrip is een platte strip die je bijvoorbeeld onder het hoogpolige vloerkleed plaatst. Zo loopt de robot op die plek niet vast.
  3. Tenslotte zijn er robotstofzuigers die met een vuurtoren in staat zijn van kamer naar kamer te reinigen. Duurdere modellen zijn uitgerust met sensoren zodat ze nergens tegenaan botsen. Gebiedsafbakening is bij deze modellen niet nodig.

4. Hoe navigeert de robotstofzuiger door je huis?

Navigatie robotstofzuiger

Robotstofzuigers navigeren op verschillende manieren door je huis. Instapmodellen hebben over het algemeen geen navigatiemethode. Dit betekent dat de robotstofzuiger willekeurig door je huis rijdt. Hierdoor is er geen garantie dat hij elke plek schoonmaakt. Duurdere robots hebben een navigatiesysteem. De meeste robots 'tasten' op verschillende manieren de ruimte af en brengen deze in kaart. Hierdoor weten ze precies waar ze moeten schoonmaken. Hoe beter de navigatiemethode is, hoe beter de robotstofzuiger de ruimte schoonmaakt.

5. Reinigt de robot alle vloertypen?

Type vloer robotstofzuiger

Alle robotstofzuigers werken goed op harde en gladde vloeren. Ook zijn er robotstofzuigers die in staat zijn tapijt en vloerbedekking te reinigen. Dit is afhankelijk van de combinatie van een juiste borstel en een hoge zuigkracht. Sommige robotstofzuigers registreren kwasten van tapijten en lopen daar niet op vast. Ook zijn er robotstofzuigers die extra verontreinigende plekken detecteren en hier vaker overheen rijden. Heb je tapijt dan heb je een robotstofzuiger nodig die hier geschikt voor is.

6. Welke robotstofzuiger maakt het meeste schoon?

Oppervlakte robotstofzuiger

Belangrijk bij de oppervlakte die een robotstofzuiger schoonmaakt is de kwaliteit van de batterij. De accu van een goedkopere robotstofzuiger is over het algemeen sneller leeg dan die van een luxere robot. Ook is het zo dat wanneer een duurdere robotstofzuiger weer is opgeladen, hij zelf terugkeert naar de plek waar hij was gebleven met schoonmaken. Het type ondergrond dat de robotstofzuiger schoonmaakt maakt ook verschil. Op tapijt ervaart de robot meer weerstand en gaat de batterij sneller leeg.

7. Waarom wil je een SMART robotstofzuiger?

Smart robotstofzuiger

We noemen een robotstofzuiger 'smart' wanneer hij een wifi verbinding heeft. Het is dan mogelijk de robot te bedienen via je telefoon. In sommige gevallen programmeer je de robotstofzuiger op afstand, zodat hij zijn werk ook doet wanneer jij niet thuis bent. Sommige robotstofzuigers zijn uitgerust met camera's. Via je smartphone bekijk je de beelden, om precies te zien wat er zich in je huis afspeelt. Al deze slimme functies kom je bij een instapmodel robotstofzuiger niet tegen.

8. Stel je zelf een schoonmaakschema in?

Programmeerbaar robotstofzuiger

Wil je dat de robot automatisch op een specifieke tijd schoonmaakt? Kies dan voor een programmeerbare robotstofzuiger. Er zijn robotstofzuigers die 7 dagen in de week te programmeren zijn. Je weet zo zeker dat de vloer gereinigd is op het gewenste moment, zonder de robotstofzuiger zelf aan te zetten. Goedkopere robotstofzuigers zijn vaak niet programmeerbaar. Deze zet je simpelweg aan wanneer je wilt dat hij schoonmaakt.

9. Hoe laad je de robotstofzuiger op?

Opladen robotstofzuiger

Een goedkope robotstofzuiger laad je op met een laadkabel. Je legt hem aan de kabel wanneer de accu leeg is. Deze robots blijven liggen op de plek waar de accu leeg raakt. Duurdere robotstofzuigers werken met een laadstation. Hier zijn 2 opties mogelijk.

  • Er zijn robotstofzuigers die stoppen met rijden wanneer de accu leeg is. Je plaatst hem vervolgens zelf op het laadstation.
  • Andere robotstofzuigers rijden zelf naar het station als de accu leegraakt.
  • Kies je voor de meest geavanceerde robot, dan rijdt hij zelf terug naar het laadstation én gaat verder met schoonmaken als hij is opgeladen.

10. Waar moet je op letten als je last hebt van allergieën?

Robotstofzuiger bij allergieën

Heb je last van allergieën, dan is het belangrijk dat de lucht in je huis schoon is. Dit bereik je onder andere door je huis te stofzuigen met een stofzuiger voorzien van een goed filter. Een HEPA 13- of 14-filter is het meest geschikt voor mensen met allergieën. Het filter houdt fijne stofdeeltjes, pollen en allergenen tegen zodat ze niet opnieuw in de kamer belanden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen